نیروی این خاندان از میان میرود و دیگر پادشاهی از ایشان با نام و نشان معروف نیست ولی چنانکه خواهیم دید هنوز تا سالیان دراز خاندان مذکور برپا و مختصر فرمانروایی در میان دیلمان داشتهاند.
از آغاز کار جستانیان و چگونگی پیشینیان ایشان هیچگونه آگاهی نیست و نتوان دانست که از کی پادشاهی دیلم یافتهاند. ولی از اواخر قرن دوم که گفتیم این خاندان در تاریخها نمایان میشوند دیلمان حال دیگری پیدا کرده این پادشاهان به همدستی علویان بیشتر از راه سیاست و تدبیر کینه از مسلمانان میجویند و در جنگهای خود به تاخت و چپاول بسنده نکرده چنانکه خواهیم دید به گشادن ری و قزوین و زنجان و این نواحی بسیار میکوشند.
تختگاه جستانیان «رودبار» بود۱. اما سکهای از ایشان بازنمانده، با آنکه در آن زمانها نهتنها پادشاهان مستقل، بلکه حاکمان و والیان که برگماشته خلفا بودند سکه به نام خود میزدند. علت این کار گذشته از زندگانی ساده دیلمان که چندان در بند اینگونه رسمها نبودند نداشتن سکهخانه در کوهستان دیلم است چه در قرنهای نخستین اسلام بیشتر در شهرهایی سکه میزدند که از زمان ساسانیان سکهخانه در آنجا برپا بود و در دیلمستان معلوم است که در زمان ساسانیان نیز سکه زده نمیشد و سکهخانهای در آنجا برپا نبود.
۱ - مرزبان پسر جستان
نخستین پادشاهی که از جستانیان معروف است مرزبان پسر جستان است در زمان خلیفه هارون الرشید. طبری در سال ۱۸۹ که هارون به ری آمده بود مینویسد:
در این سال چون هارون به ری رسید حسین خادم را روانه طبرستان کرده با او سه
________________________________________
(۱) . استخری در مسالک الممالک و ابو سعد آوهای در تاریخ ری (چنانکه یاقوت نقل از آن کرده) تصریح کردهاند که کرسی دیلمان و تختگاه جستانیان رودبار بود و چون استخری در اوایل قرن چهارم و هم روزگار جستانیان و ابو سعد از مردم نواحی ری وانگهی وزیر مجد الدوله و آشنا به دیلمان و دیلمستان بوده نوشته و هردوی ایشان دارای اعتبار است و اینکه مقدسی مینویسد «کرسی دیلمستان بروان نام داشت» چون خود او نیز دیرزمانی در میان دیلمان بوده نتوان نوشته او را نااستوار انگاشت و باید گفت «بروان» نام ناحیه و «رودبار» نام شهر یا برعکس این ترتیب بوده است.
شهریاران گمنام جلد ۱