پرش به محتوا

برگه:تاریخ جرائد و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد سوم.pdf/۱۷۳

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف ط بعده اللام
طلوع
 

در روی زمین بیچیز نه دین نه وطن دارد
زحمت وطن فعله است بازوی قوی‌ایمان
 
روزی که بپیروزی با مرکز امروزی
یکرنک شود گیتی هم سنگ شود دوران
 
جز رنگ نه کس آمر جز کار نه کس حاکم
آدم شود آسوده عالم شود آبادان
 
جهل افتد و علم آید اقلیم پیار آید
تن پروری و شاهی نابود شود انسان
 
(لاهوتی). مسکو.
 

روزنامه طلوع در طول مدت انتشار یعنی تا شماره ۶۹ سال دوم آن مورخ پنجشنبه ۷ آبانماه ۱۳۰۴ شمسی = ۱۱ ربیع الثانی ۱۳۴۴ قمری دو مرتبه دوچار توقیف دیده است. یک بار پس از انتشار شماره ۴۸ سال اول مورخ ۱۶ سنبله ۱۳۰۳ شمسی= ۷ صفر ۱۳۴۲ که برای مدت خیلی کوتاهی یعنی تا تاریخ ۲۱ میزان ۱۳۰۳ دوچار توقیف گردیده و در تاریخ مذکور مجد دا شماره ۴۹ سال اول آن منتشر شده است و در همین شماره مقاله تحت عنوان (شوخی ناگوار) آورده که خلاصه آن اظهار تأسف از توقیف روزنامه طلوع است قسمتی از آن مقاله اینست:

«... با چنین وضعیتی شماره ۴۸ طلوع دستخوش یک شوخی ناگوار گردیده و از تاریخ ۲۶ سنبله ۱۳۰۳ علاقه‌مندان به خود را در حیرت و تعجب منتظر گذاشته است که برای چه این نامه محبوب به را کیسون و عکس العمل دچار و هنوز آملی از آمال و مرام خود را انجام نداده غروب نموده است. خوش بختانه دامنه قضیه کوتاه و شبهات نضیه مرتفع و خسارت وارده قابل جبران وایک نامه محبوب ماس از چندی تعطیل منت و علاقه‌مندان خود مژده خدمت می‌دهد»

بار دیگر پس از انتشار شماره ۶۸ سال دوم مورخه جمعه ۲۴ شعبان ۱۳۴۳ = ۳۰ حوت ۱۳۰۳ روزنامه توقیف گردیده و این بار مد ۷ ماه روز نامه توقیف بوده است و شماره ۶۹ سال دوم در تاریخ پنجشنبه ۷ آبان ۱۳۰۴ = ۱۱ ربیع الثانی ۱۳۴۴ قمری منتشر شده است.

عنوان مقاله افتتاحی این شماره (پس از هفت ماه) است که باین سطور شروع میشود: بک منظره فجیع و یک دوره مخوفی که از خاطر افسرده گیلانی محو شدنی نیست در هفت ماه قبل ما را بسیارزه کشانیده آنروز‌های سیاه و مهیب آن ایامی که قیافه‌های هول‌انگیز در محل‌ها و کوچ‌ها طبل رعب و هراس کوفته...

در همین شماره تحت عنوان (تشکر) مدیر روزنامه از جراید محترم مرکز وایالات و احرار و طبقات مختلفه معلمی که از توقیف روزنامه طلوع اظهار همدردی نموده اظهار تشکر نموده است.

نگارنده فعلا تا شماره ۶۹ سال دوم این روزنامه را در دست دارم و گویا تا همین شماره بیشتر منتشر نشده است.

محمودرضا طلوع - شرح احوال مرحوم محمود رضا طلوع مشهور بطلوع در شماره ۳۱۱ سال بیستم دوره سوم روزنامه فکر جوان منطبعه رشت مورخ ۷ فروردین ۱۳۲۳ شمسی بدینقسم نوشته شده است. « شادروان محمود رضا مشهور بطلوع فرزند

-۱۶۱-