ایران در زمان ساسانیان/دیباچه چاپ دوم

از ویکی‌نبشته

دیباچه چاپ دوم

چون چاپ اول کتاب «ایران در زمان ساسانیان» چند سال است نایاب شده، چاپ دوم آن را بصورتی، که اکنون از نظر خوانندگان می‌گذرد، آماده کردم.

در این چاپ جدید کشفیات تازه مربوط بعهد ساسانی، که مهم‌ترین آنها عبارت است از کتیبه کعبه زردشت و خرابه‌های شهر شاپور و کتیبه شاپور اول در آنجا، و نیز کتبی، که از سال ۱۹۳۶ تاکنون در باب مباحث مختلف تمدن ساسانی انتشار یافته، مورد توجه قرار گرفته است.

همچنین از انتقاداتی، که بر کتاب من نوشته شد، بخصوص مقالات آقایان بیلی[۱] در «نشریه مدرسۀ زبانهای شرقی» و مینورسکی[۲] در «مجله انجمن همایونی آسیائی» سال ۱۹۳۹، صفحات ۸-۱۰۵ و اشتاین[۳] در جلد ۵۳ «موزئون»[۴] سال ۱۹۴۰، که هنگام قرائت نمونه‌های مطبعه در دسامبر ۱۹۴۳ بدست من رسید، استفاده شایان بردم.

اندکی پس از انتشار چاپ اول «ایران در زمان ساسانیان» ، کتاب آقای نیبرگ[۵] در باب ادیان ایران قدیم بزبان سوئدی انتشار یافت و کمی بعد ترجمه آلمانی آن نیز توسط آقای شدر[۶] در دسترس عموم قرار گرفت. این کتاب، هر چند که درباره بعضی نکات آن گفتگو و بحث بسیار شده، حاوی نظریات تازه و بدیعی است و طرق جدیدی برای تحقیق و تتبع در ادیان ایران قدیم می‌گشاید.

من با توجه به عقاید آقای «نیبرگ» در نظر اجمالی خود در باب پایه‌های دین زردشتی، که بخش سوم مقدمه کتاب را تشکیل می‌دهد، دست برده و آن را اصلاح کرده‌ام.

یادداشتها و مطالبی، که بر چاپ اول اضافه شده، در فصل‌های مربوط به خود قرار گرفته است.

بدین‌سان کتاب من اکنون با تغییراتی چند و اضافاتی بسیار دوباره انتشار می‌یابد.

در خاتمه تشکرات قلبی خود را به اوقاف کارلسبرگ[۷]، که با مساعدت مالی خود این چاپ جدید را میسر ساخت، تقدیم می‌دارم.

آرتور کریستنسن

  1. Baily
  2. Minorski
  3. E. Stein
  4. Museon
  5. Nyberg
  6. H. H. Schaeder
  7. Carlsberg