پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۹۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف پ بعده الياء
بيك ، پيكار
 

(٣۵٤) بيك

در حمل ۱۳۰۳ شمسی آقای میرزا محمد علیخان شریفی روزنامه پیك را در شهر رشت تاسیس و هفته دوبار منتشر نموده. نامبرده در خرداد ۱۳۰٤ شمسی نیز موفق بدریافت امتیاز مجله پیك از شورایعالمی فرهنگ گردیده است.

(٣۵۵) پیکار

روزنامه پیکار در تهران بمدیری ) میرزا حیدر علی کمالی ) شاعر معروف تاسیس و در سال ۱۳۲۹ قمری منتشر شده است. این روزنامه ارگان حزب ) اجتماعيون اعتدالیون ) بوده که در سال مذكور جديداً تأسیس شده و چون حزب مذكور يك حزب انقلابی بود ، لذا روزنامه پیکار پس از نشر چند شماره بدست ناصر الملك ، نایب السلطنه توقیف و در حزب نیز بسته شد.

میرزا حیدر علی کمالی

میرزا حیدر علی کمالی از شعرای معروف ایران و در نظم فارسی سرآمد اقران است ولادتش در سال ۱۲۸۸ هجری قمری در ابرقوی اصفهان بوده است . مجله پارس منطبعه اسلامبول در شرح احوال او درباره دوران طفولیت کمالی اینطور مینویسد : د در خوردی باتفاق پدر به نصف جهان ) منظور اصفهان است) آمده و در شهر خلاق المعاني كمال الدین اسماعیل سکونت گزیده با اینکه قبیله او عالمان دین بوده اند چون پدرش از روش ابا جز و بال حاصلی ندیده و از آن طرز حیات رنجیده پسر خود را نیز بمكتب نفرستاده و بی خط و سواد به پیشه وری گذارده چنانچه کمالی ما تا سن ۲۲ سالگی خواندن و نوشتن نمیدانسته گاهی بمسگری میرفته و زمانی بیراق بافی مشغول بوده. » شماره سوم سال اول مجله پارس .

باری کمالی پس از آنکه خواندن و نوشتن و معلومات مقدماتی را در اصفهان فرا گرفت رهسپار طهران شد و در آنجا بکار بلور فروشی مشغول گشت تا مقدمات مشروطه ایران فراهم گردید. وی نیز بهمکاری میرزا سید ابراهیم خان کرمانی ، سیدمحمدرضا مساوات وشيخ أحمد قزوینی و دیگران بكمك آزادیخواهان برخاست و با سرودن اشعار مهيج و تند عليه مستبدين نام خود را برای همیشه در زمره آزادیخواهان بثبت رسانید همکاری او با آزادیخواهان سبب گردید که جزو مغضوبین دربار قلمداد شود و از اینرو در زمان احمد شاه نتوانست با تاسیس حزب ) سوسیالیست انقلابی ( و روزنامه پیکار کاری از پیش ببرد و بشرحيكه سابقا نوشتیم پس از نشر چند شماره روزنامه؛ پیکار و حزب او برای همیشه توقیف و منحل گشت.

از آن پس کمالی دیگر وارد صحنه سیاست نشد تا در ریاست وزرای آقای مخبر السلطنه هدايت بنا بمعرفی ایشان با علیحضرت فقید، نامبرده در دوره ۸ و ۹ مجلس شورایملی از نیشابور انتخاب گردید و تا پایان این دوره بوکالت مشغول بود . در آبان

-٨٦-