از روزنامه بهار دلکش فعلا تا شماره ۵ سال اول مورخ ۵ شنبه ۲۹ رجب ۱۳۴۳ مطابق ۱۶ برج حوت ۱۳۰۲ در دست است و سرمقاله این شماره بعنوان (درد دل پدر بسر ) از حال خودم خبر ندارم * عید آمد و سیم وزر ندارم. نوشته شده است.
(۳۰۰) بهارستان
روزنامه بهارستان مدیری آقای ( نوبخت ) در سال ۱۲۹۸ شمسی ابتدا در شیراز و بعداً در طهران تأسیس و منتشر شده است.
روزنامه بهارستان در شیراز - پس از مراجعت آقای نوبخت از اسلامبول به ایران و توقف در شیراز که مصادف با اواخر جنک عمومی اول بود، مشارالیه از طرف معارف بسمت معلمی طبیعیات در دارالمعلمین فارس معین گردید و مدت یکسال مشغول بتعلیم بود. پس از آن مجلهای بنام ( زندگانی ) تأسیس نمود و شماره اول آن دوچار توقیف گردید، بعد مجله بنام ( فکر آزاد )تأسیس کرد که آنهم بیش از دو شماره انتشار نیافت. ( از این دو مجله جداگانه در محل خود گفتگو خواهیم کرد) بعد از آن بتأسیس و نشر روزنامه بهارستان اقدام نمود و انتشار این روزنامه چنانچه فوقاً اشاره شد در سال ۱۲۹۸ شمسی بود. پس از نشر دو شماره بهارستان، روز نامه توقیف گردید و این توقیف مدت دو ماه ادامه داشت تا بالاخره بحکم وزارت معارف در دوره آقای نصیر الدوله بدر از توقیف خارج شد ولی باز هم روزنامه مکررا توقیف شد و بخصوص در موقع کودتای سوم حوت چون روزنامهایشان طرفدار کودتا بوده مورد حمله مخالفین واقع گردید و آقای نوبخت مدتی از کار روزنامه کناره گرفت و متعاقب آن بطهران حرکت نمود و در این جا نیز بهارستان را انتشار داد و از این وقت دوره دوم روزنامه یعنی انتشار بهارستان در طهران شروع گردید. پس از بیان این شرح بذکر خصوصیات بهارستان در شیراز میپردازیم:
شماره اول روزنامه بهارستان در اوایل حمل ۱۲۹۸ شمسی در شیراز منتشر شده و شماره ۶ سال دوم آن در ۲۹ حمل ۱۲۹۹ مطابق ۲۸ رجب ۱۳۳۸ قمری و ۱۸آوریل ۱۹۲۰ در چهار صفحه بقطع وزیری بزرگ در مطبعه سنگی ( محمدی ) شیراز طبع و توزیع گردیده است. محل اداره: شیراز • مدرسه خیریه مؤید الملک. بهای بهارستان سالیانه ۴۰ داخله ۵۰ قران، خارجه ۲۰ روپیه. بهارستان روزنامهایست هفتگی و مندرجات آن پس از درج مقاله اساسی در صفحه اول ( مقالههای اساسی در شمارههای نمونه تحت عنوان بلشویزم در چند شماره منتشر شده است ) عبارت از اخبار ولایات تحت عنوان ( اخبار و اطلاعات ) و اخبار خصوصی در باره شهرستانها که اداره روزنامه
-۳۳-