پرش به محتوا

برگه:Karimsanjabi.pdf/۱۰۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
سنجابی (۱)
– ۸ –

آمریکائیها مؤثر در ساقط کردن او شدند. موقعی که او را ساقط میکردند، در پشت پرده هم مسئله زمامداری رزم‌آرا ترتیب داده میشد و این توطئه قبل از اینکه رزم‌آرا به مجلس بیاید از طرف جبهه ملی اعلام و به مردم هشدار داده شد. نمایندگان جبهه ملی اعلام کردند که مردم بدانید توطئه‌ای در کار هست که یک حکومت دیکتاتوری نظامی بیاید و حقوق شما را ضایع کند و قرارداد نفت را هر طوری که بخواهند به تصویب برسانند. بالاخره در یک روز ناگهان منصور استعفا داد و بلافاصله رزم‌آرا به نخست‌وزیری رسید و کابینه‌اش را تشکیل داد.

نکته قابل توجه این است که در همین زمان هم فعالیت جدید فراماسونری در ایران صورت میگرفت. یعنی یک شخصی که متأسفانه اسمش در نظرم نیست، از کشورهای خاورمیانه به ایران آمد و با بعضی از فراماسونرهای قدیم ارتباط پیدا کرد و درصدد تشکیلات جدید برآمدند. این بار فراماسونری برخلاف دوره گذشته غالباً از اشخاص فرصت‌طلب و ماجراجو و متکی به سیاست بیگانه تشکیل شد و با فعالیت سریع و محرمانه یک سازمان نسبتاً وسیعی بوجود آوردند. علاوه بر تغییراتی که در کادر فراماسونری در حال احتضار قدیم دادند، فراماسونری ایران را که تا آن زمان وابسته به فراماسونری فرانسه بود به فراماسونری انگلستان وابسته کردند و در لوژ جدیدی که به نام همایونی تشکیل دادند، ظاهراً خود محمدرضا شاه هم عضویت یافته بود. این هم از وقایعی بود که در آن‌موقع بوجود آمد و در کتاب رائین به تفصیل درباره‌ی آن بحث شده است.

رزم‌آرا موقعی که کابینه‌اش را معرفی میکرد، در مجلس مواجه با مخالفت شدید دکتر مصدق و نمایندگان جبهه ملی شد. او محرمانه مشغول مذاکره با انگلیس‌ها شد و در مجلس و در نطق‌هایش علناً می‌گفت: «مردمی و ملتی که قابلیت این را ندارند که لولهنگ بسازند چطور میتوانند یک شرکت عظیم نفت را که دارای آن همه دقایق تکنیکی و فنی است اداره کند و تجارتش را در دست بگیرد». در اینموقع آمریکائیها هم که حکومتش در دست دموکراتها بود به شرکت نفت و به انگلیس‌ها گوشزد میکردند که باید نسبت به ایران گذشتهائی بکنند، به‌خصوص که شرکت‌های نفت آمریکائی در نقاط دیگر خاورمیانه