پرش به محتوا

برگه:Tarikh-e Iran-e Bastan.pdf/۱۶۰۱

از ویکی‌نبشته
این برگ هم‌سنجی شده‌است.

شهر بمعنی قلعه پارس است[۱]. بنابراین باید گفت، که اسم این شهر پارس‌گرد بوده، ولی چون بعض نویسندگان قدیم مانند ات‌ین بیزانسی[۲] اسم این محلّ را پاسارگادای[۳] نوشته‌اند، این گفته آناکسیمن پذیرفته نشده و توجیهاتی هم، که بعضی کرده‌اند، معلوم نیست صحیح باشد. بنابراین بازگفته آناکسیمن طبیعی‌تر بنظر می‌آید، زیرا در ایران شهرهای زیادی است، که از قدیم مانده و اسم آنها با گرد ترکیب شده، مانند بروگرد، داراب‌گرد، لاس‌گرد و نظایر آن‌ها. به هرحال این محلّ یا قسمتی را از آن اکنون مشهد مرغاب یا مشهد (۱۰۷)- ظرف سفالین از خاک زرد (نقّاشی کوتورا، مجموعه لمر)

مادر سلیمان (امّ النّبی) نامند و تقریباً در ۱۸ فرسنگی شیراز از سمت شمال شرقی واقع است. از قرار امتحانات و تحقیقات ناقصی، که در پاسارگاد بعمل آمده، معلوم گشته، که اینجا شهر بزرگی بوده، و عمارات و ابنیه بسیار داشته. آثاری، که از شهر مزبور باقی مانده، چنین است:

۱-مقبره کوروش، که چون در بالا بدو شیب منتهی می‌شود و شباهتی از این حیث با قبر زنها دارد، اهل محل آن را قبر مادر سلیمان نامند. همه این بنا را مقبره کوروش میدانند، ولی دیولافوا[۴] عقیده دارد، که این بنا مقبره کاسان‌دان زن کوروش است.

بنای مزبور عبارت است از: اطاق کوچکی، که روی یک پایۀ شش طبقه‌ای قرار گرفته. هر طبقه علیا کمتر از طبقه سفلی است و بدین ترتیب پایه مزبور از هر طرف پلّه‌هائی بوجود آورده. تمام بنا از سنگی ساخته شده، که شبیه مرمر است


  1. Person Stratopedon.
  2. Etienne de Bysance.
  3. Passargadai.
  4. Dieulafoy.