پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۲۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الرا
راه نجات
 

صرف نظر نماید بالاخره همان مرض با اینکه بیش از (۵۸) سال از عمر شریفش نگذشته بود مقراض اجل گردیده طناب عمرش را پاره کرد و آن گوهر گرامی را از چنگ دوستان و دوستدارانش در ربود. »

مرحوم راه نجات ساعت یازده و نیم روز شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۲۶ پس از کسالت ممتدی جهان فانی را بدرود گفت و جنازه او را با حضو رجمع زیادی از آزادیخواهان و نویسندگان و کارگران از منزل شخصی بمسجد دروازه دولت حمل کرده و از آنجا ساعت سه و نیم بعد از ظهر سردست حرکت داده و همینکه بمیدان مجسمه رسیدند تابوت را در نعش کشی که از گل و ر یا حین آراسته شده بود گذارده و بتخت فولاد حمل کرده و در محل مخصوصی، دم تکیه بابا رکن الدین دفن نمودند. فردای آنروز از طرف انجمن جراید اصفهان و فرزندان آنمرحوم مجلس ختمی در مسجد دروازه دولت بر پا گردیده و عموم طبقات در آنشرکت نمودند.

از مرحوم راه نجات برادری بنام سلیمان راه نجات که عضو اداره دارا نیست و همچنین به پسر بنام‌های نجات الله، حشمت الله، نصرت الله و دختری باقیست. و نجات الله بعد از پدر روزنامه را دائر نگاهداشت و امتیاز آنرا بنام خود گرفت و هم اکنون روزنامه بنام‌ایشان منتشر می‌گردد. ما در ذیل کتاب از این دوره روزنامه راه نجات جداگانه گفتگو خواهیم کرد.

نگارنده را با مرحوم راه نجات انس و الفتی بود. یکمرتبه بین من و‌ایشان در باره تأسیس انجمن فرهنگی ایران و شوروی مبارزه قلمی در گرفت و بعد معلوم شد که‌ایشان را در این قسمت اغفال کرده و موضوع را اشتباه بایشان حالی کرده‌اند بهر جهت مرحوم راه نجات از شخصیتهائیست که در بین افراد ایرانی کمتر نظیر داشته و با فقر و تنگدستی که دو چار بود هرگز حاضر برای تغییر عقیده و ملک خود نبود.

در جریانات بعد از شهریور ۳۲۰ که حزب توده در ایرا ن کر و فری داشت و من جمله در اصفهان دارای نفوذ و قدرت فوق‌العاده گردید؛ با اینکه سران حزب چندین بار از مرحوم راه نجات تقاضای همکاری و ورود بحزب را نمودند، آنمرحوم نپذیرفت و با کناره‌گیری از داخل شدن در حزب ثبات و پایداری در مسلک خویش را بظهور رسانید. گرچه کسالت ممتد و دل درد شدید او را از هرگونه فعالیتی باز داشته بود بقسیکه خوراک او در شبانه روز منحصر بچند قاشق آبگوشت بود مع ذلک پیوسته محضرش مجمع دانشمندان و مطلعین بود و از بیانات شیرین و عمیق او استفاده میکردند. خداش او را رحمت کناد.

(۵۷۲) راهنمای تجارتی ایران

مجله راهنمای تجارتی ایران که اسم (عصر جدید) را نیز داشته در طهران به مدیری (ف. پارسای) و مؤسسی (ف. نوری) تأسیس و منتشر شده و شماره ۶۳

-۳۱۷-