پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۳۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده العين
تعلیم و تربیت
 

يك مقصود نخواهد بود . مقصد مهم دیگری که از آن باید متذکر شد یادداشتهای تاریخ راجع بمدنیت و تربیت ایران است در صورتیکه لزوم مقایسات در این موضوع قهراً سیب خواهد شد که از تاریخ تربیت و تمدن ملل دیگر آگاهی حاصل گردیده و بهواخواهان دانش مجال دهد که از این راه هم با فاضه فیوضات علمی و هم باكتساب فضایل دیگران مشغول گردند. سومین فایده که بنظر میرسد این است که در تعقیب نشر این مجله میتوان در زمانهای آتی حتی الامکان بجامعه حالی کرد که اتخاذ چه تصمیمی متناسب با ترقی معارف خواهد بود و بعلاوه میتوان بوسیله مجله اختصاصی معارف از ذوق ارباب اطلاع و بدایع افکار هوشمندان استفاده های مهمی نمود که شرح آن در این لایحه نمیگنجد و دور از حقیقت نیست اگر تصور کنیم که احاطه و اطلاع باین قبیل افکار برای ترقی معارف ایران خیلی یا اثر و گرانبهاست.

در محیط این دلایل و براهین که بمنزله بدیهیات قضایای معارفی محسوب میشوند تصمیم شده است که مجله مذکور باسم ( تعليم و تربيت ) موسوم و هر ماهه مرتباً انتشار یافته مقاصدی که از آن اجمالا ذکر شد موضوع نشریات و مقالات این مجله باشند و چون در طبع و توزیع مجله تعليم و تربيت يكنوع مراقبت و اهتمام کافی لازم می باشد وزارت معارف بآقای میرزا علی اصغرخان حکمت رئیس تفتیش وزارت معارف ماموریت میدهد که در طبع و نشر این مجله اقدام نموده لازمه سمی و مراقبت را در حسن اداره مرعی دارد. مشار الدوله . كفيل وزارت معارف واوقاف وصنايع مستظرفه »

پس از دستور مذکور شرحی با مضای مدیر مسئول مجله ( علی اصغر حکمت ) در صفحات ٣-٤-٥ مجله زیر عنوان ( مجله تعلیم و تربیت ) درج شده که قسمتی از آن را برای مزید اطلاع خوانندگان بعينه نقل مینمائیم : « مجله تعلیم و تربیت كه اينك از نظر خوانندگان عظام میگذرد مجموعه ایست که بمباحث تربیت و تعلیم و اموریکه باین رشته مربوط است اختصاص دارد • تاسیس مدارس جديده؛ افزایش دائمی عده معلمین وازوم نشر اطلاعات مفیده و توجه بمسائل منی ؛ همه اسباب و عللی بودند که وجود چنین نشریه ای را الزام میکردند. بنابراین وزارت معارف از آغاز سال ۱۳۰۷ شمسی مجله تعلیم و تربیت را در تحت نظر و سر پرستی اداره تفتیش تاسیس مینماید....»

با ملاحظه دو قسمت مذکور خوانندگان بعلت تاسیس مجله تعلیم و تربیت بخوبی پی برده و متوجه میگردند که منظور عمده وزارت فرهنگ از تاسیس این مجله اشاعه آراء و عقاید فنی تعلیم و تربیت و آشنا ساختن آموزگاران و دبیران بدقایق این فن بوده است . مندرجات مجله از دوقت فنی و رسمی تشکیل شده چنانچه روی پشت جلد هر شماره درباره مندرجات آن در ضمن يك سطر اینطور نوشته است : د تعلیم و تربیت مجله ایست که در هر ماه حاوی مقالات فنی و اطلاعات رسمی از طرف وزارت معارف منتشر میشود.»

مقالات فنی مجله شامل يك رشته اطلاعاتیست که بقلم نویسندگان مختلف درفن آموزش و پرورش نوشته شده و فهرست این مقالات عموما در پشت جلد مجله درج است

-۱۲۹-