پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۳۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الرا
ارشالوس،ارشاد
 

عبارت از مطالب گوناگون سیاسی و فکاهی و اقتصادی و اخبار شهریست ، روزنامه ارژنك در سنوات اخیر سلطنت رضا شاه پهلوی مانند جراید دیگر منتشر نمیشد تاپس از وقایع شهريور مجددا شروع بانتشار نمود وفعلا سال ۲۳ تاسیس آن میباشد ارژنك چون عنوان يك روزنامه فکاهی را دارد از این جهت تا کنون دوچار توقیف نگردیده و سنوانی منتشر نشده بعلت عدم مساعد بودن اوضاع سیاسی ایران بوده و همان قسم که یاد آور شدیم این وضع برای اغلب جراید بوده است . ارژنگ در سنوات اخیر انتشار خود از لحاظ عقاید سیاسی بیشتر متمایل بچپ و از این جهت أغلب انتقاداتی از سرمایه داری و هیئتهای حاکمه در آن دیده میشود.

میرزا عبدالله خان وزیر زاده

آقای میرزا عبدالله خان از خاندان معروف بوزیر و از اهل فضل و دانش به خصوص در نقاشی استادی زیر دست بشمار میرود . وی مدت زمانی در مدارس اصفهان معلم نقاشی بود و در این اواخر بعلت کهولت وضعف بنیه در اداره تحقیق ا و قاف اصفهان مشغول خدمت میباشد . مردیست خوش اخلاق ونيكو نفس و دارای اندامی كوچك . برادر ایشان میرزا فتح الله خان وزیرزاده نیز مدیر روزنامه بوده و چنانکه قبلا یاد آور شدیم روزنامه اخگر در اصفهان بمدیری ایشان منتشر میشده است .

(۸۷) ارشالوس

روزنامه ارشالوس در سال ۱۲۹۱ شمسی در تهران بطور هفتگی بزبان ارمنی تاسیس و منتشر شده است.

(۸۸) ارشاد

اگر چه روزنامه ارشاد در بادکوبه و بزبان ترکی منتشر میشده ولی چون متجاوز از یکسال ورقه ضمیمه بزبان فارسی داشته و نویسنده ورقه فارسی آن یکی از بزرگترین شعرا و نویسندگان و روزنامه نگاران دوره مشرو طیت ایران یعنی مرحوم ادیب الممالك بوده از این جهت لازم بود که تحت عنوان مستقلی از آن گفتگو شود.

ادیب الممالك پس از مراجعت از مشهد بطهران در سال ۱۳۲۱ قمری بشرحی که در کلمه ( ادب ) کتاب مذکور است، مدتی در طهران مانده و در این شهر بانتشار روزنامه ادب پرداخته است . پس از آنکه مرحوم مجد الاسلام اداره روزنامه ادب را بعهده گرفت . ادیب الممالك در سال ۱۳۲۳ قمری سفری بیاد کوبه نمود و تا شعبان ١٣٢٤ که مجلس شورایملی در شرف افتتاح بود، در آنجا توقف کرد و در سال

–۱۳۰–