پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۵۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعد النون
تنبیه درخشان
 

(٤٠٣) تنبیه درخشان

نگارنده تاکنون تاریخ قطعی تبدیل نام تنبیه را به (تنبیه درخشان) بدست نیاورده و نمیدانم اولا بچه علت و ثانیا از چه تاریخی اسم روزنامه تنبیه بنام تنبیه در خشان تغییر پیدا کرده است ولی قدر مسلم این است که تنبیه درخشان دنباله همان روز نامه تنبیه است که بدین نام منتشر گردیده ؛ اکنون ذکر خصوصیات روزنامه تنبیه درخشان میپردازیم. تنبیه درخشان مدیری (م. معتضد الاطباء) در طهران تاسیس و هفته چهار نمره از آن منتشر گردیده شماره ۱٤ سال هشتم آن در تاریخ جمعه ۱۷ ذی حجه ۱۳۳۲ و شماره ۲۳ سال نهم آن ( مبدء تاسیس سال ۱۳۲۵ قمری که سال تاسیس تنبیه است حساب شده ) در ۸ صفحه بقطع خشتی بزرگ در مطبعه سربی ( برادران باقر زاده ) طبع و در تاریخ رمضان المبارك ۱۳۲۳ قمری منتشر شده است. در سال هشتم این شعر (سال هشتم بود که این تنبیه * يبصر الناظرين مما فيه ) زير اسم روزنامه چاپ شده .

وجه اشتراك روزنامه در طهران تومان ، ولايات داخله ۳۵ قران ؛ ممالك خارجه ۲۰ فرانك . تك نمره در طهران پنج شاهی؛ سایر ولایات سیصد دینار محل اداره روز نامه طهران، خیابان جلیل آباد . جنب حمام آغا باشی، کوچه قور خانه کهنه . نمره ١٦ طرز انتشار روزنامه هفتگی بوده و ماهی چهار نمره از آن طبع و نشر میشده ، در يك طرف عنوان روزنامه این عبارت : هريك از ادبا و فن لا شش مقاله مضحك علمی و یا اخلاقی باین جریده داده درج شود نام او بعنوان همعلم رسمی ثبت خواهد شد. و در طرف دیگر جمله « تنبیه درخشان نامه ایست فکاهی و سیاسی و مشتمل بر کاریکاتور » درج است . مندرجات روزنامه عبارت است از مقالات انتقادی و اشعار که قسمتهای انتقادی آن در شماره نمونه تحت عنوان «جنگ المهملات» و قسمتی از آن اینست : « مرحوم عليخان ناظم العلوم خود را کشت، و یا آنکه بی میل نیستی که بگوئی استعمال امتعه وطنی از يك جهت موقوف است بتجدید نظر قانون گمرکی و الا . یا مثلا امتیاز فضلی که یکی از ارکان اربعه مشروطیت است مخالفت دارد با نظامات حزبی که صراحتا مرقوم شده است باید کلیه اجزاء و وزارت خانهها از حزب ما باشند و او آنکه در میان مردمان بی طرف و يا حزب مخالف اشخاص عالم تر از حزب خودمان از گرسنگی بمیرند...»

تنبیه درخشان بگمرتبه بعلت مسافرت مدیر آن بروسیه برای خرید رنگهای الوان برای کاریکاتور و ابتلای به تب نوبه مالاریائی در مراجعت ، و زمانی هم در سال ۱۳۹۹ شمسی بعلت يك توقيف طولانی ، مدتی منتشر نگردیده است . تا اینکه در سنبله سال مذکور از آن رفع توقیف بعمل آمده و مجددا منتشر شده است جراید آنوقت راجع بانتشار مجدد روزنامه هر کدام شرحی نوشته و من جمله روزنامه زبان زنان در شماره ۲۶ سال دوم خود مورخ شنبه ٢٦ سنبله ۱۲۹۹ شمسی در این باره چنین می نویسد : « تنبیه درخشان که پانزدهمین سال درخشندگی آن است پس از يك غيبت طولانی مجددا قدم بعالم مطبوعات طهران گذارده و بمدیریت آقای میرزا مصطفی خان درخشان با سبك

-١۴٢-