پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۴۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ب بعده الهاء
بهارستان
 


از مخبرین دریافت کرده، می‌باشد. پس از آن اخبار ممالک اسلامی و سایر مما لک درج شده و صفحه آخر روزنامه مخصوص آگهی‌ها و دنباله مطالب قبل است. در روز نامه گاهگاهی اشعاری اثر طبع آقای نوبخت و سایر شعرای فارس درج شده که برای نمونه چند شعر از صفحه چهارم شماره ۶ سال دوم روزنامه نقل می‌نمائیم.

زلف را تاب مده روز مرا تار مکن
در سیه بختی من این همه اصرار مکن
 
خون ما را مطلب با دیگران عهد مبند
عهد ما را مشکن روی باغیار مکن
 
گو یدان نرگس بیمار که از بهر خدا
اینهمه خون بدل عاشق بیمار مکن
 

از روزنامه بهارستان منطبعه در شیراز فعلا نگارنده تا شماره‌های ۳۸ و ۴۰ آن را که یکجا در دوازده صفحه در چاپخانه سنگی محمدی شیراز طبع شده و در تاریخ ۱۲ قوس ۱۲۹۹ شمسی منتشر شده است در دست دارد.

روزنامه بهارستان در طهران- پس از انتقال اداره روزنامه بطهران بهارستان چنانچه فوقا اشاره کردیم از شماره ۱۸ سال سوم در طهران منتشر گردیده و در طول مدت انتشار در طهران با ارتجاع و زور جنگیده و از اینجهت هم روز نامه مکرر از طرف قوام السلطنه و دیگران توقیف شده است. منجمله یکمرتبه در سنبله ۱۳۰۱ است که خبر توقیف آنرا روزنامه ایران نوشته است.

بهارستان در طهران روی چهار صفحه بقطع بزرک چاپ شده و شماره ۸ سال ۵ آن در تاریخ شنبه ۱۷ رمضان ۱۳۴۱ قمری و شماره ۲۷ سال مذکور در تاریخ سه شنبه جمادی الاول ۱۳۴۲ قمری مطابق ۲۶ قوس ۱۳۰۲ شمسی انتشار یافته است. بهارستان در طهران هفته سه شماره روز‌های دوشنبه، چهارشنبه و جمعه منتشر می‌گردیده و روی یک صفحه اسم روزنامه (بهارستان) بخط نستعلیق بارنک قرمز و در صفحه دیگر بارنک سیاه چاپ شده و در هر دو صفحه اسم مدیر ( نوبخت ) در زیر نام روزنامه بخط ریز‌تری نوشته شده است. صفحه‌ای که در آن نام روز نامه بخط قرمز چاپ گردیده، مشتمل بر چهار ستون و عنوان هر ستون باز بخط قرمز نوشته شده است. ستون اول بعنوان ( مطالعات یومیه ) و مشتمل بر وقایع وحوادث روز است. ستون دوم بعنوان ( گذارشات دنیا ) و مشتمل بر حوادث جهان است. ستون سوم تحت عنوان ( نمایندگان ملت ) و مختص مذاکرات نمایندگان مجلس شورایملی است. ستون چهارم بعنوان ( اطلاعات بهارستان ) و مخصوص وقایع متفرقه است. سرمقاله روز نامه صفحه‌ایست که خصوصیات روزنامه در بالای آن قید گردیده و غالباً تند و حمله بسیاست داخلی و تجاوزات خارجیهاست. منجمله یکی از سرمقاله‌های آن ( شماره ۸ سال پنجم ) تحت عنوان ( آسمان پیمای انگلیس - آیا تجاوز از این بیشتر ممکن است!! ) نوشته شده و بدین عبارات شروع می‌گردد: ( رعایای ایران، رعایای صاحب بدبخت؟ رعایا ئیکه هنوز نمی‌دانند حکم فرمای ایران کیست و دولت ما یک حکومت مطلقه یا مشروطه یا ملوک الطوایفی است؛ بالاخره از ظلم انگلیس؛ از تجاوز انگلیس، از ظلم

-۳۳-