پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۸۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف اللام بعده الواو
لواء بين النهرين
 

شروع می‌گردد: « بسم الله الرحمن الرحیم - قل یا اهل الکتاب تعالوا الی کلمه سواء بیننا وبینکم الا نعبد الا الله ولا نشرک به شیئاً.... الغایة من هذه الجریدة.... الغرض من اصدار‌ها باللغتین - وجه التسمیه: »

پس از این مقاله خبر ورود آقای خالصی‌زاده را بعنوان (اکبر مراسم استقبال فی ایران - ورود اکبر فائد اسلامی) درج نموده و بعد اخبار و تلگرافاتی بزبان عربی چاپ شده. همین مطالب بعینه در قسمت فارسی طبع گردیده که ما برای روشن شدن وضع روزنامه قسمتی که مربوط بتأسیس و انتشار آن است نقل می‌نمائیم:

«علت صدور این جریده در ایران این است ایران یگانه مرکز بلاد شرق است و این مملکت محاط است بجمیع ملل اسلام حدود او هند و افغان و بلاد ترک و قفقاز و اناطول و کرد و عراق است و مقابل خلیج فارس ساحل نجد و عمان است از جزیرة العرب و در ایران یک نوع آزادی و حریت واسعه‌ای هست که نظیر آن در بلاد غرب هم یافت نمی‌شود گذشته از بلاد شرق خصوصاً بلاد عربستان بد بخت که گرفتار حکام جائزه اروپا گشته‌اند پس ایران نسبتاً سوریای کوچکی در شرق بشمار می‌رود و ایران یگانه مرکز شرقی است که ممکن است واسطه تفا هم بشود در بین ملل اسلامیه با اختلاف ناصری که در آن‌ها هست و لذا نظر ما بر این قرار گرفت که جریده عربیه را در ایران اصدار کنیم. (وجه تسمیه) علت آنکه اسم (لواء بین النهرین) را اختیار نمودیم برای این جریده آن بود که حزب وطنی عراقی بسیار جد و جهد کرد که امتیاز روزنامه باسم (اللواء العراقی) از حکومت محتله در بغداد بگیرد و اصدار کند موفق بآمال خود نشدند چونکه انگلیس‌ها که همواره دشمن آزادی و مدنیت بودند متفرق کردند اعضاء آن حزب را د. تاریخ اول محرم سال گذشته ۱۳۴۱ بعضی را بحبس بعضی را تبعید از آنجائیکه در بغداد از این خدمت بزرک بعالم اسلامیت محروم شدند بعضی از اعضاء مو سه آن حزب در ایران اصدار کردند این جریده را و اختیار نمودند این اسم را برای او چونکه ابن رسم متداول است در بین عرب و فرس و هر دو فرقه بحاق معنای او میر سند. مقاصد جریده:

۱-آگاه نمودن مسلمین عموماً وعرب را خصوصاً بر آنچه احاطه کرده است بآن‌ها از بلایا و محن و آنچه را که کرده و می‌کنند دول اروپا بقصد اضمحلال شرق و اسلام ۲-ذکر حقایق اسلامیه که دعوت می‌کند بسوی تمدن حقیقی ۳-تحر یص و ترغیب نمودن برترک بدعت‌ها و خرافات و موهوماتی که شایع شده است بین بعضی طوایف مسلمین و سبب اضمحلال آن‌ها گشته. ۴-دعوت بسوی وحدت اسلام و اتحاد مسلمین کما اینکه خداوند امر کرده است و هر مسلمان صحیح العملی آنرا واجبو لازم می‌داند. ۵-نقل اخبار عالم اسلامی جمیعاً تا آنکه واقف و مطلع بوده باشند تمام مسلمانان از جمیع اموریکه جریان دارد در بلاد برادران دینی خود از حوادث و اموریکه موجب مضرت و مسرت خواهد بود ۶۰۰۰ اهم مقاصد این جریده شریفه

-۱۷۹-