پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد اول.pdf/۱۲۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الف بعده الرا
ارژنگ
 

این بود تمام مقاله افتتاحی شماره اول روزنامه ارژنك . چنانکه از همین مقاله بر خوانندگان معلوم میشود روزنامه ارژنگ بیشتر جنبه فکاهی دارد و مطالب اساسی آن بصورت فکاهی ادا شده است. مثلا در همین شماره اول تحت عنوان ( آفت چای و قلیان) چنین مینویسد: «هر جا میروید اول يك فنجان چای و بعد يك قلیان و آخر مجلس هم يك فنجان چاي و يك قلیان و وسط مجلس هم باز يك فنجان چای و يك قلیان ،است وقتی میخواهید بر خیزید باید باندازه يك قلیان کشیدن باز بنشینید و يك فنجان چای هم بخورید. منزل خان، بيك تاجر کاسب توی بازار در بدکان توی کوچه سرچهار راه تو خیابان در مدرسه در کاروانسرا توی شهر بیرون شهر توی ده سر گردنه بالای کوه روی زمین زیر زمین همه جا چای قلیان، سیگار چپق وافور همه وقت حاضر و همه کس هم معتاد است .»

چون آقای وزیر زاده استاد قابلی در فن نقاشی بوده ؛ لذا در تمام شمار های ارژنك يك صفحه ( که معمولا صفحه چهارم است ) و یا دو صفحه دو و سه مشتمل بر کاریکاتورهای انتقادی از اوضاع کشور و شهریست . بخصوص در ایامیکه آقای میرزا فرج الله خان اخگر ، برادر دانشمند آقای وزیر زاده ؛ کمکهای فکری بروز نامه ارژنگ میکرده؛ ارژنگ یکی از روزنامههای خوب انتقادی اصفهان در آن ایام بوده است . شرح حال آقای میرزا فرج الله خان اخگر ، در ضمن روز نامه ( اخگر ) این کتاب بتفصیل ذکر گردیده است.

کاریکاتور شماره اول منظره هیئت تحریریه روزنامه و دوره ششم مجلس شورایملی ، در صفحه دوم ؛ و مقایسه اصفهان و طهران که در اصفهان ، در سده ؛ مدرسه جدیدی که بنا شده بحکم روحانیون خراب و در طهران مشغول نصب تلگراف بی سیم مینمایند ، در صفحه سوم رسم شده است .

روز نامه ارژنگ تا کنون هم که سال ۲۳ انتشار آن می با شد همین سبك و روش را حفظ نموده و یکی دو صفحه آن مخصوص کاریکاتور می باشد قسمت کاریکاتور روزنامه با چاپ سنگی که این اواخر چاپ آنرا هم خود آقای وزیر زاده در منزلش عهده دار میشد ؛ منتشر و بقیه صفحات با چاپ سربی است . قطع روزنامه در طول مدت انتشار تقريبا يك اندازه و معمولا بقطع وزیری متوسط است.

راجع بطرز انتشار آن باید یاد آور شد که چندان مرتب نبوده و با اینکه در ابتدا هر پانزده روز یکبار و بعدا بطور هفتگی بوده ولی هیچگاه مرتب منتشر نگردیده و تا کنون که سال ۲۳ انتشار آن میباشد جمعا بیش از ۸۱۲ شماره منتشر نشده است وجه اشتراك سالیانه ارژنگ دو تومان و برای محصلین و اهل معارف يكتومان و تك شماره سه شاهی؛ در ابتدای تاسیس محل اداره اصفهان، چهار باغ جنب اداره اخگر.

مندرجات روزنامه؛ باستثنای یکی دو صفحه که هر شماره کاریکاتور است ؛ بقیه