پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۳۰۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف دال بعده العين
دعوت الاسلام
 

.... القصه آنچه سالها آرزوی گفتن آن داشتم آنقدر گفتم که غش کردم . چون سخن در وصف این حالت رسید. هم قلم بشکست و هم کاغذ درید . باری از مدینه صوره بشام و از آنجا بمصر و مس در اواسط ماه ربیع الاول به بندر معموره بمبئی رسیدم در ابتدای ورود ورقه مشورت نامه طبع و در میان برادران اسلام منتشر ساختم و خود هم مشغول تعلم زبان هندوستانی شدم جناب آقا میرزا محمد امين التجار ادام الله بقائه که از اجله مسلمانان وصاحب غيرت اسلام و خبرت نام وحسن فطرت و حرارت مالا كلام است باحداث اداره دعوت اسلامیه در هند مایل شدند و در غیاب احقر مجلس فرموده اهل حل وعقد اسلام راجمع و در این باب مشورت نمودند اتفاق آراء بر اجراء و احداث گشت مجلس دیگر منتقد فرموده احقر را هم دعوت نمودند بعد از آنکه احقر در وجوب احداث دعوت اسلاميه يك نطق مفصل بعرض سامعین رساندم همه اظهار همراهی نمودند و اداره ( دعوت الاسلام ) باین ترتیب قایم گشت که در وسط معموره شهر منزلی برای انجمن مهیا شود که در هر هفته دو روز مجلس منعقد گردد یکروز برای مباحثه با ملل یعنی هر کس را در حقیقت اسلام شك است اعتراضات خود را در آن مجلس اظهار بدارد و جواب بگیرد و روز دیگر برای بیان فضائل اسلام باشد که مسلمانان باخبرت ونطق در آن روز برای سامعین فضایل اسلام بیان کنند اخبار دینیه هم در این مجلس در زبان فارسی و اردو و پس از چندی با اضافه انگلیسی طبع شود. پنج نفر از بزرگان آن مجلس رکنیست و عضویت انجمن را قبول فرمودند که در هر هفته در روز یکشنبه باداره تشریف آورده در ترقی آن مشورت کنند و بر آنچه اتفاق آراء گردید عمل نمایند آنچه اعانه از مسلمانان جهان برای ترقی اداره دعوت آید بنظر این پنج نفر بمصرف میرسد ! حقر الانام داعى الاسلام را بهیچوجه مداخله با دخل و خرج اداره نیست فقط تكلم در انجمن و درج در جریده و انتشار آن با احقر است .»

از شرح مذکور بخوبی علت پیدایش مجله و اداره دعوت الاسلام و کسانیکه در تاسیس آن شرکت داشته واضح و آشکار میگردد . راجع بمندرجات مجله باید یادآور شویم که اغلب مندرجات آن صورت مباحثاتی است که بین داعی الاسلام و دیگران در اداره مجله واقع شده و مدیر مجله پس از جرح و تعدیل عبارات آنها را در مجله بچاپ رسانیده است و خلاصه نوع مطالب نظیر مطالب مجله الاسلام یا گفتگوی صفاخانه اصفهان است که از آن در حرف الف كتاب بتفصيل گفتگو نموده ایم. قسمتی از مندرجات دعوت الاسلام بدین قرار است: گفتگوی آقا میرزا ابوطالب مجتهد با کشیش مبلغ نصرانی - تشریح مجلس شب چهار شنبه ۱۲ رمضان المارك ١٣٢٤ قمرى.

دعوت الاسلام از همان بدو تاسیس مورد توجه مسلمین هند و سایر ممالک اسلامی واقع شده و از کمکهای مادی و معنوی در نشر و ترویج آن دریغ ننموده و با دادن اعانه بانتشار آن كمك کردهاند در شماره اول عکسی از حجج اسلام عتبات عالیات از قبیل مرحومین صدر و آخوند ملا محمد کاظم دائر بتشويق معلمين بدادن اعانه و استفاده از مجله دعوت الاسلام و قدردانی از مدیر آن چاپ شده که قسمتی از حکم مذکور چنین

-۲۹۱-