پرش به محتوا

برگه:Shahriyarane Gomnam.pdf/۲۷۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی نشده است.

که امیر کیکاوس که خویشتن یکی از فرمانروایان بود آهنگ نزد او کرد که در جنگهای او با ترسایان شرکت جوید و چندین سال در گنجه نشیمن داشت و از گفته‌های او پیداست که ابو السوار پیوسته با رومیان و ارمنیان در کشاکش و زد و خورد بود.

در این میان در ایران حادثه‌های مهمی در کار رخ دادن، و پادشاهی بزرگ سلجوقیان که سپس یکی از بزرگترین دشمنان پادشاهی کهن روم گردید در کار بنیاد یافتن بود و چنانکه در بخش دومین نگاشته‌ایم طغرل بیک بنیادگذار سلجوقیان پس از پیراستن دیگر گوشه‌های ایران در سال ۴۴۶ به آذربایگان آمده امیر ابو منصور وهسودان روادی خداوند آن سرزمین پیروی او را پذیرفته خطبه و سکه به نام وی کرد.

طغرل‌بیک از آنجا آهنگ آران و ارمنستان کرد که هم ابو السوار را فرمانبردار خود سازد و هم با رومیان و ارمنیان جنگ آغاز کند. ابو السوار به دو جهت ناگزیر از فرمانبرداری طغرل بیک بود: یکی آنکه او در برابر رومیان پشتیبانی سلجوقیان را در بایست داشت بلکه از گفته‌های مورخان ارمنی می‌توان دریافت که ابو السوار پیش ازین هم با طغرل بیک از در فروتنی و فرمانبرداری بوده است.

باری ابو السوار خطبه به نام طغرل خوانده۱ همراه وی آهنگ ارمنستان کرد و از هر سوی به تاخت و تاز پرداختند. از جمله آرسداگیس می‌نویسد به «شیراک» که کوره آنی و در دست رومیان بود تاخته تاراج و کشتار فراوان نمودند. روستاییان از هرکجا خانه‌های خود را رها ساخته از بیم جان به آنی می‌شتافتند و کار انبوهی ایشان به جایی رسید که روزی دروازه‌ها از عهده در آیندگان برنیامده چون تاریکی شب فرا رسید هنوز انبوهی از روستاییان در بیرون بودند و شهریان ناچار در بسته بدیشان رحم ننمودند. در همان شب مسلمانان بدانجا رسیده انبوهی را از آنان کشته و انبوهی را دستگیر نموده به جایگاه خود بازگشتند۲.

گشادن آلپ ارسلان آنی را

ازین پس باز خبر از ابو السوار نیست تا سال ۴۵۶ که سلطان الپ ارسلان که در آن سال تازه پادشاهی یافته بود به آهنگ کارزار رومیان و ارمنیان و گرجیان به آران و

________________________________________

(۱) . تاریخ ابن اثیر، حوادث سال ۴۴۶.

(۲) . ارسداگیس، ص ۸۶.

شهریاران گمنام جلد ۱