پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۵۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده النون
تمدن ایران ، تنبیه
 

و تبدیل اسم روزنامه به ( تمدن ایران ) نامبرده باراك مراجعت و روزنامه را بایت نام ( تمدن ایران ) برای مدت چند ماه منتشر نمود از روزنامه مفتش ایران و شرح حال مدير آن بتفصیل در حرف میم کتاب گفتگو خواهیم کرد.

(٤٠٢) تنبيه

روزنامه تنبیه در طهران به دبری و نگارندگی ( معتضد الاطباء ) تاسيس وشماره ۷ سال اول آن در تاریخ ١٤ جمادى الثانى ۱۳۲٥ قمری منتشر شده است . روز نامه تنبیه ؛ روزنامه ایست فکاهی، کاریکاتوری و بسبك روزنامه بهلول صفحه اول و آخر آن مخصوص کاریکاتور وسایر صفحات مشتمل بر مقالات انتقادی تحت عنوان ( اوضاع فلكی ) میباشد . سرمقاله های روزنامه بقلم مدیر روزنامه است . تنبیه مانند بهلول در دو قسمت چاپ سنگی و سربی طبع شده ، مطالب روزنامه با چاپ سربی در مطبعه (شرقی) و کاریکاتورهای روزنامه در مطبعه سنگی ( میرزا علی اصغر ) بطبع رسیده . در عنوان روزنامه اسم روزنامه ( تنبيه ) بخط نسخ درشت نوشته شده . تعداد صفحات هر شماره چهار صفحه و گاهی تا ده صفحه نیز رسیده است از مختصات روزنامه تنبیه اینکه سال انتشار در روزنامه قید نگردیده و مثلا نمره ۱۲ آن در تاریخ ۵ شنبه ۲۸ شهر ذيقعده ۱۳۲۸ قمری مطابق اول دسامبر ۱۹۱۰ انتشار انتشار یافته بدون اینکه ذکری از چند مین سال انتشار شده باشد ( نمره ۱۲ مذکور متعلق بسال سوم روزنامه است ). گفتیم مقاله اساسی روزنامه بقلم مدیر روزنامه میباشد و سرمقاله شماره ۲۰ مورخ بکشنبه ربیع الثانی ۱۳۲۹ قمری تحت عنوان این شعر ( هر احظه بشکلی بت عیار برآید ) خطاب بمدير جریده ایران و در آن شرحی انتقاد آمیز از مدیر جریده مذکور نوشته شده است علاوه بر سر مقاله در این روزنامه، مانند ( مقوبم بهلول ) در هر شماره شرحی تحت عنوان (اوضاع ملکی) چاپ شده وفى المثل در شماره ۲۱ چنین است : د اوضاع کواکب در این ماه دلالت دارد بر سبز شدن درخت تاك ، سر بر آوردن جانوران زير خاك ، تلاش کردن جمعیت دموکرات برای استخدام در ادارات. ترك شدن مسلك ۲۰۰۰ علاوه بر دو قسمت مذکور که در هر شماره دو سه صفحه روزنامه را فرا گرفته ، در بعضی از شماره ها اشعاری بعنوان ( ادبیات ) درج است برای نمونه دو شعر از شماره ۲۱ را نقل مینمائیم : اینکه خواندی مرا تو کهنه پرست * چون منی این سخن ضر و نکند. می پرستم من آن خدای قدیم. که جز او خلقت بشر نکند.»

وجه اشتراك ساليانه روزنامه در طهران ۱۲ قران، سایر ولایات بعلاوه اجرت پست ؛ تك نمره در طهران یکصد دینار در سایر ولایات سه شاهی . عنوان مراسلات : خیابان جلیل آباد . جنب حمام آغا باشی، کوچه قورخانه کهنه . نمره ۱۸ ۰ روزنامه پس از مدتی انتشار بنحو مذكور ، معلوم نیست بچه علتی کلمه درخشان باسم آن اضافه شده و بنام تنبیه درخشان منتشر گردیده است .

-۱۴۱-