پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۲۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الرا
راه نجات
 

توقیف روزنامه دوام زیادی نکرد و فشار افکار عمومی سبب گردید که دولت هر چه زودتر از روزنامه راه نجات رفع توقیف بعمل آورد. مدیر مجله ارمغان در شماره پنجم سال سوم مجله مورخ اسد ۱۳۰۱ تحت عنوان (ظهور احساسات معارف خواهانه در اصفهان) خبر رفع توقیف را اینطور نوشته است: « و کلای سه‌گانه اصفهان در این موقع که آخر دوره وکالت است برای اینکه خدمتی به وکن خود کرده باشند جریده شریفه راه نجات همان جریده طرفدار کارگر و دشمن مظالم انگلیس در اصفهان را با دسیه و اسباب چینی توقیف کرده و ابلاغیه توقیف را در یکی از جراید مرکز انتشار داده و ضمنا از هیچگونه توهینی نست بمدیر شرأفتمند آن فروگذار نکردند. تمام طبقات اهالی اصفهان مخصوصاً فرقه دموکرات از این عمل زشت عصبانی شده و بتوسط تلگرافات متواتره تنفرات خود را از اقدامات و کلای سه‌گانه گوشزد مرکز نموده و بوسیله یگانه نگهبان مملکت حضرت اشرف آقای سردار سپه وزیر جنک محبوب ایران بقصد خود (رفع توقیف) نائل شدند. »

روزنامه راه نجات بدفعات دیگر باز هم دو چار توقیف شده ولی آزاد شده است آخرین بار که توقیف روزنامه همراه بازندانی شدن مدیر آن بود در سنوات ۱۳۱۴ شمسی است که شهربانی مرحوم راه نجات را بزندان افکند و روزنامه مشارالیه نیز تا پس از وقایع شهریور توقیف بود و انتشار نمی‌یافت. پس از وقایع شهریور مجدداً با همان مسلک و روش سابق شروع انتشار نمود منتهی این دفعه چون مرحوم ابراهیم راه نجات علیل و پیر و ناتوان گریده بود نمی‌توانست مرتباً هفته‌ی شماره روزنامه را منتشر نماید و لذا پانزده روز و گاهی ماهی یکمرتبه منتشر می‌شد. انتشار روز نامه بهین نحو ادامه داشت تا فروردین ۱۳۲۶ شمسی که مدیر آن دار دنیا را وداع گفت و فرزند او نجات الله راه نجات در صدد نشر روزنامه بر آمد و مجدداً دوره سوم روزنامه شروع گردید، بطور خلاصه تاریخچه روزنامه راه نجات مشتمل بر سه دوره است: دوره اول از بدو تأسیس تا زندانی شدن مدیر آن. دوره دوم پس از آزادی مرحوم راه نجات بعد از وقایع شهریور تا فروردین ۱۳۲۶. دورۀ سوم از زمانیکه اداره روزنامه بعهده فرزند برومند آنمرحوم آقای نجات الله راه نجات واگذار گردیده است.

شعار روزنامه که همیشه در سرلوحه روزنامه چاپ شده جمله (اعتماد ما بخداست) و نیز مدتی این شعر حافظ: به پیر می‌کده گفتم که چیست راه نجات * گرفت جام میو گفت راز پوشیدن. شعار روزنامه بوده است. طرز انتشار روزنامه هفتگی بوده و مندرجات آن در تمام شماره‌ها عبارت از یک سرمقاله تند و شدید بقلم مدیر روز نامه و بعد مقالات مختلف واخبار محلی اصفهان است. عمد اهمیت روزنامه راه نجات بواسطه سرمقاله‌های آن است که بطرفداری رنجبران و کارگران و بر علیه سرمایه‌داران نوشته شده. عنوان بعضی از سرمقاله‌های آن از این قرار است: « سیلاب مهیب در جریان است فرعون‌های ایران بخوانند » و « دنیا در آتش می‌سوزد » و « اثرات فقر ایجاد انقلاب در عالم » و « بیداری مظلومان یا نهضت اجتماعی » و « مظلوم در مقابل میز » و « دشمن

-۳۱۴-