پرش به محتوا

اساسنامه شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی

از ویکی‌نبشته
اساسنامه‌های مصوب مجلس شورای ملی تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم

آیین‌نامه‌های مصوب مجلس شورای ملی

اساسنامه شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی - مصوب ۲۳ فروردین ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ۲۷ اسفند ۱۳۵۲ مجلس سنا - این قانون در تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۳۵۲ به توشیح محمدرضا شاه پهلوی رسید.[۱]

فصل اول - کلیات

[ویرایش]

ماده ۱

[ویرایش]

بنا بر اختیارات حاصل از ماده واحده قانون تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی مصوب‌چهارم دی ماه یک هزار و سیصد و پنجاه، شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی وابسته به وزارت اقتصاد مطابق مقررات این اساسنامه تشکیل‌می‌گردد.

ماده ۲

[ویرایش]

مرکز اصلی شرکت تهران است و شرکت می‌تواند در صورت لزوم در هر یک از نقاط کشور و یا خارج از کشور شعبه تأسیس نماید یا نمایندگی بدهد.

ماده ۳

[ویرایش]

نوع شرکت، شرکت سهامی و مدت آن نامحدود است.

ماده ۴

[ویرایش]

موضوع شرکت، بازاریابی، تولید، خرید، فروش و صادرات فرآورده‌های دستی ایران است و برای تأمین این منظور در صورت لزوم شرکت‌می‌تواند با سرمایه‌گذاری و مشارکت اشخاص حقیقی و یا حقوقی داخلی یا خارجی با رعایت مقررات مربوط با تصویب مجمع عمومی به تشکیل‌شرکتهای دیگر اقدام نماید.

ماده ۵

[ویرایش]

سرمایه شرکت مبلغ چهل و چهار میلیون و پانصد و نود هزار ریال است که به چهار هزار و چهار صد و پنجاه و نه سهم ده هزار ریالی تقسیم‌و تماماً از محل سرمایه فروشگاه مرکز صنایع دستی پرداخت شده و متعلق به دولت است.

فصل دوم - ارکان شرکت

[ویرایش]

ماده ۶

[ویرایش]

شرکت دارای ارکان زیر است:

الف - مجمع عمومی.

ب - هیأت مدیره و مدیر عامل.

ج - حسابرس.

ماده ۷

[ویرایش]

نمایندگی صاحب سهام در مجمع عمومی با وزیر اقتصاد و وزیر دارایی و وزیر کار و امور اجتماعی خواهد بود.

ریاست مجمع عمومی با وزیر اقتصاد است.

ماده ۸

[ویرایش]

تشکیل مجمع عمومی بر دو نوع است:

الف - مجمع عمومی عادی.

ب - مجمع عمومی فوق‌العاده.

ماده ۹

[ویرایش]

مجمع عمومی عادی حداقل سالی یک بار تا پایان خرداد ماه هر سال تشکیل می‌شود.

ماده ۱۰

[ویرایش]

وظائف مجمع عمومی عادی به شرح زیر است:

الف - رسیدگی و اظهار نظر نسبت به گزارش عملیات سالانه و تصویب ترازنامه.

ب - تصویب خط مشی و برنامه عملیات آتی شرکت.

ج - انتخاب اعضای هیأت مدیره.

د - انتخاب حسابرس.

ه - تصویب آیین‌نامه‌های استخدامی و مالی و معاملاتی سازمان شرکت با رعایت مقررات مربوط.

و - تصویب بودجه.

ز - اتخاذ تصمیم در مورد تقسیم سود ویژه.

ح - اتخاذ تصمیم نسبت به سایر موضوعاتی که در دستور مجمع گذاشته شده‌است.

ماده ۱۱

[ویرایش]

مجمع عمومی فوق‌العاده برای اتخاذ تصمیم نسبت به هر موضوعی طبق تصمیم رییس مجمع و یا بنا به دعوت مدیر عامل و یا به‌تقاضای کتبی حسابرس با ذکر علت تشکیل می‌گردد.

ماده ۱۲

[ویرایش]

دعوتنامه مربوطه به تشکیل مجامع عمومی با ذکر تاریخ و محل تشکیل آن و دستور جلسه و علت تشکیل مجمع باید حداقل ده روز قبل‌از تشکیل آن کتباً برای نمایندگان صاحب سهم ارسال شود.

تبصره - در موارد فوری به رعایت تبصره ماده 97 قانون اصلاح قانون تجارت انجام تشریفات دعوت الزامی نیست.

ماده ۱۳

[ویرایش]

وظایف و اختیارات مجمع عمومی فوق‌العاده به شرح زیر است:

الف - افزایش سرمایه.

ب - بررسی و پیشنهاد انحلال شرکت.

ج - بررسی و پیشنهاد تغییر قسمتی یا کلیه مواد اساسنامه.

د - اتخاذ تصمیم نسبت به موضوعاتی که در دستور مجمع عمومی فوق‌العاده گذاشته شده‌است.

ماده ۱۴

[ویرایش]

هیأت مدیره شرکت از سه نفر عضو اصلی و یک نفر عضو علی‌البدل بنا به پیشنهاد مرکز صنایع دستی وزارت اقتصاد از میان اعضای مرکزصنایع دستی که در امور اقتصادی، بازرگانی و فنی صنایع دستی بصیرت داشته باشند توسط مجمع عمومی انتخاب می‌شوند.

ماده ۱۵

[ویرایش]

مدت تصدی اعضاء اصلی هیأت مدیره حداکثر دو سال خواهد بود و انتخاب مجدد آنان بلامانع است.

ماده ۱۶

[ویرایش]

مجمع عمومی از بین اعضای هیأت مدیره یک نفر را به عنوان رییس هیأت مدیره و مدیر عامل انتخاب می‌نماید.

رییس هیأت مدیره ومدیر عامل می‌تواند از بین اعضاء هیأت مدیره یک نفر را به عنوان قائم‌مقام خود تعیین نماید.

ماده ۱۷

[ویرایش]

جلسات هیأت مدیره با حضور رییس هیأت مدیره و مدیر عامل و در غیاب او با حضور قائم‌مقام رییس هیأت مدیره و مدیر عامل تشکیل‌می‌شود و تصمیمات هیأت مدیره با اکثریت آراء معتبر است، هیأت مدیره دارای دفتری خواهد بود که تصمیمات متخذه در آن ثبت و به امضاء رییس‌هیأت مدیره و مدیر عامل و اعضای حاضر در جلسه می‌رسد.

تبصره - در صورت غیبت هر یک از اعضاء اصلی هیأت مدیره عضو علی‌البدل به دعوت رییس هیأت مدیره و مدیر عامل در جلسه هیأت مدیره‌شرکت کرده و رأی خواهد داد و در غیاب رییس هیأت مدیره و مدیر عامل دعوتنامه مذکور وسیله قائم‌مقام رییس هیأت مدیره و مدیر عامل ارسال‌خواهد شد.

ماده ۱۸

[ویرایش]

میزان حقوق و مزایای رییس هیأت مدیره و مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره و حق‌الزحمه حسابرس از طرف مجمع عمومی تعیین‌می‌گردد.

ماده ۱۹

[ویرایش]

در صورت فوت یا استعفا یا تغییر هر یک از اعضای هیأت مدیره جانشین او برای بقیه مدت با تصویب مجمع عمومی تعیین خواهد شد.

ماده ۲۰

[ویرایش]

مسئولیت اداره کلیه امور شرکت اعم از فنی، مالی، محاسباتی، استخدامی و مدیریت امور کارکنان و تشکیلات و معاملات با رئیس هیأت‌مدیره و مدیر عامل است.

ماده ۲۱

[ویرایش]

رییس هیأت مدیره و مدیر عامل بالاترین مرجع امور اجرایی شرکت است و نمایندگی شرکت را در مقابل کلیه مقامات و مؤسسات واشخاص و مراجع قضایی و اداری دارد.

ماده ۲۲

[ویرایش]

رییس هیأت مدیره و مدیر عامل حق انتخاب وکیل خواهد داشت همچنین با تصویب مجمع عمومی می‌تواند دعاوی را به داوری با حق‌سازش ارجاع و داور اختصاصی تعیین و نسبت به داور مشترک تراضی نماید.

ماده ۲۳

[ویرایش]

رییس هیأت مدیره و مدیر عامل می‌تواند هر قسمت از اختیارات و وظایف خود را به هر یک از اعضای هیأت مدیره و رؤسای واحدهای‌شرکت به مسئولیت خود تفویض نماید.

ماده ۲۴

[ویرایش]

رییس هیأت مدیره و مدیر عامل بودجه سالانه و تشکیلات و ترازنامه و برنامه عملیات شرکت را با رعایت مقررات مربوط تهیه و پس ازتأیید هیأت مدیره برای تصویب به مجمع عمومی تسلیم می‌نماید.

ماده ۲۵

[ویرایش]

رییس هیأت مدیره و مدیر عامل آیین‌نامه‌های استخدامی و مالی و معاملاتی شرکت را تنظیم و پس از تأیید هیأت مدیره برای تصویب به‌مجمع عمومی تسلیم می‌نماید.

ماده ۲۶

[ویرایش]

کلیه چکها و اسناد و اوراق مالی و تعهدات و قراردادها باید به امضای رییس هیأت مدیره و مدیر عامل و یکی از اعضای هیأت مدیره‌شرکت برسد. مکاتبات اداری با امضای رییس هیأت مدیره و مدیر عامل و یا کسانی که از طرف او حق امضاء دارند خواهد بود.

تبصره - هیأت مدیره می‌تواند در موارد لزوم اختیار امضاء چکها و اسناد و اوراق مالی و تعهدات و قراردادهای موضوع این ماده را به مسئولان‌دیگر واگذار نماید.

ماده ۲۷

[ویرایش]

رییس هیأت مدیره و مدیر عامل موظف است یک نسخه از ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت را حداقل چهل روز قبل از تشکیل‌مجمع عمومی به منظور رسیدگی و اظهار نظر برای حسابرس شرکت ارسال نماید.

ماده ۲۸

[ویرایش]

حسابرس شرکت به پیشنهاد وزیر دارایی و تصویب مجمع عمومی انتخاب می‌شود حسابرس مأمور رسیدگی به ترازنامه و حساب سود وزیان و گواهی صحت مندرجات آنها و تنظیم و تقدیم گزارش سالانه به هیأت مدیره برای طرح در مجمع عمومی و ایفاء وظایفی که طبق قانون تجارت‌به عهده بازرس است می‌باشد. مأموریت مذکور پس از تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان خاتمه خواهد یافت. مجمع در همان جلسه حسابرس‌دوره عملیات بعد را به شرح مذکور در فوق انتخاب خواهد کرد و انتخاب مجدد حسابرس قبلی بلامانع است.

ماده ۲۹

[ویرایش]

حسابرس شرکت موظف است حداقل ده روز قبل از تشکیل مجمع عمومی گزارشهای خود را به مراجع مربوط تسلیم نماید.

ماده ۳۰

[ویرایش]

حسابرس حق مراجعه به کلیه اسناد و مدارک شرکت را برای انجام وظایف قانون خود دارد ولی اقدامات او در اجرای وظایف مربوط‌نباید موجب رکود کارهای شرکت گردد.

حسابرس حق مداخله در امور جاری شرکت نداشته و وظایف او محدود است به آنچه به موجب این اساسنامه مقرر گردیده‌است.

ماده ۳۱

[ویرایش]

سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال تا پایان اسفند ماه همان سال خواهد بود مگر سال اول که شروع آن از تاریخ اجرای این‌اساسنامه و پایان آن در آخر اسفند ماه سال بعد می‌باشد.

ماده ۳۲

[ویرایش]

سود ویژه شرکت پس از کسر مالیات و اندوخته‌های قانونی لازم به سرمایه شرکت اضافه می‌شود.

ماده ۳۳

[ویرایش]

شرکت از نظر مقررات مالی و اداری تابع مقررات این اساسنامه و آیین‌نامه‌های مربوط بوده و در کلیه موضوعاتی که در این اساسنامه‌پیش‌بینی نشده طبق قانون تجارت و مقررات مربوط به شرکتهای دولتی عمل خواهد نمود.

تبصره - هر گونه تغییری در مواد این اساسنامه به پیشنهاد وزیر اقتصاد و تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین به عمل خواهد آمد.

اساسنامه فوق مشتمل بر سی و سه ماده و چهار تبصره به استناد قانون تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی پس از تصویب کمیسیونهای اقتصاد - دارایی و استخدام مجلس سنا در جلسات ۲۲ بهمن و ۲۱ و ۲۷ اسفند ماه ۱۳۵۱ به ترتیب در جلسات روزسه‌شنبه ۲۱ و چهارشنبه ۲۲ و پنجشنبه ۲۳ فروردین ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و دو به تصویب کمیسیونهای امور استخدام و سازمانهای اداری -‌اقتصاد و دارایی مجلس شورای ملی رسیده‌است.

رییس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی

منبع

[ویرایش]
  1. مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم - ۹ شهریور ۱۳۵۰ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۴ - جلد هشتم - ص. ۴۰۵۵