پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۶۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده الالف
جارچی ملت
 

این فایده دوستی روس با یران * ایران شده ویران

این دوستی او نه زما کشتن تنهاست * نه دشمن داناست.

برده همه سرما به ایران بتجارات * آورده خسارات

کاریکاتور شماره ٢٤ فرار محمد علیشاه بطرف روسیه و از شماره ۲۹ تصویر مظفرالدین شاه با سالارالدوله و شعاع الدوله است . کاریکاتورهای روزنامه مانند سایر کاریکاتورهای روزنامه های آن ایام مشروحاً توضیح داده شده و واضح و آشکار است مندرجات روزنامه پس از درج مقاله اساسی انتقاد از اوضاع و دادخواهی از اولیای امور میباشد . و بعلت همین انتقادی بودن آن و مخصوصاً کاریکاتورهای روزنامه غالباً جارچی ملت توقیف می شده و حتی یکبار هم مدیر و روزنامه هر دو توقیف شده اند. شرح این توقیف را مدیر چهره نما در شماره ٥ سال نهم مورخ ۲۰ ربیع الثانی ۱۳۳۰ قمری از قول مخبر خود در طهران اینطور نوشته است: « تقريباً سه ماه قبل يعنى ۱۹ ذیحجه روزنامه جارچی ملت را با جناب ( آقا سید حسین ابراهیم زاده ) مدیر او بحكم وزارت داخله توقیف کردند پس از چند روز مدیررا رها کردند که گویا تقصیر و گناهی باین یگانه فدائی ملت و معارف ایران وارد نیاوردند مجدداً در ۱۲ صفر تا چند روز جناب آقا سید حسین ابراهیم زاده مدیر را توقیف کردند و بعد رها کردند و باز معلوم نشد علت گرفتن و رها کردن اگر از مراتب غیرت و حمیت این جوان وطن خواه واقعی و خدمات چندین ساله او در راه وطن عزیز اهالی ایران و طهران کاملا مطلع نستند جناب مدیر چهره نما مسبوقند افسوس که مدار رسیدگی با مور از روی حقیقت نیست»

جارچی ملت در سال ۱۳۳۷ قمری پس از یکسال تعطیل و توقیف ، در اوایل شهر شعبان سال مذکور پامر دولت از توقیف خارج و اولین شماره سال یازدهم آن در نیمه شعبان زينت بخش عالم مطبوعات گردیده است.

در شماره اول سال دوم اسم روزنامه ( جارچی ملت ) در عنوان روزنامه روی سینه مردی که دهان باز نموده و یکدست بر بناگوش گذاشته نوشته شده و بجای کاریکاتور صفحه اول تصویر میرزا عبدالرزاق خان سرتیپ مهندس علوم ریاضی و جغرافی کشیده شده و در ذیل آن شرحی نوشته است . سال اول جارچی ملت با انتشار شماره چهلم که روز انتشار در آن قید نگردیده و فقط سال ۱۳۲۸ و ۱۳۲۹ چاپ شده ، خاتمه یافته است . از مطالب مندرج در این شماره معلوم میشود مدتی روزنامه تعطیل بوده و نیز در همین شماره میرزا علیرضا خان نقاش عهده دار کاریکاتور روزنامه و سلطان - الكتاب محرر روزنامه معرفی شده اند . در ذیل کاریکاتورها امضای علیرضا درج است.

در شماره ٢۴ سال اول مورخ رمضان ۱۳۲۹ قمری در مقاله اساسی که بعنوان (غفلت ملت - بیداری جارچی) نوشته شرحی بعنوان گله از توقیفهای متوالی و بی جهت درج نموده که برای اطلاع از تاریخچه روزنامه مناسبت قسمتی از آن را نقل نمائیم : مشترکین محترم جارچی ملت را با عجز بیان بهزار زبان از روی ادب و امتان معذرت میخواهیم که جریده فرید • جارچی ملت در عین نما و نمو و این مدت از عالم

-۱۵۹-