پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۲۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
مقدمه

رفتار عین الدوله با جراید

در زمان صدارت عین الدوله وزارت انطباعات بعهده ( ندیم السلطان ) واگذار شد و عین الدوله در اوائل صدارتش چندان نسبت بجراید متعرض نمی‌شد و فقط ممیز مخصوص برای آن‌ها قرار داده بود.

ندیم السلطان نیز چون بالفطرة مردی سلیم و آزادی خواه بود، چندان مزاحمتی نسبت بار با‌بان جراید نمی‌نمود بخصوص هنگامیکه مظفرالدین شاه باعین الدوله بفرنگستان مسافرت نمودند و کسی نبود از اربابان جراید جلوگیری کند، مدیران جراید هر میخواستند می‌نوشتند تا اینکه شاه از فرنگستان برگشت و وزارت انطباعات را از ندیم السلطان خلع و بدست اعتمادالسلطنه سپردند و بحكم عین الدوله بمدیران جراید سخت گرفتند و روزنامه ادب بمدیری ادیب الممالك و روز نامه نوروز بمدیری تا ظم الاسلام کرمانی را دو مرتبه توقیف نمودند.

من جمله از کار‌های عین الدوله تبعید مدیر روزنامه مظفری منطبعه بوشهر است که که تا اواخر سلطنت مظفرالدین شاه یعنی تا رجب ۱۳۲۴ قمری در تبعید وحبس بسر می‌برد و عاقبت در سال مذکور بوساطت اعتمادالسلطنه، وزیر انطباعات وقت از تبعید نجات پیدا کرد و از حبس آزاد شد.

روزنامه مظفری از روزنامه‌های آزاد و نفیس دوره مظفرالدین شاه و دوش بدوش روزنامه حبل المتین می‌رفته است منتهی حبل المتین چون در خارج ایران نوشته وطبع می‌شد؛ معاندین و دشمنان آزادی دسترس بتوقیف آن نداشتند فقط دو سه بار توانستند از ورود آن بخاک ایران جلوگیری کنند اما مدیر مظفری بیچاره چون در داخل ایران بود دو چار همه نوع عذاب و شکنجه گردیده و عاقبت هم در حکومت (موقر الدوله) در بنادر؛ هنگامیکه در کربلا تبعید بود، در سال ۱۳۲۷ قمری دارد نیا را وداع و جان بجان آفرین تسلیم نمود.

داستان تبعید میرزا علی آقا ملقب به لبیب الملك؛ مدیر مظفری؛ بدست عمال عین الدوله و بدستور وی یکی از داستان‌های رقت‌انگیز و ملال‌آور تاریخ مطبوعات ایران است و ما برای خوف از اطناب تفصیل بیشتری را در اینجا جایز ندانسته خوانندگان گرامی را باصل کتاب مراجعه می‌دهیم.

حاج میرزا حسن رشد به که پیشقدم تأسیس مدارس جدید در ایران بشمار می‌رود و در باره‌اش گفته‌اند:

نخستین وجودی که مکتب گشود
بایران زمین شخص رشدیه بود
 

و نیز مرحوم مجد الاسلام کرمانی؛ مدیر روزنامه‌های ندای وطن؛ کشکول؛ محاكمات و ادب و غیره از کسانی هستند که بجرم آزادیخواهی و روز نامه‌نگاری