پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۹۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف پ بعده الياء
پیکار
 

١٣١۵ شمسی گرفتار سکته ناقص گشت و از آن تاریخ یا اینکه بهبودی یافته خانه نشین شده است . ادیب الممالك فراهانی این قطعه را درباره وی سروده است :

ابو الكمال كمالی خدایگان سخن
به پیکر قلمت جای کرده جان سخن
 
اگر نه كلك تو طرح سخن در افکندی
بر اوفتادی از این مملکت نشان سخن
 
تولی که طبع تو همواره ارمغان آرد
طبق طبق گل سوری به بوستان سخن
 


کمالی علاوه براستی از اشعارش که در اسلامبول بطبع رسیده دو داستان شیرین موسوم به ( لازیکا ) و ( مظالم ترکان خاتون ) نیز بنشر از خود بیادگار گذاشته وطبع گردیده . این دو کتاب در سالهای ۱۳۰۷ و ۱۳۰۹ منتشر شده است.

(٤۵٦) پیکار

پس از توقیف شماره ۳۲ سال دوم روزنامه طوفان بشرحیکه در محل خود از آن گفتگو خواهیم کرد، شماره اول سال اول روزنامه پیکار بم دیری و صاحب امتیازی آقای موسوی زاده؛ با همان قطع و سبك روزنامه طرفان منتشر گردید. پس از بیان این مقدمه بذکر خصوصیات روزنامه پیکار که منحصراً همين يك شماره از آن نشر شده و این شماره نیز توقیف شده میپردازیم. قبلا این را هم یاد آور شویم که مدیر طوفان؛ مرحوم فرخی، در زیر عنوان روزنامه پیکار ؛ خضاب بقوام السلطنه در ضمن دو سطر اینطور مینویسد : « قوام السلطنه خائن بداند کاخ اشرافی او که از خون مات و دسترنج بیچارگان بناشده سرنگون خواهد شد ولی مؤسسه ملی طوفان که متعلق عموم آزادیخواهان است از بین نخواهد رفت. ما پس از توقیف طوفان میتوانیم پیکار را بجای آن منتشر سازیم اما بغير از اين يك شماره تا تکلیف آزادی را با این عفریت حریت کش معلوم نکرده و خسارت توقیف طوفان در پستخانه جبران این توقیف را دریافت نمائیم بروزنامه نویسی مبادرت نمی نمائیم.»

پیکار در چهار صفحه بقطع بزرك ( همان قطع طوفان ) باچاپ سربی ( مطبعه روشنائی ) طبع و در تاریخ جمعه ۵ ربیع الثانى ١٣٤١ مطابق ۲ قوس ۱۳۰۱ شمسی منتشر شده است . جای اداره : طهران . خیابان لاله زار آدرس تلگرافی : پیکاره قیمت اشتراك : داخله. سالیانه ۸۰ قران • شش ماهه ٤۵ قران در ولایات باضافه اجرت پست . خارجه. سالیانه ۱۰۰ قران . شش ماهه ۵۰ قران . تك نمره ۸ شاهی.

سرمقاله شدید اللحن بیکار تحت عنوان ( حراج در وزارتخانه‌ها ) نوشته شده و با شدت و سختی بدولت حمله کرده و همین سرمقاله باعث توقیف پیکار گردیده و برای همیشه دیگر این روزنامه منتشر نشده است . مقاله مذکور تقریباً سه ستون روزنامه را فرا گرفته و تمام آن حمله و انتقاد از قوام السلطنه است. سرمقاله مذكور بدينقسم شروع وختم میگردد : « اختلال و هرج و مرج ادارات در هیچ موقعی در این سنوات اخیر باین پایه نرسیده و دزدی و اختلاس در وجوه مالیه در هیچ زمانی باین درجه شیوع نیافته بود..... قوام السلطنه نیز میتواند مانند برادر خود و ثوق الدوله محرمانه

-۸۷-