پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۷۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف جيم بعده الالف
جارچی ملت
 

مطبوعات وأشاعت محروم و ممنوع گردیده بود یکدفعه خودی نشان داده و سری بیرون آورده و آشکار شد و مثل سپاه اشگر زنگی هجوم آور گردید ولی بمصداق العد و هند كرام الناس مقبول امید است مشترکین محترم جارچی ملت عذر ما را در انسداد و عدم اشاعت وی پذیرفته چرا که اسما مامور بالمجبور معذور مفاد حال ماست... و حال آنکه نسخ مطبوعه جریده جارچی از بدو تا کنون که ٢٤ نمره طبع و توزیع شده و اکنون در خدمت مشتركين و عموم ملت موجود و حاضر است احدی از روی عقل و نقل وقانون مملكتي مجال ايراد واعتراض بر ما نداشته و ندارند خصوصا از شماره ۱۳ جارچی ملت را اگر کسی بخور ببیند و پیش بینیهای ما را نسبت بدولت و ملت خودمان نیکو خواهد سنجید ولی تهی دستان قسمت را چه سود از رهبر کامل با این همه خیر خواهی عمومی از روی اجبار جریده جارچی ملت موقت و ممنوع گشته در اندادش مجبور گشتم مجبوریت ما بدرجه بود که نسخه دهم مورخه ۱۷ ربیع الثانی که طبع شده بود از اشاعتش محروم شدم و باشتهاری من باب اطلاع مشتركين ماذون نگشتم ناچار تن بقضا داده دست بروی دست نهادم تا مدت انسدادش سر آمد و مورد اجرایش در رسید....»

جارچی ملت پس از توقیف و تعطیل از توقیف و تعطیل یکساله، چنانکه اشاره کردیم سال ۱۱ خود را در ۱۲۹۹ شمسی شروع نموده و در سال مذکور مرتبا هر ماهی سه یا چهار شماره منتشر نموده است چنانچه شمارههای ۱۳ ، ۱۴ ، ۱۵ سال یازدهم روز نامه در برج اسد و شمارههای ۱۷؛۱۸ در برج سنبله و شمارههای ۱۹ ، ۲۰ در برج میزان و شمارههای ٢٣ و ٢٤ آن در برج داو سال ۱۲۹۹ شمسی توزیع گردیده است.

شماره اول سال شانزدهم روزنامه در تاریخ سه شنبه ٢٦ ذیحجه مطابق ۷ اسد ۱۳۰۳ شمسی منتشر شده و سرمقاله آن تحت عنوان ( شانزدهین سال ) است.

از این پس نیز جارچی ملت کم و بیش منتشر گردیده تا سال ۱۳۰۵ شمسی که در ۲۹ فروردین این سال شورایعالی فرهنگ امتیاز روزنامه را در تهران آقای میرزا علیخان (ندائی واگذاشته و از آن پس جارچی ملت بمدیری آقای میرزا علیخان ندائی انتشار یافته و به اشتراک آن سالیانه ۶۰ قران ششماه ۳۵ فران خارجه ۸۰ قران ۴۵ قران تك شماره ۶ شاهی پس از يك ماه يك قران است لازم است یادآور شویم با اینکه موسس روزنامه ابراهیم زاده بوده ولی پس از واگذار شدن روزنامه آقای ندائی همه جا (موسس و مدیر علی ندائی) نوشته شده است . محل اداره و وجه اشتراك روزنامه در دوره اول از این قرار است: طهران ، خیابان ناصری . اداره توزیع كل جرايد . طهران ۸ قران سایر بلاد ۱۰ قران ، ممالك خارجه ۵ فرانك تك نمره در طهران ۳ شاهی ، در سایر بلاد ۴ شاهی . قیمت اعلانات سطری ده شاهی . عنوان بعضی از سر مقاله های روزنامه در دوره دوم بدین قرار است: كابينه قديم و جديد - واقعه روز ۳ شنبه الغاء كابيتولاسيون اصلاح قوه قضائيه امضای قرار داد تجارتی دولتین ایران و روس

-۱۶۰-