پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۳۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
مقدمه

مطلب را در مجلس محترم مطرح نمودند و چون مصادف شد با مستدعیات ملت که در ابتدای جلوس اعلیحضرت همایونی در اواخر ذی الحجه مقارن ورود و کلای آذربایجان بطهران از طرف اهالی آذربایجان عنوان شد و غیرتمندان طهران هم اهتمام تمام در انجام آن‌ها نمودند که یکی از آن‌ها تصریح بلفظ مشروطیت بود و دیگری اتمام قانون اساسی و دیگری انتقاد انجمنهای ایالتی و ولایتی در سایر بلدان وغیره و برای انجام این مهام چند روز در تبریز و طهران و رشت و انزلی تعطیل عمومی شد و از طرف مجلس همه روزه جناب مخبر السلطنه بدربار می‌رفتند و می‌آمدند تا آنکه بالاخره هر سه چهار فقره پذیرفته شد. آزادی مطبوعات هم بهمت دانشمندان ضمیمه مستدعیات شد و همراه آن‌ها پذیرفته گردید. از آن روز دیگر ما اخبار روزنامه را بدون این که بجناب اعتمادالسلطنه ارائه بدهیم بمطبعه می‌دادیم وخود اعتمادالسلطنه هم که از این ماموریت چندان رضایت نداشت، آسوده گردید و از آن روز ببعد فضلای مملکت بخیال انجام این خدمت افتادند و روزنامه‌های متعدده ایجاد کردند كه اینك بحمد الله والمنة قریب پیست نسخه روزنامه در خود دار الخلافه طبع می‌شود و همین قدر‌ها هم در سایر بلدان و هر چند چندین نمره باسامی مختلفه ایجاد شد و بزودی تعطیل شدولی علت عدم آزادی نبوده و مزاحمتی از طرف دولت نمی‌شده فقط عدم وفای جمع بخرج اسباب تعطیل شده یعنی چون هنوز در طهران و سایر بلدان ایران چندان رو ز نامه خواندن معمول نشده و مردمانی بخواندن ندارند لهذا پاره از روزنامجا ت که به اصطلاح اساسی نبوده بزودی تعطیل شده اما روزنامه‌ها که اساس آن‌ها محکم و سرمایه مالی و حالی داشته و یا مدیرش سماجت کرده هنوز باقیست »

شرح فوق از مقالات مسلسلی که بعنوان ( آزادی قلم ) در چند شماره از سال دوم روزنامه ندای وطن چاپ شده نقل گردید.

پس از این مقدمات قانون مطبوعات در روز شنبه پنجم شهر محرم الحرام ١٣٢۶ قمری با حضور هشتاد و هشت نفر از نمایندگان مجلس و با هفتاد و شش رای بتصویب رسید و پس از امضای رئیس مجلس مرحوم (احتشام السلطنه ) برای صحه همایونی بدربار فرستاده شد. قانون مطبوعات در شش فصل تنظیم و مشتمل بر ۵٢ ماده می‌باشد. قانون مذکور دارای مقدمه بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

« موافق اصل بیستم از قانون اساسی عامه مطبوعات غیر از کتب ضلال و مواد مضره بدین مبین، آزاد و ممیزی در آن‌ها ممنوع است ولی هرگاه چیزی مخالف قانون مطبوعات در آن‌ها مشاهده شود، نشر دهنده و یا نویسنده بر طبق قانون مطبوعات مجازات می‌شود. اگر نویسنده معروف و مقیم ایران باشد ناشر و طابع و موزع از تعرض مصون هستند. مقرر می‌شود طبع کتب و روز نامجات و اعلانات و لوایح در تحت قوانین مقرره ذیل که از برای حفظ حقوق عموم وسد ابواب مضار از تجاوزات