پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۱۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده الباء
تبریز
 

سوم سال اول ۲۵ محرم ۱۲۹۷ و شماره بیست و پنج سال سوم مورخه ۲۸ شعبان ۱۲۹۹ از این روزنامه را دارم . »

در شهر تبریز علاوه بر روزنامه مذکور روزنامه دیگری نیز بهمین نام منتشر شده که شرح آن جداگانه بیان خواهد شد.

(۳۹۷) تبریز

روزنامه تبریز، در شهر تبریز بمدير مسئولی ) اسماعیل یکانی) تاسیس و شماره اول آن در چهار صفحه بقطع بزرگ و با چاپ سربی در مطبعه ( اسکندانی تبریز ( طبع و در تاریخ یکشنبه ۱۵ ذیحجه ۱۳۳۸ قمری منتشر شده است. اسم روز نامه ) تبريز ( بخط شکسته درشت و در زیر آن ماه و سال تأسیس روزنامه چاپ گردیده محل اداره : مغازه های مجید الملك و قیمت اشتراك بدين قرار است : سالیانه تبریز ١٤ قران، داخله ۲۰ قران ؛ خارجه ۲۸ قران ششماهه : بتر تیپ ٨ ، ١٢ ١٦٤ قران - سه ماهه : ۵؛ ٦؛ ۸ قران . تك نمره ۳؛ ۴، ۵ شاهی . سطر اعلانات صفحه اول ۸ شاهی - صفحه آخر ٤ شاهی . صفحه آخر ٤ شاهی . طرز انتشار روزنامه هفته دو روز یکشنبه و ٤ شنبه بوده . هر صفحه روزنامه سه ستون و معمولا روی کاغذ خوب چاپ و منتشر شده است .

این عبارات در طرف راست عنوان روزنامه طبع گردیده است : « مکاتیب و مقالات وارده مسترد نمیشود . اداره درك و اصلاح مقالات مختار است . پاکتهای بی تمبر نوشتجات بی امضا ، مقالات مخالف با مسلك روزنامه مندرج نخواهد شد > در ضمن يك سطر ؛ در زیر عنوان روزنامه ؛ تبریز اینطور معرفی شده است : « روز نامه ایست آزاد ملی اجتماعی؛ سیاسی اقتصادی در طرفداری عامه سخن میراند »

مقاله افتتاحی که در ستون اول صفحه اول نوشته شده تحت این عنوان ( تکالیف اجتماعیه ) و با این عبارات شروع و ختم میگردد : « در ادوار سالفه که افراد بشر در دائره بربریت مانند و حوش در غارها و در زیر احجار بیابانها و کوهستانها روز گار خود را بسر میبردند از منافع زندگانی بی بهره و از فیض اجتماعات بشریه بی نصیب بودند رفته رفته سائق طبیعت که در راندن افراد بشر بسوی تکامل همواره بايك فعاليت ...... و از طرف دیگر هیئت مدیره و تحریریه ما از چندی باینطرف که حس انسانیت در مملکت ایران بیدار شده خود را داخل ملت ایران دانسته و در جزو هیئت بشریه که در آن سرزمین زیست میکند شناخته و همواره درصدد آن بوده که در ایفاء آنچه از وظایف اجتماعیه ایرانیان بر ذمه شان بوده است حتی الوسع والطاقه بکوشند و در حال حاضر خدمت بواسطه مطبوعات را الزم فرایض و اسبق وظایف دانسته میخواهند که در این خط نیز بقدر قوت و استطاعت خودشان بعالم انسانیت خدمت کرده باشند این است که بتأسیس همین روزنامه آزاد ملی اجتماعی اقتصادی سیاسی فنی ادبی اخلاقی اقدام نموده بنشر افکار نافعه آغاز میکند همان روزنامه ما نیز بموجب مقدمات فوق و باقتضاى مسلك هيئت مدیره و تحریریه خود تمامی شوائب مرعوبیت و رودربایستی

-۱۰۰-