قانون اصلاح قانون تاسیس وزارت علوم و آموزش عالی

از ویکی‌نبشته
تصمیم‌های مجلس شورای ملی درباره آموزش و آموزش عالی تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم

اساسنامه‌های مصوب مجلس شورای ملی

قانون اصلاح قانون تاسیس وزارت علوم و آموزش عالی - مصوب ۸ امرداد ۱۳۵۳ مجلس شورای ملی و ۳۱ تیر ۱۳۵۳ مجلس سنا - این قانون در تاریخ ۱۵ امرداد ۱۳۵۳ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.[۱]


ماده ۱[ویرایش]

وظایف وزارت علوم و آموزش عالی به شرح زیر تعیین می‌شود:

الف - بررسی و ارائه هدفهای اساسی و خط مشی‌های کلی و برنامه‌ریزی در همه سطوح آموزشی و پژوهشهای علمی و ایجاد هماهنگی میان آنها.

ب - تعیین اصول کلی برنامه‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاهی.

ج - تعیین ضوابط اساسی آموزشی و پژوهشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی.

د - هماهنگ کردن ضوابط سازمانی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی و ضوابط و اصول کلی مقررات استخدامی‌اعضای هیأت علمی و همچنین سایر مستخدمین دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی که مشمول قانون استخدام کشوری‌نیستند پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور با توجه به نیازها و مقتضیات خاص هر یک از سازمانهای مزبور.

ه - هماهنگ کردن ضوابط و اصول کلی مقررات مالی و معاملاتی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی با همکاری وزارت‌امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه، در جهت تسهیل فعالیت سازمانهای مزبور با توجه به مقتضیات خاص هر یک.

و - برنامه‌ریزی جامع توسط آموزش عالی و پژوهشهای علمی به منظور تربیت نیروی انسانی کاردان و متخصص مورد نیاز کشور.

ز - تعیین خط مشی کلی در مورد اعزام دانشجو به خارج و نظارت و سرپرستی بر امر اعزام و تحصیل و بازگشت و به کار گماری دانشجویانی که برای‌ادامه تحصیل به خارج از کشور می‌روند یا فرستاده می‌شوند.

ح - اتخاذ تدابیر لازم جهت ترویج علوم و هدایت و ارشاد کوششهای پژوهشی و حمایت از محققان کشور و ایجاد تسهیلات لازم برای فعالیتهای‌پژوهشی.

ط - نظارت بر امور دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی و ارزشیابی آنها.

ی - تعیین ضوابط مربوط به تشخیص ارزش علمی گواهینامه‌های آموزش عالی و پژوهشهای علمی و دانشگاهها و مؤسسات علمی خارجی وتعیین ارزش مدارک مذکور.

ک - فراهم آوردن موجبات تربیت دبیران و کارشناسان آموزشی مورد نیاز مؤسسات آموزش عمومی.

ل - ایجاد و اجازه تأسیس یا تجهیز و توسعه هر گونه واحد آموزش عالی و یا مؤسسه پژوهشی همچنین جلوگیری از ادامه فعالیت و یا انحلال هریک از آنها طبق تصویب شورای گسترش آموزش عالی.

م - همکاری با سازمان برنامه و بودجه در بررسی صورت اعتبارات جاری و عمرانی مورد نیاز دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات‌پژوهشی که توسط دانشگاهی و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی به وزارت علوم و آموزش عالی تسلیم می‌شود.

ن - اداره امور نمایندگی ثابت ایران در یونسکو و امور بورسهایی که از طرف سازمان امور اداری و استخدام کشور برای دانشگاهها و مؤسسات‌آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی تخصیص داده می‌شود و توسعه و نظارت در روابط علمی بین‌المللی در سطح آموزش عالی و پژوهشهای علمی.

ماده ۲[ویرایش]

به منظور فراهم آوردن موجبات ایفای وظایفی که به وزارت علوم و آموزش عالی محول است و برای تبادل نظر با مسئولان آموزش عالی‌به منظور تدوین ضوابط علمی و آموزشی و مالی و استخدامی و اداری متناسب و ایجاد هماهنگی لازم در امور دانشگاهی و مؤسسات آموزش عالی‌شورایی به نام شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور با ترکیب اعضایی که به پیشنهاد وزارت علوم و آموزش عالی به تصویب هیأت‌وزیران خواهد رسید در وزارت علوم و آموزش عالی تشکیل می‌گردد و رؤسای دانشگاههای کشور و رئیس دانشسرای عالی عضویت شورای مرکزی راخواهند داشت وظایف شورای مرکزی پس از کسب نظر از شورا به پیشنهاد وزارت علوم و آموزش عالی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

تبصره - این شورا دارای دبیر کل خواهد بود که از میان استادان دانشگاهها به پیشنهاد وزیر علوم و آموزش عالی به فرمان همایونی منصوب‌می‌شود.

ماده ۳[ویرایش]

به منظور تعیین هدفهای آموزش ملی و تشخیص اصول کلی کوششهای آموزشی و پژوهشی مؤسسات آموزشی از سطح کودکستان تامراحل تخصصی عالی و تهیه برنامه درازمدت گسترش آموزش و پرورش برای همه کودکان و جوانان مستعد و شایسته و نظارت بر برنامه‌های آموزشی‌و برنامه‌های ارتباطات جمعی از نظر تربیتی و ایجاد هماهنگی و ارتباط منطقی میان همه سطوح آموزشی شورایی به نام "‌شورای آموزش کشور" باوظایف و ترکیب اعضاء که به پیشنهاد وزارت علوم و آموزش عالی و وزارت آموزش و پرورش به تصویب هیأت وزیران می‌رسد در وزارت علوم وآموزش عالی تشکیل می‌شود.

ماده ۴[ویرایش]

به منظور تعیین خط مشی اساسی پژوهشهای علمی و مرتبط ساختن آنها با نیازهای عمرانی و علمی کشور و هماهنگ کردن فعالیتهای‌پژوهشی مؤسسات علمی و تعیین ضوابط لازم برای کوششهای پژوهشی شورایی به نام "‌شورای پژوهشهای علمی کشور" با وظایف و ترکیب اعضاءکه به پیشنهاد وزارت علوم و آموزش عالی به تصویب هیأت وزیران می‌رسد در وزارت علوم و آموزش عالی تشکیل می‌شود.

ماده ۵[ویرایش]

به منظور کمک به اجرای وظایف مندرج در ماده ۱ این قانون در زمینه برنامه‌ریزی آموزشی وزارت علوم و آموزش عالی می‌تواند با تأییدسازمان امور اداری و استخدامی کشور مؤسسات لازم را به وجود آورد.

ماده ۶[ویرایش]

برای اجراء وظایفی که در زمینه امور دانشجویان بر اساس ماده یک این قانون به وزارت علوم و آموزش عالی محول است سازمانی به نام"‌سازمان امور دانشجویان کشور" تابع وزارت علوم و آموزش عالی تشکیل می‌شود.

تبصره - رئیس این سازمان به پیشنهاد وزیر علوم و آموزش عالی و فرمان همایونی منصوب می‌شود و حقوق و مزایای این مقام به پیشنهاد وزیر مزبور وسیله شورای حقوق دستمزد تعیین می‌شود.

ماده ۷[ویرایش]

هر گونه فعالیت اشخاص و مؤسسات که به نحوی از انحاء به امور دانشجویی که با وظایف وزارت علوم و آموزش عالی مرتبط می‌شودموکول به اجازه وزارت مزبور است و اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی بدون ارائه این اجازه‌نامه از ثبت مؤسسه خودداری خواهند نمود.

ماده ۸[ویرایش]

در صورتی که به تشخیص وزارت علوم و آموزش عالی مؤسس یا مؤسسین هر یک از مؤسسات آموزش عالی غیر دولتی بر خلاف‌آیین‌نامه و ضوابط مقرر از طرف وزارت علوم و آموزش عالی رفتار نمایند وزارت مزبور می‌تواند با تصویب شورای گسترش و آموزش عالی از آنان‌سلب دخالت نماید و خود رأساً وظایف آن را بر عهده گرفته و یا جانشین هر یک از آنان را تعیین نماید.

آیین‌نامه و ضوابط اجرایی این ماده از طرف وزارت علوم و آموزش عالی تهیه و پس از تصویب هیأت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

ماده ۹[ویرایش]

آیین‌نامه‌های لازم جهت اجرای این قانون و همچنین فهرست مؤسسات پژوهشی مشمول این قانون توسط وزارت علوم و آموزش عالی باتأیید سازمانهای مربوط تهیه و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

تبصره - مؤسسات پژوهشی غیر مشمول وابسته به وزارتخانه‌ها به ترتیب مقرر در قوانین و آیین‌نامه‌های موجود به کار خود ادامه خواهند داد و ازجهت هماهنگی فعالیتهای پژوهشی خود با برنامه‌ها و هدفهای پژوهشی کشور برنامه پژوهشی خود را به تأیید وزارت علوم و آموزش عالی خواهندرسانید.

ماده ۱۰[ویرایش]

تا زمانی که اساسنامه‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی این قانون به تصویب مراجع مذکور در این قانون نرسیده‌است در هر مورد مقررات فعلی‌معتبر و لازم‌الاجراء است.

ماده ۱۱[ویرایش]

کلیه قوانین و مقرراتی که با این قانون مغایر است ملغی می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر یازده ماده و سه تبصره پس از تصویب مجلس سنا در جلسه فوق‌العاده روز دوشنبه ۱۳۵۳٫۴.۳۱، در جلسه فوق‌العاده روزسه‌شنبه هشتم مرداد ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و سه شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

منبع[ویرایش]

  1. مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴ - جلد دوازدهم - ص. ۶۲۵۲