پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۰۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف التا
تازه بهار، تازیانه غیرت
 

بعد از استخلاص از حبس دیگر بادامه روزنامه نگاری رغبت نکرد و باصرار خراسانیها خدمت فرهنگ را پذیرفت و بریاست اداره معارف و اوقاف خراسان برقرار و تا این تاریخ بخدمات فرهنگی در مرکز و استانهای مختلف اشتغال دارد . »

(٢۶۵) تازیانه غیرت

در سال ۱۳۳۳ قمری آقای منکوقا آن ذوالخیر روزنامه تازیانه غیرت را در شهر شیراز تأسیس و هفته دو بار آنرا منتشر نمود. ظاهراً انتشار این روزنامه پیش از بك سال طول نکشیده است زیرا بقسمیکه ذیلا یاد آور میشویم در سال ۱۳۳۴ قمری نامبرده در حوالی اصفهان گرفتار یکی از اشرار گردیده و مدتی زندانی بوده است مرحوم وحید در جلد اول کتاب ( ره آورد وحید ) تفصیل گرفتاری منکوهتا آن را اینطور مینویسد منكوقا آن مدیر روزنامه تازیانه غیرت از اصفهان با لباس مبدل فراری شده بمنزل رضاخان رسیده[۱] (رضا خان در این موقع در قلعه لای بید واقع در چرمین از قرای اصفهان منزل داشته است) و آنجا بعضی از اطرافیان رضا خان او را متهم به جاسوسی کرده و شیشه دوائی که شب بر سر سفره در دست داشت را نمود کرده بودند که سم است و برای موم ساختن خان آورده و بدین سبب گرفتار شده بود و اوراچوب زیاد زده و حبس کرده بودند »

در زمستان سال ۱۳۲۷ شمسی در اصفهان در منزل یکی از دوستان اتفاق ملاقات با آقای ذوالخیر دست داد و نامبرده نیز تفصیل گرفتاری خود را بیان نموده مایه وقت حاضرین گردید. آقای ذوالخیر اکنون پیری سالخورده و در اداره دخانیات اصفهان در خدمت دوات میباشد.

(۳۶۶) تبریز

روزنامه تبریز در سال ١٢٩٦ قمری از طرف دولت؛ بدستور مظفرالدین شاه که در آنوقت ولیعهد ایران بوده در شهر تبریز تأسیس و منتشر شده است . در جلد سوم تاريخ منتظم ناصری ( س ۳۵۷ ) در ضمن وقایع سال ۱۲۹٦ قمری مینویسد: «در این سال روزنامه تبریز موسوم به تبریز بتوجه و امر نواب اشرف والا ولیعهد دولت علیه ایران حکمران مملکت آذربایجان دایر و طبع شد . »

مرحوم تربیت در فهرست روزنامههای آذربایجان راجع باین روزنامه مینویسد روزنامه نیم ماهه منتشر در تبریز بمدیریت شخصی مسمی یکمال در ١٢٩٦. شماره

-۹۹-

  1. رضا خان باغی معروفت که در سال ١٣٣٤ قمری بر علیه حکومت بختاريها قيام نمود و از طریق چپاول و غارتگری قری و کاروانیان اتباعی فراهم ساخت و مدتی با دولت مرکزی در جنگ و گریز بود تا عاقبت گرفتار و در میدان شاه اصفهان بدار آویخته شد. وی مردی شجاع و بی باک و از تهور او حکایاتی در السته و افواه مشهور است.