پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۷۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده الراء
جریده کرمان
 

شرکت علمیه کرمان در تحت پروگرام معینی و نظامنامه مخصوص تشکیل و مخارج طبع جریده را بعهده گرفته و بنده جانی ( غلامحسین ) کرمانی را بعنوان مدیر مسئول منتخب فرموده اند امید است که بناییدات الهی و همراهی دانشمندان معارفخواه از عهده این مسؤلیت بقدر لیاقت برايم ومسلك مستقیم این جریده بقراری است که تلوا نگاشته میشود . ترویج دیانت حقه اسلامیه و اتحاد کلمه اسلام ، حفظ حقوق داخلی و خارجی ایران حمایت فرق رنجبر و دهقان فلسفه تاریخ و مخصوصا نشر ماتر و مفاخر اشخاص اولیه و دانشمندان بزرك خصوصا اسلامیان، پیشنهادهای نافعه راجع باصلاحات ادارات تشويق عامه بر تعليم عمومی ، لوایح مفیده راجع بتوسعه زراعت و صناعت و تجارت و تكثير ثروت ؛ اخبار و حوادث مهمه داخلی و خارجی و عمده مقصود این جریده ترقیات مادی و معنوی ایالت کرمان و رسانیدن ناله های جانسوز این مملکت بسمع اولیای ایران»

جریده کرمان، پس از نشر شماره اول ، بعلت نفرستادن پركرام و مسلك روز نامه برای والی کرمان، از طرف والی توقیف و پس از ارسال پرگرام شماره دوم در چهاردهم ربیع الثانی ۱۳۲۹ قمری منتشر شده. اينك دستخط والی مبنی بر اجازه انتشار روزنامه : « چون روزنامجات و جراید مفیده اولین وسیله موثره ترویج معارف و اسباب اصلاح و ترقی افکار است و جناب میرزا غلامحسین فاضل کرمانی موافق لایحه که بمقام ایالت پیشنهاد نموده از اشخاص دانشمند عالی ملك است و معلومات واطلاعات او لایق استفاده خواهد بود لهذا امتیاز روزنامه موسوم به ( جریده کرمان ) بموجب اینمرقومه بحسن نيت مشار اليه محول گردید که بتوفیق خداوندی جریده مزبوره را با رعایت مصالح مملکتی و مقتضیات قانونی اداره نموده بنشر معارف بپردازد . »

مندرجات جریده کرمان بیشتر مربوط بمذاکرات و وقایع انجمن ایالتی کرمان وحوادث شهری و نامه هائیست که بعنوان تظلم و داد خواهی در روزنامه درج است از شماره ۱۲ ( جریده کرمان ) تغییر اسم پیدا کرده و بنام (کرمان) نامیده شده و بنابراین جریده کرمان با انتشار شماره ۱۱ خاتمه یافته و از آن پس روز نامه بنام کرمان منتشر شده است که از آن در حرف کاف کتاب (کرمان) گفتگو خواهیم کرد محل اداره روزنامه کرمان؛ جنب اداره بلدیه بوده است ، جریده کرمان یکی از جراید خوب و مفید ولایات است كه در يك ناحیه دور افتاده منتشر شده تظلمات مردم را بگوش اولیای امور رسانیده است .

(۴۳۶) جريده ملی

جریده ملی در شهر تبریز بمدیری ( میرزا علی اکبر خان ) در سال ١٣٢۴ قمری منتشر شده است . این روزنامه در بدو تاسیس موسوم به (روز نامه ملی) بوده و پس از نشر چند شماره باین نام باسم جریده ملی موسوم و منتشر شده است . مرحوم تربیت در فهرست جراید آذربایجان ص ٤٠٩ راجع باین تغییر اینطور مینویسد که اولین ورقه که در تبریز پس از اعلان مشروطیت نشر شده (روزنامه مجلس ملی تبریز) بوده . این

-۱۶۶-