برگه:TarikheMoaserV1.pdf/۱۵۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
۱۲۶

خواهد نوشت تا نیت فتحعلی شاه را بتجدید روابط دوستی سابق با روسیه بیان کند و روش گفتگویی را که عالی‌حضرت پذیرفته است باو اطلاع دهد و میرزا شفیع از آقای کنت رومانزوف[۱] خواسته است که اعلیحفرت امپراطور همهٔ روسیه اختیارات کامل برای سفیر کبیرش بپاریس بفرستد. این رفتار بنظر من بسیاری از دشواریها را از میان خواهد برد و دو پادشاه بزرگ پس از آنکه اندیشهای خود را دربارهٔ ایران باطلاع یکدیگر رساندند می‌توانند گفتگویی را که قطعاً نتیجه آن کاملا بسته بارادهٔ آنهاست بپایان برسانند.

باید دربارهٔ عالی‌حضرت انصاف بدهم که میل مفرط نشان میدهد با دو دولت درجهٔ اول اروپا اتحاد کند و عزم جزم کرده است در برابر انگلستان هر تصمیمی را که نفع مشترک ایجاب کند بگیرد. میرزا شفیع که اغلب باو فرمان رسیده است این احساسات را برای من بیان کند صادقانه با آنها شریکست وافتخار دارم نامه‌ای را که بجناب شما نوشته است باین نامه منضم کنم.

این وزیر دیروز بمن خبر داد که کاپیتن ملکم با چهار کشتی جنگی وارد خلیج‌فارس شده و بشش کشتی دیگر و چهار کشتی بارکش که پیش از وقت در آنجا بوده و من افتخار داشته‌ام جناب شما را از آن خبر کنم ملحق شده است. عالی‌حضرت چهار هزار سپاهی را رهسپار کرده است که سواحل خلیچ را مستعد دفاع کنند و مانع از اقدامات انگلیسها باشند.

آقای بارون ورده در شرف رفتنست که بتفلیس برگردد و بزودی متارکه‌ای در آنجا برقرار خواهد شد. در تمام مدت گفتگو جنگ قطع خواهد شد. در اینجا پذیرایی ازو کرده‌اند که تاکنون از هیچ یک از افسرانی که پیش ازین آقای مارشال گوداویچ فرستاده است نکرده بودند. عالی‌حضرت باو دوبار داده و خلعت فاخری برای او فرستاده است. وزیر اسبها و پارچه‌هایی باو داده است. جناب شما بخوبی مطمئن باشد که من وظیفه خود دانسته‌ام با این افسر با همان احترامی که درخور او بوده است رفتار کنم.

عالی‌حضرت فردا تا مدت بیست روز بکمال‌آباد که دهیست دارای دو روز مسافت تا طهران میرود چادر بزند. ما روز چهارم با وزیر راهی خواهیم شد تا بدربار ملحق شویم. از کمال‌آباد با منازل سبک و با چند توقف باردوگاه سلطانیه خواهند رفت. اگر درین سفر که پنچ تا شش هفته خواهد کشید چیز جالبی رخ ندهد جناب شما از راه لطف اجازت دهند چیزی باو ننویسم. گماندارم که درنگ ما در سلطانیه تا ماه سپتامبر ادامه یابد. لطف کنید … »

در پایان نامهٔ دیگری که گاردان دربارهٔ سیاست فرانسه و ایران از اردوگاه سلطانیه بهمان وزیر امور خارجه در تاریخ ۲۶ اوت ۱۸۰۸ (۴ رجب ۱۲۲۳) یعنی تقریباً سه ماه


  1. Romanzow وزیر امور خارجهٔ روسیه