پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۷۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده الراء
جریده ملی ، جریده نگارستان، جمالیه
 

روزنامه روی نیم ورق بمدیریت ( سید علی اکبر ) در غره رمضان ١٣٢٤ قمری طبع شده ؛ بنا بنوشته تربیت چون کلمه مجلس مناسب نبوده بر حسب پیشنهاد ایشان این شماره انتشار نیافته و بجای آن در همان روز شماره دیگری بعنوان روزنامه ملی چاپ و منتشر شده و بعد از اندکی تبدیل اسم داده به ) جریده ملی ( موسوم گردیده و بعد از مدتی بنام انجمن شروع بانتشار نموده است . از روزنامه انجمن در جلد اول کتاب بتفصیل گفتگو کرده ایم، از ( روزنامه ملی ) نیز در محل خود گفتگو خواهیم کرد.

اولین شماره روزنامه ملی که بنام (جریده ملی) منتشر گردیده شماره ۳۲ آن روزنامه بوده که در تاریخ چهارم ذی حجه ١٣٢٤ قمری در چهار صفحه بقطع ۶,۵ در ۱۲ سانتیمتر ، با چاپ سنگی و خط نسخ انتشار یافته است و آخرین شماره منتشره باین نام شماره ۳۷ میباشد و بنابراین جمعا جريده ملی شش شماره بیشتر منتشر نگردیده است . وجه اشتراك آن ( برای یکصد نمره ) در تبریز ده قران؛ در سایر بلاد ۱۵ قران در روسیه ٣,۵ منات .

(۱۳۷) جریده نگارستان

جریده نگارستان در سال ۱۳۰۹ در شهر کرمان بطور ماهیانه تاسیس شده است

(۴٣٨) جماليه

روزنامه جمالیه که در عنوان آن را ) یادگار آقا سید جمال الدین شهید رحمه الله عليه ( معرفی نموده در همدان به دیر مسئولی ) حاج محمد حسن اصفهانی ) تاسیس و شماره اول آن در ۸ صفحه بقطع كوچك خشتی در مطبعه سربی ) مطبعه صفائیه (همدان) طبع و در تاریخ دو شنبه ۲۱ شهر ربیع الثانی ایت تیل ۱۳۲۸ قمری مطابق ۲ مه ماه فرنگی ۱۹۱۰ منتشر شده است . روزنامه جماليه در ابتدا هفته يك نمره روزهای دو شنبه طبع و سه شنبه توزیع و از شماره ۱۹ سال اول هفته دو نمره روزهای يك شنبه و چهار شنبه طبع و دو شنبه و پنجشنبه توزیع میشده است . مرکز اداره ( قرائت خانه جماليه اکباتان ) ، قیمت اشتراك سالیانه : همدان ۱۲ قران ، سایر بلاد ١۵ قران قيمت يك نمره صد دینار قیمت اعلانات سطری يك قران و در صورت تکرار تخفیف داده میشود . پس از ادای سه نمره وجه اشتراك دریافت میشود . از شماره دوم صفحات روزنامه به ۱۲ صفحه ترقی کرده ولی وجه اشتراك مانند سابق است راجع بمندرجات روزنامه در عنوان هر شماره اینطور نوشته است: « در این جریده سیاسی، اخلاقی و خلاصه اقدامات ادارات و مذاکره انجمن ولایتی و اداره بلدیه و مقالات عام المنهه درج میشود .»

درباره علت تاسیس روزنامه شرحی در مقاله افتتاحی شماره اول تحت عنوان مقدمه ) نوشته که خلاصه آن این است : « هفت ماه بود که بواسطه عوایق و موانع جریده عصر انقلاب در همدان منتشر نمیشد . اکنون پس از این مدت بیمن همت معارف

-۱۶۷-