پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۲۱۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ح بعده الباء
حبل المتين
 

فرستاد و کم کم روزنامه ثریا نیز بزبان آمد و اوهم مطالبی نوشت و در نتیجه اینها اتابك از آمدن روزنامه های فارسی بایران جلو گرفت.» ص ٣۴ جلد اول تاریخ مشروطه ایران.

اما اعضای انجمن سری و شیخ یحی که خود عضو انجمن سری بو د بیکار نه نشستند و نامبرده باتفاق سید حسن کاشانی و چند نفر دیگر ( از شیخ یحی کاشانی بتفصیل در جلد اول کتاب گفتگو نموده و عکس نامبرده را چاپ کرده ایم. از سید حسن کاشانی نیز در صفحات بعد همین کتاب گفتگو خواهیم کرد ۰) شبنامه نوشته و در اطاق مظفر الدین شاه میگذاشتند. در یکی از شبنامه ها که در آن از قرضه ایران از روس به گوئی شده و اشعار زیر را فخر الواعظین کاشانی در ذم اتابک سروده و در آن نوشته شده بود؛ وقتی موقر السلطنه ، در نیاوران، خواست روی میز شاه بگذارد ، شاه ملتفت شد و موقر السلطنه را گرفته بچوب بستند تا اینکه اعضای انجمن سری و نویسنده شب نامه ها را اظهار داشت . چند شعر از اشعار فخر الواعظین بدین قرار است :

ارمنسی زاده میازا و مسلمانانرا
بكف كفر مده سلطنت ایمان را
 
عاقبت خانه ظلم تو کند شاه خراب
پس چه حاجت که با فلان کشی ایوانرا
 
داس غیرت چه شود در کف ملت ظاهر
پاک از لوث وجود تو کند بستانرا
 

شیخ یحیی کاشانی نویسنده شبنا مه ها را دست بسته باسیی نشاندند و باردبیل فرستادند • سید حسن کاشانی را بیاس برادرش و بمیانجیگری عین الدوله که حکمران تهران بود بده او مبارک آباد روانه گردانیدند . حاج میرزا حسن رشد یه خانه شیخ هادی نجم آبادی پناه برد و از گزند آسوده ماند و اگر نرم دلی مظفرالدین شاه نبود کمتر یکی از اینان زنده میماند . این واقعه در جمادی الاول ۱۳۱۹ قمری بوده است

( صفحات ٣۵ و ٣۶ بخش اول تاریخ مشروطه ایران بطور اختصار )

ذکر سرگذشت شیخ یحیی کاشانی و سید حسن کاشانی و حاج میرزا حسن رشدیه بدان مناسبت بود که این هر سه نفر بعدا روزنامه منتشر نموده اند .

روزنامه حبل المتين بدستور اتابك مدت چهار سال از ورود بخاک ایران ممنوع گردید. در کتابخانه مدرسه صارمیه اصفهان دو جلد روزنامه حبل المتين موجود ! که هر دو را اکبر میرزا مسعود ( صارم الدوله ) يسر ظل السلطان در ضمن کتاب های دیگر وقف بر دبیرستان نموده و در پشت جلد اول نوشته : « روزنامه حبل المتین از دو شنبه ۱۳ جمادی الثانی ۱۳۱۸ الی دو شنبه ٤ ذیحجه ۱۳۱۸ از نمره ۱ الی نمره ٢۴ از وقتیکه توقیف شده و بایران نیامده، در پشت جلد دوم نوشته : « روزنامه حبل المتین از دو شنبه ۱۱ ذیحجه ۱۳۱۸ الی دوشنبه ۹ جمارى الثانى ۱۳۱۹ ۰ از نمره ۲۵ الی نمره ۴٨ تتمه زمان توقیف است که ایران نیامده تا زمانی که مجددا ماذون و آزاد گردیده » این دو مجلد متعلق بسال هشتم روزنامه میباشد و نمره اول آن که نمره اول سال هشتم است در تاریخ دو شنبه ۱۳ جمادی الثانی ۱۳۱۸ قمری طبع و در ٢٤ صفحه به واژه ناخوانا معمول روزنامه منتشر شده است . مقاله افتاحی این سال ، سر از ذکر فهرست

-٢٠٣-