پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۱۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ت بعده الباء
تبریز
 

را بکنار گذارده در طرفداری عامه و حفظ حقوق آنان سخن خواهد راند و از آنجا که در خط مدافعه از حقوق جماعت خواهد کوشید و دست خداوندی در همه جا با جماعت بوده هیئت مدیره و تحريريه آن موفقیتش را رجا میدارند و قوام وی را بر قارئین کرام بشارت میدهند و دوام او را بطالبين اشتراك تامين مینمایند و من الله التوفيق وعليه التكلان . »

این بود آغاز و انجام مقاله افتتاحی روزنامه تبریز ؛ در شماره اول ، پس از این سرمقاله؛ مقاله دیگری در دوستون تحت عنوان ( لزوم جلب مستشارها ) نوشته و بعد ) اخبار دار الشورای ملی نتیجه مذاکرات روز سه شنبه ۲۳ ذیقعده) سپس (اخبار انجمن ایالتن نتیجه مذاکرات یکشنبه غره ذیحجه ) و در صفحه چهارم تلگرافات مختلف و اخبار گوناگون درج است.

شماره دوم روزنامه در تاریخ چهار شنبه ۱۸ ذیحجه منتشر و سرمقاله آن باز تحت عنوان ( تكاليف اجتماعيه ) نوشته شده است . از شماره پنجم علاوه بر نام ( اسمعیل یگانی ) که بعنوان مدیر مسول در آخر صفحه چهار درج شده ، در عنوان روزنامه ) صاحب امتیاز و ناشر ح . ف ( اضافه گردیده . از شماره ١٤ سال اول مورخ دو شنبه ٦ صفر ۱۳۲۹ قمری در طرر انتشار روزنامه تغییری حاصل شده و بعوض هفته دو روز، هفته سه بار شنبه ، دو شنبه و چهار شنبه انتشار یافته ووجه اشتراك نیز ۲۱ قران گردیده است .

از شماره ۱۳ سال اول مورخ اول صفر ۱۳۲۹ نام اسماعیل یگانی از روزنامه حذف شده و انتشار روزنامه بعهده ( حسین کمال ) گردیده و در این باره در صفحه اول همین شماره پس از آنکه شرحی درباره مندرجات تبریز نوشته ، مینویسد : د این بنده که برای زیارت وطن و تصفیه امور خانواده وارد تبریز شده ام برحسب تکلیف صاحب امتیاز محترم با سمت مدیریت مباشر اجرای این شرایط ( منظور شرایط انتشار روزنامه است ) خواهم بود و از نمره ١٤ فصول فوق بالتمام بموقع اجرى گذاشته خواهد شد . بر حسب تجارب زیادی که در فن روزنامه نگاری دارم امیدوارم بعون خداوندی و یاری ارباب قلم در ایفای این وظایف قصور ننمایم و امضای بنده همان حسین تنهاست . ( حسين كمال ) » بنابراین از شماره ١٤ دیگر آقای یگانی دخالتی در امور روزنامه نداشته و روزنامه را حسین کمال اداره میکرده است . سال اول روزنامه تبریز بشماره ۱۲۷ مورخ چهارشنبه ١٤ ذیحجه ۱۳۲۹ ختم گردیده. از سال دوم روزنامه نگارنده تا شماره سوم مورخ ۲۱ ذیحجه سال مذکور را در دست دارد و تصور میرود که دیگر پس از آن تاریخ روزنامه بعلت پیش آمد وقایع خونین عاشورای ۱۳۳۰ قمری و قتل ده نفر آزادیخواهان تبریز در روز مذکور روز نامه نیز برای مدت مدیدی یعنی تا سال ۱۳۳۷ قمری تعطیل بوده است . در طول این مدت یعنی از سال ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۷ قمری آقای میرزا حسین خان تبریزی در مهاجرت و مسافرت بسر برده و پس از مراجعت تبریز مجدداً روزنامه را دائر و منتشر نموده است.

-۱۰۱-