پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ب بعده الهاء
بهار
 

فهرست مندرجات شماره‌های سوم و دوازدهم سال اول مجله را نقل می‌نمائیم: هفت پیکر (ترجمه) ( این ترجمه مقاله اول مجله را تشکیل می‌دهد و نقل از رسملی کتاب اثر عالی یک است) سوق طبیعی و ذکاوت. لغت جدید - اسپرانتو. انواع مدارس در فرانه. مکتوب به تولستوی(بقیه از شماره ۲) هم چشمی با مجله بهار - مجله موسدی. توماس ادیسون پادشاه الکتریک. گذشته و آینده( مقالات ارتور بریزیان) یک شب در وارن. سرگذشت یک محکوم. رادیوم زن. آیا دانسته‌اید؟ سخنان حکمت‌آموز انژپیتو (بقیه از شماره ۳)

فهرست مندرجات شماره ۱۲: با یک گل بهار نمی‌شود. چین در چه حال است برای استقلال. عجایب نیویورک. تراجم مشاهیر. ژوکونه. بومپه‌یی. هر کولانم. عالم نسوان. در اینجا و در همه جا. پس از ده سال؛ متنوعه. سخنان حکمت‌آمیز. آیا دانسته‌اید؟

نکته شایان توجه اینکه تمام ترجمه‌ها و مقالات بقلم خود اعتصام الملک مدیر مجله است، سال اول مجله همانقسم که یاد‌آور شدیم با نشر شماره ۱۲ در ۷۶۸ صفحه پایان یافته و مجله بهار مدت ده سال تعطیل گردیده است. و برای بار دوم شماره اول سال دوم آن در اردیبهشت ۸۴۳ جلالی مطابق شعبان ۱۳۳۹ قمری منتشر شده است. مقاله افتتاحی این شماره که تحت عنوان ( هزار سال اگر بگذرد بهار یکی است) نوشته بدین قسم شروع می‌گردد: « مجله بهار پس از ده سال سکوت و خاموشی سال دوم انتشار خود را شروع نموده مجدداً قدم بساحت مطبوعات می‌گذارد. »

در سال دوم مجله بهار بهمان سبک و روش سال اول منتشر شده و در اینسال بخصوص بترجمه آثار بزرگان و نویسندگانی از قبیل ژان ژاک روسو، ویکتور هوگو و سایر نویسندگان فرانسه بیشتر توجه شده است.

سابقاً یاد‌آور شدیم که صاحب امتیاز و نگارنده مجله یوسف اعتصام الملک بوده و پس از نشر چند شماره مدیر اداره مدبر الممالک معرفی گردیده. در سال دوم نیز در دو سه شماره اول بجای مدبر الممالک؛ عباس خلیلی مدیر اقدام مد بر مجله گردیده ولی از شماره ۴ تمام امور مجله بعهده خود اعتصام الملک محو ل شده است محل اداره مجله در سال اول طهران خیابان ناصریه؛ کتابخانه تربیت و چندی هم در همین خیابان در اداره جریده تمدن بوده و در سال دوم مرتباً در سرچشمه واقع بوده است. مجله بهار از حیث طبع و کاغذ چندان مرغوب نیست.

یوسف اعتصام الملک

علامه قزوینی در یادداشت های وفیات معاصر ین در شرح احوال اعتصام الملک ابن طور مینویسند : میرزا یوسف خان اشتیانی ملقب باعتصام دفتر واعتصام الملک إسر میرزا ابراهیم خان اعتصام الملک آشتیانی مقیم تبریز که در دوره دوم و کیل مجلس شورایملی و در اواخر عمر یعنی از ابتدای تاسیس کتابخانه مجلس ریاست آن را داشت

-۲۸-