پرش به محتوا

برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۱۶۵۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

هیئت‌ها و امکنه مزبوره اینها هستند:

[۱]-در سال ۱۹۳۰ م. در نیویورک جمعیّتی باین اسم تأسیس شد «مؤسسۀ امریکائی برای صنایع و آثار عتیقۀ ایران ۱» و ریاست افتخاری آن به پروفسور جکسن [۲]و ریاست حقیقی به فرانکلین م. گون‌تر [۳]وزیرمختار سابق امریکا در ایران تفویض گردید. در همان وقت ارثر پوپ [۴]نیز مدیر مؤسسۀ مزبوره شد. بتشویق این جمعیّت، رکفلّر ثروتمند معروف امریکا حاضر گردید، مبلغی برای حفریّات بپردازد و [۵] میلیون دلار باختیار پروفسور برستید [۶]معلم دار العلوم شیکاگو گذارد، تا در ایران و مصر خرج کند. در سال ۱۹۳۱ پروفسور مزبور، پروفسور هرتسفلد [۷]را مأمور حفریات و تعمیرات تخت‌جمشید کرد و اکنون او مشغول تحقیقات و حفریّات و تعمیرات است.

تا حال، چنانکه گویند، مبلغ ۲۲۰ هزار دلار برای پروفسور مزبور از امریکا فرستاده شده و مقصود این است، که عجالة خاکهای آوار قرون عدیده برداشته شود، تا محلّ‌های قصور و ابنیه بهتر معلوم گردد و بعض عمارات را بطرز و اسلوبی، که در زمان هخامنشی‌ها ساخته بودند، از نو بسازند. معلوم است، که از برداشتن آوارها اشیاء، خرده‌سنگها، آجرها، الواح و کتیبه‌هائی بدست خواهد آمد و ممکن است، که از این اکتشافات روشنائی‌هائی بتاریخ قدیم ایران افکنده شود، چنانکه چندی قبل سنگی بدست آمد، که کتیبه‌ای از خشیارشا دارد و ترجمۀ آن در صفحۀ ۱۵۹۹ گذشت.

۲-در تورنگ‌تپه (تپۀ قرقاول) در ۱۲ میلی استرآباد از طرف دار العلوم (اونیورسیته ۷) کان‌ساس‌سی‌تی [۸]دکتر وولسین ۹سال گذشته (۱۳۱۰) مشغول حفریات بود و نتیجۀ کاوشها را در مجله‌ای، موسوم به «بولتن مؤسسۀ


________________________________________

  1. American Institute for Persian Art and Archeology.
  2. H. V. William Jackson.
  3. Franklin M. Gunther.
  4. Arthur V. Pope.
  5. Dr. Wulsin.
  6. Brestead.
  7. Prof. E. Herzfeld.
  8. Kansascity.