برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۲۱۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الصاد
اصفهان
 

کشته و لخت دكان‌ها و مغازه‌ها را چپاول کردند؛ فریاد از ظلم این ظالم خونخوار دیوانه. اعظم الدوله وفخیم السلطنه و عیسی خان هم هم قطعه قطعه هم بدار هم آتش زد . اعتلاء الدوله کارگزار عربستان را که انگلیس‌ها واقع سبب کشتن او شدند که عزاش را از محمره خواستند با میرزا جعفر خان؛ برادر زنش، بواسطه نشر فتحنامه با فضیحتی بسیار آورده بدار کشیدند و او را تیر باران کردند دو روز نعش او بود تا همشیره‌های بیچاره و اقوامش نیمه شب آمده با پول گزاف او را پارچه شده بردند دفن کردند. دیگر مالی و حالی باقی نماند • عجب آنکه این شریر وحشی اروغ سلطنت هم می‌زند خوب است اینرا پادشاه خراب‌ها و بیمارستان‌ها یکنند چرنکه این شخص بجز خرابکردن و آدم کشتن هیچ هنری ندارد. »

این بود شرح کشته شدن اعتلاء الدوله در کرمانشاه. مدیر چهره نما عکس اعتلاء الدوله را در زیر شرح فوق گراور کرده است. و اما میرزا جعفر خان نا ظم اداره اصفهان برادر زن اعتلاء الدوله است.

برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی راجع بروزنامه اصفهان بیك سطر قناعت کرده مینوید روزنامه هفتگی اصفهان با چاپ سنگی در سال ۱۳۲۵ قمری مطابق -۱۹۰۷ میلادی، در اصفهان تأسیس و منتشر شده است ( ص ۴٢ کتاب )

(١۴١) اصلاح

روزنامه اصلاح بزبان فارسی بمدیری ) دکتر میرزا جلیل خان موید الحكما ) برادر کهتر دکتر خلیل خان اعلم الدوله؛ در شهر پاریس؛ تأسیس و در ماه ربیع الاول ١٣٣۶ قمری مطابق ۱۹۰۸ میلادی انتشار یافته است این روزنامه ماهی دو مرتبه طبع و مشتمل بر مطالب سیاسی؛ علمی ادبی است. بیشتر مندرجات آن مطالب روزنامه‌های خارجی و تلگرافات راجع بایران است که از روزنامه فرانسه و غیره ترجمه شده و در آن نشر شده و خلاصه اینکه مدیر روزنامه اصلاح سعی کرده است هموطنان خود را باحوال و اوضاع جهان و بتكالیف مقرر راهنمایی نماید. برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی ص ۴٢ پس از بیان دوسه سطر از کتاب بشرح ، فوق، می‌نویسد: من نمره یك؛ ٢ و ۶ و ٧ این روزنامه را در دست دارم، هر شماره آن از چهار تا هشت صفحه یقطع ۸ و نیم تا ۱۱ و نیم سانتیمتر و محل اداره آن در پاریس خانه نمره ۸۲ خیابان سن مارسل می‌باشد روزنامه اصلاح بخط نستعلیق نوشته شده است.

(١۴٢) اصلاح

روزنامه اصلاح بزبان فارسی در شهر بمبئی هندوستان بمدیری ( محمد رضا بوشهری) و با خط نسخ و چاپ سنگی منتشر گردیده است. برون در کتاب مطبوعات