برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۲۸

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.
قسمت اولی ـ کلّیّات

امروزی دنیا از سه گروه‌اند: اوّل - گروه یک هجائی (یک سیلابی).[۱] این زبانها را زبانهای ریشه‌ای نیز نامند زیرا لغات این زبانها عبارت است فقط از یک ریشه و بر ابتداء یا آخر آن هجاهائی نیفزوده. زبان چینی و آنامی و سیامی را از این گروه میدانند. معلوم است که در زبانهای ریشه‌ای عدّۀ لغات محدود است و، چنانکه گویند، چینی‌ها برای بیان فکر خود مجبورند لغات را پس و پیش کنند یا مقصود خود را با تغییر لحن بفهمانند. دوّم - گروه زبانهای ملتصق.[۲] این زبانها یک هجائی نیستند زیرا در لغات این زبانها در موارد اشتقاق بر ریشه هجاهائی افزوده ولی ریشه از افزایش هجاهای دیگر ابدا تغییر نکرده و سالم مانده و نیز هرچه افزوده بآخر ریشه چسبیده.[۳] مللی که زبانشان را ملتصق میدانند اینها هستند: ۱ - ملل اورال و آلتائی که شاخه‌ای از نژاد زردپوست می‌باشند، مانند مغولها، تاتارها، ترکها، تونغوزها، فین‌ها، سامویدها و غیره. ۲ - ژاپونیها و اهالی کره.[۴] ۳ - دراویدهای هندی و با سک‌ها.[۵] ۴ - بومیهای امریکا.

۵ - در افریقا: اهالی نوبی (در جنوب مصر)، هوت تِنْ تُت‌ْها،[۶] کاْفرْها[۷] سیاه‌پوستها. ۶ - در اُسترالی: اهالی آن قارّه. از زبانهای ملل قدیمه که ذکری از آنها در تاریخ ایران خواهد شد زبان عیلامی ملتصق بود. در باب زبان سومری و هیتی تردید هست و بعضی زبان سومری را زبان ملتصق خالص نمی‌دانند.

سوّم - گروه زبانهای پیوندی.[۸] در لغات این زبانها بر ریشه یا مادّه هجاهائی افزوده، ولی نه فقط به آخر ریشه بلکه به ابتدای آنهم و دیگر اینکه ریشه بر اثر افزایش تغییر کرده، گوئی که ریشه با آنچه افزوده جوش خورده، امّا در لغات زبان ملتصق چون ریشه تغییر نکرده هجاهائی که علاوه شده مثل آنست که فقط بریشه


  1. Ianguos Monosyllabiques.
  2. Iangues Agglntinantes.
  3. پائین‌تر این مطلب روشن‌تر خواهد بود.
  4. Coree.
  5. Basques.
  6. Hottentots.
  7. Caffres.
  8. Fleetives.
۱۱