پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۰۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف دال بعده الفاء؛ لميم ، لنون
دفاعیه ؛ دموکراسی ، دنیا
 

(۵۵۴) دفاعیه

روزنامه دفاعیه بمدیری ) افصح زاده ) تاسیس و در سال ۱۳۲۹ قمری با چاپ سنگی طبع و توزیع شده برون مینویسد ( ص ٨٦ کتاب مطبوعات و شعر فارسی از این روزنامه بیش از یگشماره منتشر نشده است و جای تعجب است برون که شرح مذکور را راجع باین ،روزنامه نوشته محل طبع و نشر آنرا ضبط نکرده است.

(۵۵۵) دموکراسی

روزنامه دموکراسی در طهران بصاحب امتیازی و مدیری ( میرزا عبدالحسین خان مشایخی ) تاسیس و شماره اول سال اول آن روى يك ورق بزرك در تاریخ سه شنبه سلخ شعبان ١٣۴١ قمری مطابق ۲۷ حمل ۱۳۰۲ و ۱۷ آوریل ۱۹۲۳ منتشر شده است : محل اداره روزنامه طاهران خیابان شاه آباد، نمره ۲۷. آدرس تلگرافی : طهران دموکراسی طرز انتشار روزنامه هفته چهار شماره روزهای یکشنبه ؛ سه شنبه ؛ پنج شنبه و جمعه بوده و در عنوان آن نوشته است: « این نامه ملی با نظر و مراقبت هیئت ریریه از عناصر صالح آزادیخواه ادای وظیفه خواهد نمود . مقاله افتتاحی روزنامه بدین قسم شروع میگردد : مقصد ما بیاری خدای متعال اقدام بتحرير ونشر نامه دموکراسی نموده تا نیت پاك وفكر خالی از اغراض و آلایش امید....» بهای روز نامه داخله سالیا ه ٥٠ قران ، ششماهه ۳۰ قرآن خارجه بعلاوه اجرت بست تكشماره ۲ شاهی. مندرجات روزنامه دموکراسی عبارت از اخبار داخله وخارجه و مقالات مختلف است. از این روزنامه فعلا تا شماره ۲۲ سال اوله مورخ دو شنبه ۱۷ ذیقعده ١٣۴١ قمری در دست است .

(۵۵۶) دنیا

مجله دنيا بمدير مسئولی ( دکتر ارانی ) در طهران تاسیس و شماره اول آن در تاریخ اول بهمن ماه ۱۳۱۲ شمسی منتشر شده است. طرز انتشار دنیا ماهانه بوده و هر شماره آن در ۲۲ صفحه بقطع خشتی در مطبعه سربی ( اطلاعات ) طبع و نشر شده دنیا اولین مجله ایست که بزبان فارسی بسبك واسلوب مخصوص خود یعنی بحث در مسائل ،علمی صنعتی ، اجتماعی و هنری از نظر اصول مادی ، ظهور نموده، برای اطلاع از سبك مخصوص آن در نوع مندرجات بهتر آنست مقدمه ای را که در شماره اول برای معرفی مندرجات و اسلوب مجله نوشته. بعینه برای مزید اطلاع خوانندگان نقل نمائیم : « دنیا در مسائل علمی ، صنعتی ؛ اجتماعی و هنری ( صنایع ظریفه ) از نظر أصول مادى بحث مینماید و این اصل رول تاریخی آنرا واضح میکند دنیا را ایران نیز جزئی از آنست دائما در تغییر و از حيث تمدن رو بتکامل میباشد، در این سیر ترقی ایران هم بدنبال اروپا و امریکا میرود و این خود اجبار تاریخی است. باید هم اینطور باشد. و همینطور هم

-۲۹۳-