پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۲۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الرا
راهنمای تجارتی ایران
 

آن در تاریخ مرداد ۱۳۰۸ شمسی انتشار یافته است مندرجات مجله چون در باره وضع تجارت ایران و مذاکرات اتاق تجارت طهران بوده لذا مجله بنام (راهنمای تجارتی ایران) موسوم گردیده. در حقیقت مجله مذکور ارگان اتاق تجارت طهران بوده و لذا پس از آنکه بین مؤسس و مدیر مجله از یکطرف و اتاق تجارت طهران از طرف دیگر اختلاف حاصل می‌شود و مجله از ارگان بودن اطلاق تجارت خارج می‌گر در اسم ) راهنمای تجارتی ایران ( از پشت جلد مجله حذف شده و همان (عصر حدید) نوشته شده است و این عمل از شماره ۶۷ مجله شروع گردیده است. در جلد اول کتاب تاریخ جراید و مجلات ایران در ذیل مجله (اتاق تجارت) بتفصیل اشاره باختلافات مدیر مجله یعنی آقای فرخ پارسای و اتاق تجارت نموده‌ایم و بنابراین خوانندگان گرام می‌توانند برای اطلاع بیشتری بدانجا مراجعه فرمایند و همچنین شرح احوال آقای فرخ پارسای و خانم‌ایشان را در ذیل مجله جهان زنان (همین مجلد) بتفصیل آورده ایم. نیز در باره مجله عصر جدید در حرف (ع) کتاب گفتکو خواهیم کرد بهر صورت مجله راهنمای تجارتی ایران یا تصر حدید تا شماره ۶۶ باین دو نام موسوم بوده و از شماره ۶۷ تنها باسم عصر جدید منتشر شده است.

مجله راهنمای تجارتی ایران که هر شماره آن در ۴۸ صفحه بقطع متوسط وزیری طبع گردیده قسمتی از صفحات اول و آخر آن مخصوص درج اعلانات تجارتی ومعمولا هر صفحه مجله را یک اعلان تجارتی فرا گرفته است. پشت و روی جلد مجله نیز از اعلانات تجارتی و تصاویر ماشین‌های صنعتی گراور شده قیمت اعلانات در هر شماره بدین قسم معین گردیده است: برای بگشاره؛ ربع صفحه ۷/۵ تومان یا دولار. برای سه ماه ۲۲، برای ششماه ۴۵ و برای یکسال ۸۰ تومان یا دولار، نصف صفحه بترتیب ۱۵ ۴۵، ۸۵ و ۱۶۰ تومان یا دولار. یک صفحه تمام باز بترتیب: ۳۰، ۲۵، ۱۶۵ و ۳۱۰ تومان یا دولار.

قیمت اعلانات بدو زبان فارسی و فرانسه نوشته شده چنانچه سایر خصوصیات مجله نیز بدو زبان فارسی و فرانسه و نیز اغلب اعلانات بزبان فارسی و انگلیسی چاپ شده است. طرز انتشار مجله ماهانه بوده و قیمت اشتراک آن برای تمام ایران یکتوما نست محل انتشار: طهران. خیابان علاءالدوله، مجله از حیث چاپ و کاغذ چندان مرغوب نیست و روی کاغذ روزنامه، با چاپ سربی (مطبعه سیروس) طبع گردیده مندرجات مجله هما تقسم که یاد‌آور شدیم مطالب مربوط بتجارت و در هر شماره پیش از ده دوازده صفحه مجله را اشغال نکرده است. عنوان بعضی از مقالات مجله چنین است (مشتری یعنی چه؟)، و (سندیکای راه آهن). از قسمت مقالات مجله که صرف نظر کنیم قسمت عمده مندرجات مجله (خلاصه تصمیمات جلسات اتاق تجارت طهران) است که در هر شماره تحت عنوان (اتاق تجارت) چند صفحه مجله را فرا گرفته است.

(۵۷۵) راهنمای زندگی

شورایعالی فرهنگ در چهارصد و سیزدهمین جلسه خود مورخ مهر ماه ۱۳۱۹ شمسی امتیاز

-۳۱۸-