شرق/شماره اول (۱۳۰۳)/چرا مجله شرق پیدا شد

از ویکی‌نبشته

سنبله ۱۳۰۳
صفر ۱۳۴۳
 

چرا مجله شرق پیدا شد

مجله شرق برای این تاسیس و منتشر میشود که مطبوعات ایران بیک مجله علمی و ادبی و فلسفی مزین باشد

مؤسسین و نویسندگان آن میخواهند و تصمیم دارند، بقدریکه محیط علمی و ادبی ومادی طهران اجازه میدهد، یک مجله خوبی که حاوی اطلاعات عمیقه و معلومات جدیده و قدیمه باشد نشر دهند و به تنویر اذهان هموطنان خود کمک نمایند

عشق باشتهار انها را باین اقدام نکشانیده است زیرا چنانکه ملاحظه خواهید کرد محررین و مؤسسین آن بقدر کفایت این تشنگی را فرو نشانیده‌اند

خیال استفاده‌های مادی و معنوی هم محرک آنها نیست برای اینکه همه میدانند نشر مجله در ایران فائده مادی ندارد با این مشترکین فراوان و خوش‌حساب (!) بطور حتم مجله برای مؤسس خود جلب فایده‌ای نمیکنند؛ چنانکه مجله‌های خوب ما دچار همین عائق شده و از بین رفته‌اند، مع‌ذلک بعقیده ما اگر دوام هم ضمیمه خوبی مجله شود ممکن است رفته‌رفته مثل مجلات سایر مالک دنیا، برای صاحب آن فوائد مادی نیز داشته باشد.

هیئت‌مؤسسه این مجله بدین شرط و نظامنامه تصمیم گرفته‌اند تا یک سال، ولو بضرر باشد، این مجله را ادامه دهند و بعد از یک سال، اگر بقدر ششصد نفر مشترک ثابت داشته باشند با یک طرز بهتری ادامه دهند.

مواضیع این مجله عبارت خواهد بود

۱ – قسمتهای اجتماعی: در طی این قسمت مباحث اجتماعی، علل انحطاط و ارتقاء اقوام، بحث در اوضاع اجتماعی ایران و مفاسد موجوده آن، تا حدیکه بسیاست روزانه اصطکاک نکند.

۲ – قسمت های فلسفی: در سطور این قسمت ما سعی میکنیم آراء و عقاید مختلفه فلاسفه را، در تکوین و اجتماع و حیات ذکر کنیم و حتی‌الامکان فلسفه‌هایی را ترویج نمائیم که بعمل و حس بیشتر تکیه داشته باشد و قدری از خیال و وهم که متاسفانه مرکز آن اول هند و بعد ایران شده است، دور شویم.

۳ – مشاهیر – بحث در اینموضوع بیشتر متوجه حیات عقلی و روحی آنها خواهد بود و بیشتر در آثار فکری آنها تتبع و استقصاء خواهد شد.

۴ – قطعه‌های شیرین ادبی (نثر و نظم) برای تفریح دماغ و ترویج خاطر خوانندگان بشرط دوری از ابتذال معمولی محیط و نزدیک شدن بطبیعت و تجدد.

۵ – اطلاعات علمی و فنی.

۶ – مقالات تاریخی و استخراج قطعات مهمه و مفیده از گذشته بشر.

برای این بذکر مواضیع مجله مبادرت شد که اگر فضلا و نویسندگان محترم بخواهند آثار فکر و قلم آنها در صحائف «شرق» منتشر شود بسبک و اسلوب مجله مطلع باشند.

و از ذکر این نکته نیز خودداری نمیشود که هیئت مؤسسه این مجله به ترجمه بیشتر اهمیت میدهند؛ زیرا شبهه‌ای نیست که اروپایی در هر رشته و هر فنی مراحل زیادی از ما مقدم است و لذا ما از هر مقوله‌ای بخواهیم بحث کنیم بحث و تدقیق و زحمات چند قرن اروپا آن را بطور کامل حاضر کرده است

هیئت مؤسسه این مجله عبارتند از آقایان عرفان ، فلسفی ، نفیسی، یاسمی، واژه ناخوانا که اداره امور تحریریه و تدوین مجله در تحت نظر آقایان اولی و قسمت اقتصادی آن مربوط است بصاحب امتیاز (آقای رمضانی) که با یک شوقی برای نشر فکر و اطلاع نویسندگان ولو اینکه منتهی بضرر شود حاضر شده‌اند

علی دشتی