پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۱۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف دال بعده الها
دهقان
 

خویشتن را مسپارید بجنک اشرار

نه شما کار گرانید ولی نعمتشان
زحمت و رنج شما شد سبب راحتشان
 
زانکه در حرفه و صنعت نبود رغبتشان
رشوه بگرفتن و دزدیست معرفتشان
 

بجز از فتنه و افساد نباشدشان کار


تمر دولت اشراف بشد خواری من
مورث ضعف قوی باعث بیماری من
 
یکدم این قوم نکردند مدد کاری من
دیده بستند زغم خواری و دلداری من
 

همه اولاد مرا خواسته با درد دوچار

خصم پلتیکی و دزداست و محیل و هشیاد
معدن ظلم وستم منبع جور و یداد
 
دشمن نوع بشر پیشرو استبداد
وقت آنست که با هم بنمائید و داد
 

تا از این دشمن خود ار بر آرید دمار

بعضی از عناوین سرمقاله‌های روزنامه بدین قرار است: بدهاتیان و برزگران ایران (شماره ۵) رنجبر و مفت خور (شماره ۶). عید اضحی (شماره ۷) بقیه مقدمه شرح مرامنامه (شماره ۱۵) این مرامنامه عبارت از مرامنامه فرقه دمو کرات می‌باشد که مدیر روزنامه عضو آن بوده است.

از خصوصیات روزنامه دهقان تقویم ایام هفته است که از شمار ۵۰ روزنامه شروع شده و در تمام نمرات در صفحه چهارم طبع گردیده است. منظور از چاپ تقویم را این طور نوشته است: « برای زیادتی انتفاع مشترکین عظام از این نمره جدول هفتگی برای ضبط تاریخ‌های معموله وساعات نصف النهار وغیره بعرض کرمان درج می‌شود! می‌د که مطبوع افتد. » از روزنامه دهقان نگارنده فلا تا شماره ۱۷ سال اول مورخ ۲۱ شهر صفر ۱۳۳۰ قمری در دست دارم ولی ظاهراً مدت دو سال روزنامه منتشر شده است.

آقای احمد دهقان بهمنیار- احمد کره‌ای همان آقای دهقان بهینار استاد فاضل و دانشمند دانشگاه طهران است که ذیلا بشرح احوال او می‌پردازیم: تحصیلات آقای بهمنیار تا سن سی و دو سالگی عبارت بوده است از علوم عربی، فقه واصول منطق و حکمت و ریاضیات قدیم و مقدمات هیئت جدید و زبان فارسی و عربی و انگلیسی از سن ۲۴ سالگی مدنی در کرمان بتدریس مشغول بوده و مدرسه اسلامیه را در بم و مدرسه سعارت را در کرمان تأسیس نموده‌اند پس از آن مدتی در وزارارت ما لیه و یکسال در وزار معارف و دو سال در وزارت عدلیه مشغول خدمت بوده مجدداً بوزارت معارف منتقل شده و فعلا مدتیست در دانشگاه طهران بسمت استادی بتدریس تاریخ ادبیات عرب و زبان فارسی مشغولند. حضرت استادی بحری عمیق و علامه تحریر و دانشمندی متبحر است که در فنون عربیت سرآمد اساتید می‌باشد. ‌ایشان علاوه بر روز نامه دهقان روزنامه فکر آزاد را نیز منتشر ساخته و کنبی نیز تألیف و یا تصحیح فرموده و بچاپ رسانیده‌اند. ۱- تحفه احمدیه در شرح الفیه. ۲- قصائد و قطعات و ترجمه‌های متعدد که در جراید و مجلات بطبع رسیده. ۳- تصحیح تاریخ‌های تألیف ابو الحسن علی بن زید

-۳۰۹-