پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدر هاشمی جلد دوم.pdf/۱۰۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف التا
تازه ایران، تازه بهار
 

(۴۶۳) تازه بهار

روزنامه تازه بهار در شهر مشهد بمدیری آقای ملک الشعرای بهار در سال ۱۳۲۹ قمری تأسیس و شماره سوم آن در ۲۲ ذیحجه ۱۳۲۹ قمری منتشر شده است . تازه بهار هفتگی بوده و هر شماره آن در چهار صفحه بقطع ١٠,۵ در ١٦ سانتیمتر طبع گردیده . وجه اشتراک آن در مشهد ۲۵ قرآن ؛ سایر شهرهای ایران ۳۰ قرآن در کشور های خارجه ٦ منات . پس از توقیف روزنامه تازه بهار بعوض آن نوبهار منتشر گردیده و بشرحيکه در حرف نون کتاب خواهیم دید با مسافرت آقای بهار بطهران . تو بهار نیز در آنجا منتشر شده است .

٢٦٤ تازه بهار

روزنامه تازه بهار در شهر مشهد بمدیری آقای ) میرزا محمد خان ملك زاده تأسیس و در حدود جمادى الاول ۱۳۳۸ قمرى منتشر شده است . تازه بهار هفته دو بار منتشر میشده و یکمرتبه هم برای چند روز در سال مذکور توقیف بوده و مجددا منتشر شده است .

آقای محمد ملک زاده برادر آقای ملک الشعرای بهار ، مدیر مجله دانشکده و روزنامه تو بهار میباشند. نامبرده از صاحب منصبان عالیرتبه وزارت فرهنك وزمانی ریاست فرهنك گیلان و اصفهانرا داشته. چندی هم مدیری کل اوقاف را دارا بوده و در حین تحریر بسمت بازرس عالى وزارتي بفرهنك كشور خدمت مینمایند . آقای ملك زاده در پاسخ نگارنده شرح زیر را بعنوان تاریخچه روزنامه تازه بهار مرقوم داشته که پس از حذف قسمت اول آن که تمجید و تعریف از این جانب و ستودن کتاب تاریخ جراید و مجلات ایران میباشد بعینه آنرا نقل مینمائیم :

« روزنامه تازه بهار ابتدا بمدیریت و سردبیری آقای ملک الشعرا بهار در اوایل مشروطیت در شهر مشهد بجای روزنامه نوبهار که چندی توقیف شده بود مدت کمی انتشار یافت و پس از رفع توقیف نوبهار روز نامه تازه بهار تعطیل گردید. در سال ۱۲۹۸ شمسی تازه بهار بمدیریت و سردبیری اینجانب که چندی مدیریت روزنامه نیم رسمی ایران را در تهران عهده دار بودم در شهر مشهد انتشار یافت نشر این روزنامه یکسال دوام کرد و سال دوم آن مصادف با کودتای سوت ۱۲۹۹ گردید و روزنامه بخودی خود تعطیل شد . تازه بهار در دوره اخیر انتشار طرفدار جنبش اصلاحی خراسان بود و در چند مقاله حملات تند و شدیدی بزمامداران طهران کرد و مرکز را مانع پیشرفت و اصلاح امور خراسان میدانست و بهمین جهت از طرف والی خراسان (آقای قوام السلطنه) دو مرتبه دچار توقیف و تعطیل گردید ولی مدت توقیف کوتاه و انتشار آن ادامه داشت تا چنانچه اشاره شد مصادف با کود تا و حکومت نظامی کلنل محمد تقی خان در مشهد گردید و چون نمیتوانست با آزادی کامل عقاید خود را در باب کودتا و رفتار مامورین حکومت نظامی مشهد انتشار دهد با اصرار مامورین حکومت در نشر روزنامه از ادامه آن خودداری و تعطیل گردید و مدیر آن بهمین علت مورد بدگمانی حکومت واقع ومدت چهل روز باز داشت شد.

-۹۸-