پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۰۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف دال بعده العين
دعوت الاسلام
 

است : « از قرار مسموع جناب حاج سید محمد علی اصفهانی ملقب بداعی الاسلام که چندی در جلفای اصفهان مجلس منعقد نموده معروف بصفا خانه با روساء ملت عیسویه در اثبات عقاید حقه اسلامیه که مطابق عقول سليمه وموافق فطرت مستقیمه است صحبت نموده و بعضی از ایشان را به بیانات کافیه بدین قویم هدایت نموده و این اوقات در معموره بمبتی رحل اقامت انداخته در آن حدود لازمست مثل جناب معظم به بصير مطلعى مقابل دعات كفار بدعوت اسلامیت مشغول باشد....» در هر شماره نیز پس از ذکر محل اداره این جمله : « هر کس اعانه میفرستد بعنوان جناب آقا میرزا محمد امين التجار بفرستد » چاپ شده و همچنین در صفحه هفتم شماره اول شرحی درباره اعانه دادن بمجله تحت عنوان (آگاهی) نوشته که خلاصه آن این است : بر مسلمانان که در شرق و غرب هستند پوشیده نماید که از جهت حسن ترتیب اداره آنچه اعانه بفرستند بترتيب صحيح به مصرف میرسد و دخل و خرج اداره و اسماء اعانه دهندگان در این روزنامه دینیه درج می شود هر گاه در فرستادن اعانه کوتاهی نمایند نزد صاحب اسلام شریف معذور نیستند تا کنون هزار و دویست روپیه از چند نفر از مسلمانان بمبئی اعانه رسیده در شماره دوم درج میشود . و در شماره هفتم سال اول تحت عنوان ( اول اعانه از مملکت ایران ) امانه ایرا که میرزا سلیمانخان شیرازی معروف بركن الملك ، نایب الحکومه اصفهان و رفیق سابق آقای داعی الاسلام، از اصفهان فرستاده و مبلغ آن شصت تومان سالیانه یعنی ماهی ه تومان بوده ، چاپ کرده است. طرز انتشار دعوت الاسلام ماهی دومرتبه ، به دو زبان فارسی و اردو طبع شده و قیمت اشتراك آن بدينقسم معین گردیده است :

هندوستان سه روپیه، ممالک ایران ۱۵ قران ، دولت عثمانی مجیدی و نیم ، قفقاز و ترکستان سهمنات . اروپا و چين ومصر ۷ فرانك . قیمت پکنسخه سه آنه. عنوان مراسلات و محل اداره مجله : بمبئي بهندى بازار . انجمن دعوت الاسلام . مقاله افتتاحی مجله بخطبه وعبارات زیر شروع میگردد : ( الحمد لله الهادي للعباد الى سبيل الرشاد والصلوة والسلام على رسوله محمد خاتم الرسالة والنبوة صاحب الدعوة الحقه وعلى اله اصحابه البررة الكرام المروجين للاسلام الى يوم الختام . و بعد ان الدین عند الله الاسلام آری صحیح است که امروز در روی زمین....» همانطور که قبلا یادآور شدیم دعوت الاسلام با چاپ سنگی طبع شده و مطبعه آن مطبعه سنگی ( مظفری بمبئی ) بوده است نگارنده از این مجله فعلا تا شماره ۷ سال اول مورخ غره ذيحجة الحرام ۱۳۲۴ قمری در دست دارم ولی برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی ( ص ٨۶ ) مینویسد من از نمره يك تا ۱۹ این مجله رادارم و نمره ۱۹ آن در تاریخ اول جمادى الثانى ۱۳۲۵ قمری منتشر شده است . وی اضافه میکند که تمام این نمرات بغیر از نمره ۱۵ با چاپ سنگی طبع شده است . هر شماره مجله در هشت صفحه و هر صفحه بقطع ۶/۵*۱۹/۵ سانتیمتر میباشد .

شرح احوال آقای داعی الاسلام را در جلد اول کتاب در ذيل مجله الاسلام بتفصيل نوشته و عکس ایشان را نیز در آنجا بچاپ رسانده ایم فقط در اینجا یادآور میشویم که از ایشان دو فرزند اناث موجود است و ما در جلد اول کتاب یکنفر به ام زهرا نام برده ایم که بدین وسیله اشتباه مذکور تصحیح میگردد.

-۲۹۲-