برگه:شرح حال رجال ایران در قرن ۱۲ و۱۳ و ۱۴ هجری، جلد ۱.pdf/۷۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
رجال ایران
۷۵

درس بخواند طلبه است»[۱] . حاج میرزا ابوطالب بواسطه اینکه شاهزاده خانمی را بزنی گرفت[۲] و با مقام روحانی و تقوی او هیچ تناسب نداشت در حیات و در مماتش قدری موهون شد. وی از شاگردان مرحوم حاج شیخ مرتضی انصاری و حاج سید حسین کوه‌کمری و در میان عامه مردم بدرستی و صحت عمل معروف بوده و باستفاده‌های مادی که در بین بعضی از علماء و ملانماها معمول است بهیچ وجه تن در نمیداده است. نامبرده صاحب تألیفات زیادی است که اکثر آنها هنوز چاپ نشده است. برادر حاج میرزا ابوطالب حاج میرزا ابوالمکارم بوده که او نیز از ملاها و در زنجان عنوان زیادی داشته است.

ابوطالب ابوطالب خان از امراء و بزرگان کرد خراسان است که از ترس شاه‌پسند خان، سردار احمد شاه درانی، در سنه ۱۱۶۸ ه‍. ق. به محمد حسن خان قاجار، در استرآباد، پناه آورد و بعد او، او را در دامغان سکونت داد.

احسان احسان‌خان پسر کلبعلی‌خان نخجوانی بوده که در جنگ روس و ایران (۱۲۴۳–۱۲۴۱ ق.) عباس میرزا نائب السلطنه او را در سال ۱۲۴۲ ق. فرمانده قوی و مستحفظ قلعه عباس‌آباد که از مهمترین قلاع نظامی ایران بود نمود و چند نفر از سرکردگان از قبیل محمدامین خان قاجار[۳] و عباس‌خان سر کرده سواران بختیاری را نیز برای معاضدت و یاری او فرستاد، احسان خان در این هنگام بجای خدمت، بوطن خود خیانت کرده با ژنرال پاسکیویچ فرمانده کل قوای روس پنهانی سازش نمود و او را برای محاصره و گرفتن قلعه عباس‌آباد تشویق و تشجیع نمود و پس از زندانی کردن محمدامین خان و عباس خان و سایر مستحفظین قلعه در را بروی پاسکیویچ گشود و او را وارد قلعه کرد قلعه و تمام محتویات آن را بوی تسلیم نمود. پاسکیویچ محمد امین خان و عباس خان و عده‌ای از خوانین بختیاری را گرفته تحت‌الحفظ به تفلیس روانه نمود و احسان خان خائن بوطن را در ازاء این خدمت حاکم نخجوان کرد.

احمد احمد اتابکی مشیر اعظم فرزند میرزا علی اصغر خان امین‌السلطان اتابک اعظم بوده و در سال ۱۳۲۱ ق. که امین‌السلطان به فشار انگلیسها از صدارت معزول و تبعید شد در سالهایی که به چین – ژاپن – امریکا – مکه و اروپا مسافرت کرد احمد اتابکی همه جا بهمراه پدر خود بود و بعد با امین‌السلطان بایران بازگشت.


  1. سیدجواد ظهیرالاسلام پسر حاج سید زین‌العابدین ظهیرالاسلام امام جمعه تهران (امام جمعه سوم) و شاهزاده خانم ضیاءالسلطنه دختر سوم ناصرالدینشاه قاجار و داماد مظفرالدینشاه بوده و در سال ۱۳۰۰ ه‍. ق. تولد یافته است. سید جواد پس از درگذشت پدر خویش در ذیقعده سال ۱۳۲۱ ق. بلقب ظهیرالاسلام ملقب گردید، ظهیر الاسلام ۵ بار در سالهای ۱۳۲۴ و ۱۳۳۴ و ۱۳۴۲ ه‍.ق. و همچنین در مرداد ۱۳۳۰ و آذر ۱۳۳۴ خورشیدی نایب‌التولیه مدرسه عالی سپهسالار بوده و دو بار نیز در سالهای ۱۳۳۴ و ۱۳۳۸ ه‍. ق. نایب‌التولیه استانقدس رضوی و یکبار هم سناتور شد. نامبرده در فروردین ۱۳۴۴ خورشیدی در سن ۸۴ سالگی در تهران در گذشت و در مقبره میرزا ابوالقاسم امام جمعه (امام جمعه دوم) جدش معروف به سر قبر آقا واقع در جنوب شهر بخاک سپرده شد.
  2. دختر بهرام میرزا معزالدوله
  3. محمدامین خان قاجار نسقچی‌باشی پسرخاله و هم شوهرخواهر اعیانی عباس میرزا نائب‌السلطنه بوده است.