پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۱۷۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
گنجینه معارف
 

کسب علوم و تحصیل فنون در همانشهر مشغول و بیشتر بفرا گرفتن علم هیئت و طبیعیات وطب همت می‌گماشته و در این رشته‌ها تا سرحد امکان تحصیلات خود را ادامه داد. است. از سال ۱۳۱۱ قمری تا ۱۳۱۳ معلم طبیعیات آموزشگاه دولتی تبریز شده و آموزشگاه تربیت را که نخستین آموزشگاه ملی تبریز است شخصاً در ۱۳۱۵ قمری ه تبریز دایر ساخته در ۱۲۷۶ شمسی الی ۱۲۸۱ معلم هیئت و جغرافیا و ادبیات آموزشگاه لقمانیه بوده و در ۱۲۸۸ بواسطه خدمات شایان و درخشان بعالم فرهنک و علم و فداکاری‌های بسیار در راه مشروطیت و آزادی از طرف اهالی تبریز بنمایندگی دوره دوم مجلس شورایملی انتخاب و تا ۱۲۹۰ در مجلس شوری سمت نمایندگی داشت و پس از آن چندین بار بمصر و اسلامبول و فرنگستان مسافرت کرده و در تمام دور مسافرت چون در کتبخانه‌های بزرک اروپا و مصر و ترکیه بمطالعه و تحقیق کتب ایرانی می‌پرداخت اطلاعات گرانب‌های بسیار از کتب باستانی و تازه ایران در محفظه خاطر یادگار داشت بحدیکه می‌توان گفت از کتب و تألیفات ایران و خاور هیچکس از ایرانی و اروپایی باندازه وی دارای اطلاع نبود چنانکه هر کتابی از هر مؤلفی را میدانست در کدام کتابخانه موجود است و ابواب و فول وی چیست و در کدام عصر تألیف شده و مؤلف آن کیست؟

مرحوم تربیت پنجسال یعنی از سال ۱۳۰۰ الی ۱۳۰۴ رئیس فرهنگ آذربایجان بوده و خدمات فرهنگی مشارالیه در زمان تصدی این سمت در خور همه گونه تعریفو ستایش می‌باشد. یک کتابخانه و قرائتخانه عمومی دائر و با همت فراوان کتاب‌های نفس و سودمندی در آنجا گرد آورد که هم اکنون سالیانه هزار‌ها نفر از دانشمندان و دانشجویان با مطالعه از آن کتابخانه استفاده کامل می‌برند.

از سال ۱۳۰۵ الی ۱۳۰۹ ریاست فرهنگ گیلان را عهده دار بود. از ۱۳۰۷ إلی ۱۳۰۹ عهده دار ریاست بلدیه تبریز بوده و با دائر کردن باغ ملی بزرگی بنام گلستان یک گردشگاه و تفریحگاه زیبا و دلکش براهالی تبریز از خود یادگار گذاشته است. بعد از آن در دوره هشتم قانون‌گذاری بسمت نمایندگی مجلس شور ایملی انتخاب شده و تا دوره حاضر سمت نمایندگی مجلس شورایملی را داشته است از آثار مرحوم تربیت یکی کتاب زاد و بوم در جغرافیای ایران ویژه آذربایجان است. مجله گنجینه فنون و گنجینه معارف نیز از آثار ادبی آنمرحوم می‌باشد که در زمان ریاست فرهنگ آذربایجان انتشار یافته است (این مطلب درباره مجله گنجینه معارف صحیح ولی در باره گنجینه فنون درست نیست چه طبق نمونه‌های موجود گنجینه فنون قبل از این تاریخ منتشر شده است. مؤلف) تاریخ مطبوعات ایران از مهمترین تألیفات آنمرحوم می‌باشد که‌های شرح نام و آمار جراید ایران و جرایدی که در خارج ایران بزبان فارسی طبع شده می‌باشد. این کتاب را پرفور براون بزبان انگلیسی ترجمه کرده و با چاپ و گراور‌های بسیار ممتاز منتشر نموده است و این اثر در نوع خود یکتا و بسیار مهم است.

-۱۷۱-