پرش به محتوا

ویکی‌نبشته:سیاست دسترسی محدود

از ویکی‌نبشته
این صفحه یکی از سیاست‌های رسمی ویکی‌نبشته محسوب می‌شود. این سیاست نزد عدهٔ زیادی از ویرایشگران مقبولیت دارد و تفاهم بر آن است که همهٔ کاربران ملزم به پیروی از آن‌اند. جز به هنگام ویرایش‌های جزئی، لطفاً از صفحهٔ گفتگو برای پیشنهاد ایجاد تغییر در متن سیاست استفاده کنید.
سیاست دسترسی محدود
میانبُر:
ون:محدود
این صفحه به تدوین سیاست دسترسی محدود در ویکی‌نبشته می‌پردازد. دسترسی‌های محدودشده به گروه‌های کاربری‌ای اطلاق می‌شود که به طور خودکار توسط نرم‌افزار اعطا نمی‌شود (بالاخص دسترسی‌های مدیرتی، دیوان‌سالاری و بازرسی کاربر). دسترسی بازرسی کاربر همچنین تحت تأثیر سیاست بنیاد در قبال بازرسی کاربر قرار دارد.

کسب دسترسی

[ویرایش]

اجماع

[ویرایش]

دسترسی‌های محدودشده را می‌توان از طریق رأی‌گیری برای تعیین اجماع به دست آورد. در ویکی‌نبشتهٔ فارسی طبق اجماع صورت گرفته، دسترسی مدیریت تنها به صورت موقت و برای یک بازهٔ زمانی محدود (مثلاً سه ماهه) به متقاضیان اعطا می‌شود. متقاضیان باید توضیح دهند که چرا به این دسترسی نیاز دارند. برای دیدن بایگانی نامزدهای پیشین اینجا را ببینید.

رأی‌گیری حداقل یک هفته طول خواهد کشید. اگرچه از مشارکت همهٔ کاربران برای بحث استقبال می‌شود ولی تنها کاربران باسابقه مجاز به رأی دادن هستند.

در نهایت یک دیوان‌سالار بحث را جمع‌بندی و بایگانی می‌کند و، با فرض حصول اجماع، دسترسی مورد نظر را به کاربر اعطا می‌کند.

موقت (فقط دسترسی مدیریتی)

[ویرایش]

ممکن است کاربری بنا بر دلایلی معین درخواست دسترسی موقت مدیریت داشته باشد (دسترسی موقت دیوان‌سالاری یا بازرسی کاربر مجاز نیست). این درخواست باید از طریق همان رأی‌گیری که ذیل اجماع در بالا توضیح داده شد انجام بگیرد. اگر و فقط اگر موضوع فوری و ضروری باشد، یک دیوان‌سالار محلی می‌تواند بنا بر قضاوت خودش دسترسی را فوراً اعطا کند. در این صورت، کاربر مورد اشاره تنها در همان زمینه‌ای که دسترسی به خاطر آن به او اعطا شده مجاز به فعالیت است.

ویکی‌بدان

[ویرایش]

ویکی‌بدان آزادانه می‌توانند دسترسی‌های محدودشده را به خودشان اعطا کنند. با این وجود اگر خواهان دسترسی به صورت دائم هستند، باید از طریق حصول اجماع اقدام کنند.

استفاده از دسترسی

[ویرایش]

دسترسی مدیریت

[ویرایش]
  • سیاست قطع دسترسی.
  • سیاست حذف.
  • سیاست حفاظت.
  • ویژگی واگردانی به طور خودکار تغییرات ایجاد شده توسط یک کاربر در یک صفحهٔ معین را با خلاصه ویرایش «ویرایش $2 (بحث) به آخرین تغییری که $1 انجام داده بود واگردانده شد» به نسخهٔ پیشین باز می‌گرداند. این ابزار در اصل برای آسان کردن واگردانی ویرایش‌های مخرب به وجود آمده‌است. اگرچه از نظر تئوری می‌توان برای واگردانی هر نوع تغییراتی از آن استفاده کرد، اما اگر مدیری با استفاده از این ابزار، ویرایشی مشروع را صرفاً به دلیل آنکه با آن مخالف است واگرداند، ابزار به طور صحیح مورد استفاده قرار نگرفته‌است. مدیران تا آنجا که ممکن است باید از واگردانی ویرایش‌های مشروع اجتناب کنند، و از ابزار واگردانی هرگز نباید در جنگ‌های ویرایشی استفاده کرد.

دسترسی بازرسی کاربر

[ویرایش]

استفاده از دسترسی بازرسی کاربر باید مطابق با سیاست بنیاد در قبال بازرسی کاربر باشد. در ویکی‌نبشتهٔ فارسی دسترسی بازرسی کاربر به هیچ یک از کاربران اعطا نشده‌است. در صورت نیاز به بازرسی شدن یک کاربر، باید از ویکی‌بدان فراویکی کمک خواست.

دسترسی پنهانگری

[ویرایش]

استفاده از دسترسی پنهانگری باید مطابق با سیاست پنهانگری در فراویکی باشد. در ویکی‌نبشتهٔ فارسی دسترسی پنهانگری به هیچ کاربری اعطا نشده‌است. در صورت نیاز به پنهان کردن یک ویرایش معین، باید از ویکی‌بدان فراویکی کمک خواست.

از دست دادن دسترسی

[ویرایش]

کاربران فعال معمولاً دسترسی‌های محدودشده را بدون مشکل خاصی نگه می‌دارند. با این وجود، مواردی وجود دارد که با توجه آن‌ها ممکن است دسترسی‌شان از دست برود. در تمامی موارد زیر، تنها کاربران باسابقه می‌توانند رأی بدهند؛ اگرچه از مشارکت همگان در بحث استقبال می‌شود.

عدم فعالیت

[ویرایش]

در وبگاه‌های ویکی‌ها بسیار معمول است که یک حساب کاربری ساخته شود، برای مدت معینی فعال بماند، سپس غیر فعال شود. اگرچه این امر با توجه به ذات و ماهیت وبگاه‌های ویکی چندان دور از انتظار نیست، اما حساب‌های کاربری دارای دسترسی‌های محدودشده نباید برای مدتی طولانی بدون متصدی بمانند. کاربرانی که پس از وقفه‌ای طولانی باز می‌گردند ممکن است دیگر با رسوم و سیاست‌ها آشنا نباشند، که برای یک مدیر پسندیده نیست. همچنین احتمال اینکه حساب‌های کاربری غیرفعال به سرقت بروند نیز بیشتر است، و اطلاع یافتن از به سرقت رفتن یک حساب کاربری وقتی دشوارتر می‌شود که کاربر اصلی غایب باشد و متوجه نشود که ویرایش‌هایی با حساب او انجام می‌گیرد که او در اصل انجام نداده‌است. علاوه بر این‌ها، فهرست کاربران دارای دسترسی‌های محدود شده، تنها باید کاربرانی را شامل شود که می‌توانند ظرف مدت معقولانه‌ای به درخواست‌ها پاسخ دهند.

در ویکی‌نبشتهٔ فارسی، کاربر غیرفعال به کاربری اطلاق می‌شود که طی یک سال گذشته فعالیتی (چه ویرایش، چه اقداماتی که سیاهه بر جای بگذارد) نداشته باشد. برای پس گرفتن دسترسی‌های کاربران غیر فعال ابتدا بایست در صفحهٔ بحثشان پیغامی در این رابطه گذاشت و در صورتی که ویژگی «فرستادن نامه به این کاربر» نیز فعال باشد، رایانامه‌ای بدو فرستاد. در صورت عدم پاسخ دادن به این درخواست‌ها، می‌توان برای پس گرفتن دسترسی‌های او به کمک ویکی‌بدان فراویکی اقدام کرد. کاربرانی که به دلیل عدم فعالیت دسترسی‌شان را از دست داده‌اند، پس از بازگشت می‌توانند از طریق پشت سر گذاشتن روال معمول (به دست آوردن اجماع)، دوباره برای کسب دسترسی‌های محدودشده اقدام کنند (پیوند به اجماع صورت گرفته).

اضطرار

[ویرایش]

در مواقع به شدت ضروری، یک دیوان‌سالار می‌تواند فوراً دسترسی محدودشدهٔ کاربر دیگری را به کمک یک ویکی‌بد پس بگیرد. ویکی‌بد می‌تواند فرض کند که این یک امر موقتی‌است تا زمانی که جامعه خود در این باره تصمیم بگیرد. این امر تنها باید در صورتی انجام بگیرد که دیوان‌سالار تشخیص دهد که کاربر دارای دسترسی محدودشده عنادورزانه عمل می‌کند و یا به هیچ وجه صلاحیت استفادهٔ صحیح از دسترسی‌اش را ندارد. سپس به طور خودکار یک رأی‌گیری در مورد دسترسی لغوشدهٔ کاربر برگزار می‌شود تا تأیید یا رد تصمیم دیوان‌سالار توسط جامعه مشخص شود.

دیوان‌سالار نباید به هیچ نحو به خاطر این عملش مورد نکوهش قرار گیرد مگر آنکه ثابت شود که با سوء نیت رفتار کرده‌است.

موارد ویژه

[ویرایش]
  • درخواست: هر کاربری می‌تواند درخواست لغو دسترسی‌اش را بدهد. در صورتی که کاربر تمایل داشته باشد تا در آینده دوباره دسترسی‌اش را به دست آورد، باید از طریق روال معمول یعنی کسب اجماع که در بالا ذیل کسب دسترسی توضیح داده شد اقدام کند.
  • مدیریت موقت: کاربری که دسترسی موقت مدیریت به او اعطا شده‌است باید پس از پایان یافتن کارش دسترسی‌اش را پس بدهد. اگرچه بعداً می‌تواند از طریق روال معمول درخواست مدیریت دائم کند ولی به هنگامی که هنوز دسترسی موقت را داراست نمی‌تواند درخواست دائمی شدن دسترسی‌اش را بدهد.

جستارهای وابسته

[ویرایش]