مرحوم حاج آقا رضا مجتهد معروف و آزادیخواه مشهور در سال ١٢۶٧ خورشیدی در شهر رشت متولد شد.
مرحوم طلوع از آزاد بخواهان حقیقی و یکی از فرزندان خلف انقلاب ایران میباشد که همیشه مبارزه با بیداد و ستمگر و استبداد را از وظایف اولیه خویش میدانست از روزهای اول جوانی طلوع سری پر شور از عشق بآزادی و میهن پرستی داشت و از اینرو از طرفداران جدی مشروطیت بشمار میرفت. در زمان درسهای تزاری بایران و دستگیری و اعدام آزادیخوان در تبریز ورشت جلای وطن اختیار نموده باروپا حرکت کرده و مدنی در ر زمین آزادی پرور فرانسه و زمانی نیز در سویس و آلمان و اطریش بسر برده بتحصیل و مطالعه مشغول بود تا در اوایل جنگ جهانی گذشته بایران بازگشت نموده اتفاقا بازگشت آنمرحوم مصادف با نهضت مقدس جنگل گردید و طلوع که از اول تشنه آزادی و حقیقت بود در صف مجاهدین قرار گرفت و از بدو ورود بواسطه حقیقتی که در وطن پرستی و آزادیخواهی از خود نشان داده بود از دوستان صمیمی و فداکار مرحوم میرزا بشمار آمد. و بعد از خانمه نهضت جنگل و شهاد. مرحوم میرزا بكمك چند تن از دوستان آزادیخواه خویش موفق باخذ امتیاز روزنامهای بنام طلوع گردید که همیشه در ردیف بهترین روزنامههای وقت بود.
علت اشتہار مرحوم رضا بطلوع نیز برای انتشار نامه طلوع بوده است. پس از مدتی در اثر ابراز حقایق و نشر افکار آزاد بخواهی مورد غضب حکومت وقت واقع و از انتشاد روزنامهاش جلوگیری و مشارالیه را تبعید کردند. مرحوم طلوع دوره ن تغییر سلطنت بنمایندگی در مجلس مؤسسان انتخاب شده و در طهران دوستان آزادیخواهش او را متقاعد ساختند که سردار به منظوری جز خدمت بایران و ملت ایران ندارد از اینرو نظر موافقت او را نسبت برضاخان جلب کردند.
طلوع در ازای خدمتی که طی چند سال زندگی اجتماعی بمردم قدرشناس گیلان کرده بود در دوره ششم بنمایندگی پارلمان انتخاب شد و چون عملیات وحركات دولت وقت را مخالف شئون آزادیخواهی دید از در مخالفت با دولت در آمد و مبارزه سخنی بین او و حکومت مستبده پهلوی در گرفت. در دوره هفتم نیز علی رغم تمایل دوات باتکاء میل مردم و مداکاری طرفدارانش از حوزه لاهیجان انتخاب و بمجلس ملی رات در این دوره مخالفت خود را شدیدتر نمود تا اینکه با هم فکری و كمك شاد روان فرخی بزدی اقلیت خطرناك مجلس را دو نفره تشکیل دادند و تا آخرین روز نمایندگی وظیف
-۱۶۲-