پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۲۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف الراء
راه نجات
 

ووطن » و « دسایس غدارانه » محل اداره روزنامه: اصفهان، سر در مطبعه حبل المتین و مدتی هم شمس آباد، منزل شخصی مدیر روزنامه، قیمت روزنامه: اصفهان یکساله ۴۰ قران. داخله ۴۵ قران، عنوان تلگرافی راه نجات در سنوات اولیه این عبارت در زیر عنوان روزنامه چاپ شده است: « منافع ایران و بحث در حقایق امور نقطه نظر این جریده است ». روزنامه راه نجات از حیث طول مدت انتشار وسبک مقالات در بین جراید ولایات و حتی درمیان مطبوعات طهران کم نظیر است بخصوص که مدیر آن در طول مدت متجاوز از ربع قرن تغییر مسلک نداده و پیوسته یک هدف معینی را تعقیب نموده است. برای اطلاع از شرح حال مرحوم ابراهیم راه نجات ووضع روزنامه او بهتر آنست شرح جامع و کاملی که دو روز پس از مرک راه نجات در شماره ۳۶۷ سال پنجم روزنامه اصفهان چاپ شده بعینه نقل نمائیم. این شرح با اینکه نسبة مفصل می‌باشد ولی چون خوانندگان را بزندگانی یکنفر آزادیخواه وانعی آشنا می‌سازد جای آن را دارد که تمام را نقل نمائیم. اینک مقاله روزنامه اصفهان:

« مرگ یک روزنامه‌نویس کهنسال- پریروز شهر اصفهان شاهد یک منظره تأسف‌آمیز یعنی حمل جنازه یک روزنامه‌نویس کهن سال بود که عمر عزیز خود را در راه آزادی کشور و مخصوصاً خدمت بجامعه اصفهان صرف نموده بود. آری همانطور که دوست فاضل ما آقای سپنتا در مجلس ترحیم آن مرحوم گفتند خورشید جهان تاب بر بروز در موقعی که رو با قول می‌رفت شاهد دفن مردی بود که از مبارزین راه آزادی ایران بشمار می‌رفت و در پیمودن این راه چه بسیار سختی‌ها دیده و چه زجر‌ها کشیده و چه حبس‌ها و رنج‌ها تحمل نموده بود پریروز نیمساعت بظهر آقای ابراهیم راه نجات در حالیکه یکعده از همکاران صمیمی و عزیز و یگده از فرزندان و بستگانش اطراف بستر او را احاطه نموده بودند چشم از این دنیای دنی بر بسته و روح پرفتوحش راه سرای جاودان را در پیش گرفت. روح او با شادمانی از تنگنای قفس تن پرواز کرد در حالیکه دوستانش سیل سرشک برمرک او از دیده فرو باریده و ناله‌های سوزان از سینه برون می‌دادند.

مرحوم ابراهیم راه نجات در خانواده محترمی قدم در عرصه وجود گذاشت که از پیشوایان مشروطیت و آزادی ایران بودند. این مرد زحمتکش از همان اوان کودکی روح انقلابی و سری پرشور داشت در آغاز مشروطیت و در آن اوانی که آزادیخواهان در برابر مستبدین صوف خود را می‌آراستند او نیز خودرا در صف آزادیخواهان جای داده و در کنار دانی آزادی طلبش مرحوم ملک المتکلمین که در راه مشروطیت ایران شهید شد همه جا با مستبدین مبارزه می‌کرد و بهمین جهت مورد تعرض عمال دولت تزاری روس که در آن زمان از مستبدین پشتیبانی می‌کرد قرار گرفت و چون در همه جا مشروطه طلبان را می‌کشتند و اذیت و آزار می‌کردند راه نجات با جمعی از همکاران آزادیخواه خود منجمله آقای دکتر ملک‌زاده فرزند ارشد مر حوم ملک المتکلمین وامین التجار اصفهانی نماینده کنونی اصفهان با وضع سخت و طاقت فرسائی

-۳۱۵-