پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۸۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف اللام بعده الواو
لوای اسلام، لواء بين النهرين
 

«افسوس برشکستگی قلم در مشروطیت -‌ای قلم‌ای آرایش دهنده قوه عقلیه وای زینت افزای قوه فکریه تاکی برقع پوش در پس پرده خفا مستوری - نقاب از روی خود بردار و بنما روی زیبا را - فرزان رؤیت گردان عاشق سرمست شیدا را - مشتاقا نیرا بهوای طلعت ظریف وعذار شریفت جان بلب آمد - شب‌های هجریرا گذراندیم زنده ایم... » هما نقسم که یاد‌آور شدیم شماره چهار لوای اسلام که بنام کاشف اسرار منتشر شده در هشت صفحه مشتمل بریک سرمقاله و اخبار داخله و دو صفحه کاریکاتور درباره مالیه ایران که دو مأمور یکی دست خالی منصوب و دیگری با کیسه پول معزول گردیده نشان می‌دهد وزیر آن نوشته است ) هر که را پنج روزه نوبت اوست ) و نیز قسمت غیر جدی تحت عنوان (همه را لولو برد) درج نموده و در آن اشاره بتوقیف نمره سوم روزنامه لوای اسلام نموده است. در صفحه هشتم نیز تحت عنوان (بزرگان عالم) حکایات ادبی از تحفه سلیمانیه و کلیله و دمنه و اشعاری از سعدی ذکر کرده است از روزنامه کاشف اسرار و مؤید الشریعه گیلانی در محل خود گفتگو کرده‌ایم.

در خاتمه‌یی مناسبت نیست شرحی را که راجع بانتشار لوای اسلام در شماره ۳۳ سال نهم روز نامه وطن مورخ سه شنبه ۱۴ ذیحجه ۱۳۳۵ قمری آورده بعینه نقل نمایم: « جریده لوای اسلام جریده فریده لوای اسلام که بمدیری آقای مؤید الشریعه گیلانی در این چند روزه از افق اصفهان طلوع نموده با یک قسمت کاریکاتور‌های علمی عالم مطبوعات اصفهان را بخود جلب و از بشارت طلوع آنجریده معارف خواهان را بشارت می‌دهد در این دو روزه نمرات آن با داره رسیده موفقیت مدیر آنرا مسئلت داریم»

(۹۷۱) لواء بین النهرین

روز نامه لواء بین النهرین در طهران صاحب امتیازی و مسئولی (ع. شرأفت) و مدیری (س. ح. ادیب السادات فهاری) تأسیس و در سال ۱۳۴۲ قمری منتشر شده است. شماره اول این روزنامه در ۱۲ صفحه بزرگ با چاپ سربی (مطبعه بوسفور شعبه ۱) طبع و در تاریخ ۵ شنبه ۲۷ ربیع الثانی ۱۳۴۲ قمری مطابق ۱۴ قوس ۱۳۰۲ شمسی منتشر شده است.

در زیر عنوان روزنامه، لواء بین النهرین اینطور معرفی شده است: «روز نامه‌ایست علمی ادبی، اخلاقی تاریخی سیاسی راجع بسیاست ایران و عراق عرب » جای اداره: طهران، خیابان شاه آباد - عنوان تلگرافی: لواء بین النهرین، و جه اشتراک هر پنجاه شماره داخله ۳۰ قران خارجه ۴۰ قران، ششماهه بترتیب ۲۵ قران و ۳۰ قران، طرز انتشار روزنامه هفتگی بوده، قیمت تک شماره ۸ شاهی و استثناتا نمره اول آن ده شاهی است.

روز نامه لواء بین النهرین بدو زبان فارسی و عربی نوشته شده و در شماره اول پس از ذکر خطبه بزبان عربی بذکر وجه تسمیه و سبب صدور این روز نامه در ایران پرداخته است. مقاله افتتاحی روز نامه که بزبان عربی نوشته شده باینقم

-۱۷۸-