راهنما:ویرایش ویکی‌نبشته

از ویکی‌نبشته
پرش به ناوبری پرش به جستجو
راهنما ویرایش ویکی‌نبشته
راهنماهای زودیاب: آشنایی - خواندن - ویرایش - افزودن متن جدید - افزودن تصویر - راهنمایی بیشتر

ویرایش ویکی‌نبشته آسان است. شما می‌توانید بیشتر صفحه‌های ویکی‌نبشته را که قفل نشده‌اند ویرایش کنید. دفتر مشق برای چنین کاری در نظر گرفته شده، پس آزادانه از آن برای آزمایش مهارت‌های ویکی خود استفاده کنید. بنابر ماهیت ویکی‌نبشته، متون منبع به جز در موارد تصحیح اشتباهات نباید تغییر کنند. با این حال شما آزادید تا متن منبع جدیدی را به ویکی‌نبشته بیافزایید یا این که یکی از متون موجود را ویرایش کنید.

مبانی ویرایش[ویرایش]

هنگامی که بر روی زبانهٔ ویرایش در بالای صفحه‌ها کلیک می‌کنید، به «نمای ویرایشی» صفحهٔ مربوطه می‌روید. در وسط این صفحهٔ جعبه متنی وجود دارد که حاوی متن و کد صفحه است. شما می‌توانید با افزودن، ویرایش یا حذف برخی مطالب در رشد ویکی‌نبشته سهیم باشید. زیر جعبهٔ مذکور می‌توانید جعبه‌ای را ببینید که حاوی نشان‌های مختلفی است که پس از کلیک رویشان می‌توان آن‌ها را در جعبهٔ متن قرار داد.

پس از این که ویرایش متن خود را به پایان رساندید، باید خلاصه‌ای از آن چه انجام داده‌اید را در جعبهٔ متن خلاصه وارد کنید. جمله‌ای که در این جعبهٔ متن می‌نویسید می‌تواند کوتاه نیز باشد. با این حال لازم به ذکر است که نوشتن خلاصهٔ ویرایش، نشانه شخصیت شما در جامعهٔ ویکی‌نبشته است.

اگر ویرایشی که انجام داده‌اید بسیار جزئی است می‌توانید گزینهٔ «این ویرایش جزئی است» را انتخاب کنید. این قابلیت تنها مخصوص افرادی است که ثبت‌نام کرده‌اند. در صفحهٔ تغییرات اخیر می‌توان ویرایش‌های جزئی را پنهان کرد تا صفحه را شلوغ نکنند. لطفاً به این نکته نیز توجه داشته باشید که اگر صفحه‌ای را به طور گسترده ویرایش کرده‌اید و در پایان گزینهٔ «این ویرایش جزئی است» را انتخاب کرده باشید، اتفاق خاصی نخواهد افتاد بلکه صرفاً دیدگاه دیگر افراد جامعهٔ ویکی‌نبشته نسبت به شما تغییر خواهد کرد. اما اگر اشتباهاً چنین کاری کرده‌اید کافی است که دوباره صفحه را به صورت بسیار جزئی ویرایش کرده و در جعبهٔ متن خلاصه بنویسید: «ویرایش قبلی جزئی نبود».

قابلیت بسیار مهمی که استفاده از آن را به شما توصیه می‌کنیم، دکمهٔ پیش‌نمایش است. در صورت کلیک روی این کلید، بدون ذخیره‌سازی تغییرات می‌توانید شکل نهایی ویرایش‌های خود را ببینید. دکمه‌ی نمایش تغییرات نیز، مقایسه‌ای پهلوبه‌پهلو از ویرایش‌های مختلف یک واحد متنی را با رنگ‌آمیزی تفاوت‌ها نشان خواهد داد.

اگر ویرایشتان به پایان رسیده، روی کلید «صفحه ذخیره شود» کلیک کنید تا تغییراتتان ذخیره شوند. نسخهٔ جدید صفحه به سرعت قابل نمایش است.

نشانه‌های ویکی[ویرایش]

ویکی‌نبشته از یک سری نشانه ویکی یا ویکی‌متن برای نگارش صفحات استفاده می‌کند. این نشانه‌ها به عمد طوری طراحی شده‌اند تا آسان باشند.

آنچه که تایپ می‌کنید آنچه که ویکی‌نبشته نمایش می‌دهد
برای ساختن یک بند (پاراگراف) کافی است به‌سادگی یک خط خالی پس از قطعه‌ای از متن قرار دهید.

لازم نیست و نباید از نشان‌های اضافی دیگر یا الگوهای مربوط استفاده کنید. اگر در یک بند تنها یک بار کلید Enter را فشار دهید، 
ویکی‌نبشته آن را به جمله قبلی می‌چسباند.
برای ساختن یک بند (پاراگراف) کافی است به‌سادگی یک خط خالی پس از قطعه‌ای از متن قرار دهید.

لازم نیست و نباید از نشان‌های اضافی دیگر یا الگوهای مربوط استفاده کنید. اگر در یک بند تنها یک بار کلید Enter را فشار دهید، ویکی‌نبشته آن را به جمله قبلی می‌چسباند.



   وارد کردن فاصله در آغاز خط باعث تولید یک
  جعبه تأکید می‌شود پس خیلی مراقب باشید.

 وارد کردن فاصله در آغاز خط باعث تولید یک
 جعبه تأکید می‌شود پس خیلی مراقب باشید.
برای متمایز کردن بخشی از متن ''دو آپوستروف'' بکار ببرید تا متن ایرانیک شود
برای متمایز کردن بخشی از متن دو آپوستروف بکار ببرید تا متن ایرانیک شود
و '''سه آپوستروف''' برای '''درشت''' کردن متن
و سه آپوستروف برای درشت کردن متن
حتی می‌توانید برای '''''درشت کردن''' یک متن در میان متن ایرانیک'' یا '''درشت و ''ایرانیک کردن''''' یک متن از آپوستروف‌ها به تعداد درست استفاده کنید.
حتی می‌توانید برای درشت کردن یک متن در میان متن ایرانیک یا درشت و ایرانیک کردن یک متن از آپوستروف‌ها به تعداد درست استفاده کنید.
*درست کردن '''فهرست''' آسان است:
*کافی است
*هر خط را
**با یک ستاره
***آغاز کنید.
****ستاره‌های بیشتر یعنی عمق بیشتر

  • درست کردن فهرست آسان است:
  • کافی است
  • هر خط را
    • با یک ستاره
      • آغاز کنید.
        • ستاره‌های بیشتر یعنی عمق بیشتر
#ایجاد فهرست شماره‌دار هم آسان است
#کافی است هر خط را با یک نشانه هش آغاز کنید
##و برای عمق بیشتر، تعداد بیشتری هش بگذارید
#و باز برای برگشت به عمق قبلی تعداد را کم کنید.

  1. ایجاد فهرست شماره‌دار هم آسان است
  2. کافی است هر خط را با یک نشانه هش آغاز کنید
    1. و برای عمق بیشتر، تعداد بیشتری هش بگذارید
  3. و باز برای برگشت به عمق قبلی تعداد را کم کنید.
'''تورفتگی خطوط''' هم به سادگی در ویکی‌نبشته قابل اجرا است.
:کافی است هر خط را با نشانه دو نقطه آغاز کنید.
::هر چه تعداد دونقطه‌ها بیشتر شوند، تورفتگی بیشتر می‌شود.


تورفتگی خطوط هم به سادگی در ویکی‌نبشته قابل اجرا است.

کافی است هر خط را با نشانه دو نقطه آغاز کنید.
هر چه تعداد دونقطه‌ها بیشتر شوند، تورفتگی بیشتر می‌شود.

الگوها و سایر جلوه‌های دیداری[ویرایش]

در ویکی‌نبشته الگوها محبوب‌ترین رویکرد برای پیاده‌سازی قالب‌بندی‌های پیچیده‌تر هستند. الگو ها با دو جفت ابرو {{ }} در متن به کار می‌روند. در میان این دو ابرو غالباً از یک نویسهٔ «|» برای افزودن مقادیر استفاده می‌شود.

آنچه که تایپ می‌کنید آنچه که ویکی‌نبشته نمایش می‌دهد
اگر خواهان {{بزرگتر|اندازه قلم بزرگتر}} یا {{کوچکتر|قلم کوچکتر}} هستید، الگوها بهترین گزینه هستند.
اگر خواهان اندازه قلم بزرگتر یا قلم کوچکتر هستید، الگوها بهترین گزینه هستند.
ما از اندازه‌های مطلق نظیر «بزرگ» استفاده نکرده‌ایم تا خواندن متن به هر اندازه که باشد آسان باشد اما شما می‌توانید متون را {{بزرگتر۱|حتی بزرگتر}} و {{بزرگتر۲|خیلی بزرگتر}} کنید. از سوی دیگر می‌توانید متن را {{کوچکتر۱|خیلی کوچتر}} و {{کوچکتر۲|ریز}} هم بکنید.
ما از اندازه‌های مطلق نظیر «بزرگ» استفاده نکرده‌ایم تا خواندن متن به هر اندازه که باشد آسان باشد اما شما می‌توانید متون را حتی بزرگتر و خیلی بزرگتر کنید. از سوی دیگر می‌توانید متن را خیلی کوچتر و ریز هم بکنید.
{{وسط|'''عنوان در مرکز'''}}
توجه کنید که از هر نوع قالب‌بندی عادی در میان الگوها می‌توانید استفاده کنید. الگوی «وسط» را معمولاً به صورت «و» هم به کار می‌برند.

عنوان در مرکز

توجه کنید که از هر نوع قالب‌بندی عادی در میان الگوها می‌توانید استفاده کنید. الگوی «وسط» را معمولاً به صورت «و» هم به کار می‌برند.

همچنین می‌توانید {{چپ|یک متن را '''چپ‌چین'''}} بکنید. هر چند باقی متن‌ها به طور پیش‌فرض {{راست|'''راست‌چین'''}} باقی می‌مانند.
{{همتراز|اگر می‌خواهید متنی را '''هم‌تراز''' کنید نیز به قالب مربوطه مراجعه کنید. یادتان باشد که ممکن است این الگوها خط جدیدی در متن ایجاد کنند و مطابق با متن اصلی شما نباشند.}}
همچنین می‌توانید

یک متن را چپ‌چین

بکنید. هر چند باقی متن‌ها به طور پیش‌فرض

راست‌چین

باقی می‌مانند.

اگر می‌خواهید متنی را هم‌تراز کنید نیز به قالب مربوطه مراجعه کنید. یادتان باشد که ممکن است این الگوها خط جدیدی در متن ایجاد کنند و مطابق با متن اصلی شما نباشند.


اعدادی که در الگوی '''خطکش''' {{خطکش|5em}} وجود دارند آرگومان‌هایی هستند که طول خط جداکننده در متون را مشخص می‌کنند. نویسه‌های «em» به اندازه‌ی طول یک نویسه است و «px» به اندازه‌ی یک پیکسل.
اعدادی که در الگوی خطکش
وجود دارند آرگومان‌هایی هستند که طول خط جداکننده در متون را مشخص می‌کنند. نویسه‌های «em» به اندازه‌ی طول یک نویسه است و «px» به اندازه‌ی یک پیکسل.

پانویس[ویرایش]

پانویس یا پاورقی‌هایی که پایین صفحه‌های اسکن‌شده قرار دارند و با شماره، ستاره یا هر علامت دیگری نشانه‌گذاری شده‌اند در ویکی‌نبشته به صورت درون‌خطی نوشته می‌شوند و نرم‌افزار ویکی‌نبشته آن‌ها را به طور خودکار در پایان صفحه، فصل یا مقاله قرار می‌دهد. برای بکارگیری قابلیت پانویس کافی است از عبارت‌های <ref> و </ref> درون متنی که می‌خواهید پانویسی شود قرار دهید. برای تعیین مکان قرارگیری پانویس‌ها در نسخهٔ نهایی می‌توانید از <references /> استفاده کنید.

آنچه که تایپ می‌کنید آنچه که ویکی‌نبشته نمایش می‌دهد
متنی که مشاهده می‌کنید <ref>دارای پاورقی</ref> است. این پاورقی‌ها به سرعت قابل دیدن نیستند. از پاورقی‌ها معمولاً برای توضیحات و نقل قول‌ها استفاده می‌شود. <ref>این یک نقل قول نیست.</ref>
<references />
متنی که مشاهده می‌کنید [۱] است. این پاورقی‌ها به سرعت قابل دیدن نیستند. از پاورقی‌ها معمولاً برای توضیحات و نقل قول‌ها استفاده می‌شود. [۲]
  1. دارای پاورقی
  2. این یک نقل قول نیست.

اندازهٔ قلم پاورقی‌ها در کتاب‌ها معمولاً کوچکتر از متن کتاب است. هر چند می‌توان با بکارگیری سبک‌دهی CSS <ref>روش معمول در سبک‌دهی وبی</ref> متن پانویس‌ها را کوچکتر کرد اما در ویکی‌نبشته می‌توانیم از الگوهای مربوطه، در این مورد از {{الگو|پانویس-کوچک}}، استفاده کنیم.

{{پانویس-کوچک}} 
اندازهٔ قلم پاورقی‌ها در کتاب‌ها معمولاً کوچکتر از متن کتاب است. هر چند می‌توان با بکارگیری سبک‌دهی CSS [۱] متن پانویس‌ها را کوچکتر کرد اما در ویکی‌نبشته می‌توانیم از الگوهای مربوطه، در این مورد از {{پانویس-کوچک}}، استفاده کنیم.
  1. روش معمول در سبک‌دهی وبی

''یک اخطار''. برخی مؤلفان عادت به نگارش پاورقی‌های بلند به اندازه چند صفحه دارند. <ref>این یک مثال است.در این پانویس 

یک شکست پاراگرافی وجود دارد اما در نسخه‌ی نهایی (سمت چپ) دیده نمی‌شود.</ref> متأسفانه اگر از قراردادهای معمول ویکی‌تکست استفاده کنید شکست‌های از بین می‌روند. برای اطلاعات بیشتر به خواندن این صفحه ادامه دهید.

<references />
یک اخطار. برخی مؤلفان عادت به نگارش پاورقی‌های بلند به اندازه چند صفحه دارند. [۱] متأسفانه اگر از قراردادهای معمول ویکی‌تکست استفاده کنید شکست‌های از بین می‌روند. برای اطلاعات بیشتر به خواندن این صفحه ادامه دهید.
  1. این یک مثال است.در این پانویس یک شکست پاراگرافی وجود دارد اما در نسخه‌ی نهایی (سمت چپ) دیده نمی‌شود.

راه حل این است که از نشانه‌گذاری‌های html بیشتر استفاده کنیم تا شکست خطوط را نشان دهیم. <ref>این یک مثال مشابه با بالاست. <br />این جمله در یک خط جدید شروع می‌شود.</ref> شما می‌توانید از یک تگ سرخط  <br /> یا تگ پاراگراف جدید <p> استفاده کنید.

<references />
راه حل این است که از نشانه‌گذاری‌های html بیشتر استفاده کنیم تا شکست خطوط را نشان دهیم. [۱] شما می‌توانید از یک تگ سرخط <br /> یا تگ پاراگراف جدید <p> استفاده کنید.
  1. این یک مثال مشابه با بالاست.
    این جمله در یک خط جدید شروع می‌شود.

هنگامی که پاورقی‌ها بیش از ۲ یا چند صفحه می‌شوند باید توسط یک نام مشابه به هم وصل شوند. <ref name=first> نخستین بخش پانویس در صفحهٔ نخست در فضای نام اصلی چاپ خواهد شد.</ref>

برای صفحه دوم شاخصهٔ خاصی وجود دارد به نام «follow». این بخش‌ها در مرحله تراگنجانش به هم ملحق می‌شوند. <ref follow=first>این دومین بخشی است که در نهایت پانویس‌ها را به هم وصل می‌کند.</ref>
<references />
هنگامی که پاورقی‌ها بیش از ۲ یا چند صفحه می‌شوند باید توسط یک نام مشابه به هم وصل شوند. [۱]

برای صفحه دوم شاخصهٔ خاصی وجود دارد به نام «follow». این بخش‌ها در مرحله تراگنجانش به هم ملحق می‌شوند.

  1. نخستین بخش پانویس در صفحهٔ نخست در فضای نام اصلی چاپ خواهد شد. این دومین بخشی است که در نهایت پانویس‌ها را به هم وصل می‌کند.

تیتر[ویرایش]

تیترها (مانند تیتر بالا) برای تقسیم‌بندی یک صفحه به چند بخش استفاده می‌شوند.

  • = تیتر سطح یکم = (نباید از آن استفاده کرد زیرا برابر با عنوان صفحه است.)
  • == تیتر سطح دوم == (معمول‌ترین سطح مورد استفاده که برابر با عنوان «نشانه‌های ویکی» در بالا است.)
  • === تیتر سطح سوم === (یک تیتر مانند عنوان «تیتر» در بالا ایجاد می‌کند.)
  • ==== تیتر سطح چهارم ====
  • ===== تیتر سطح پنجم =====

پیوندها[ویرایش]

شما به آسودگی می‌توانید در متن ویکی‌نبشته پیوندهایی را به صفحه‌های ویکی، ویکی‌های دیگر یا اینترنت قرار دهید.

  • [[پیوند ویکی]] (پیوندی را به یکی از صفحه‌های ویکی‌نبشته ایجاد می‌کند. همچنین می‌توان متن نمایش‌یافته را از نام پیوند متفاوت ساخت. این کار را به این صورت انجام دهید: [[پیوند ویکی|اینجا را کلیک کنید]]
  • [http://example.org] (پیوندی به یکی از نشانی‌های اینترنتی به وجود می‌آورد. با نوشتن چنین خطی یک عدد با آکولادهای دور آن نمایش داده می‌شود که به وبگاه مربوطه پیوند دارد: [۱]. اما برای این که پیوند اینترنتی شما دارای یک نام مجازی باشد کافی است که پس انجام عمل فوق، یک فاصله پس از نشانی اینترنتی قرار دهید و متن مورد نظر خود را بنویسید: [http://example.org اینجا را کلیک کنید] که نتیجه برابر می‌شود با: اینجا را کلیک کنید
  • برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون پیوندهای درون‌ویکی، میان‌زبانی (و درون‌ویکی-میان‌زبانی) به صفحه‌ی راهنمای مربوطه در وبگاه فراویکی مراجعه کنید.

رده‌ها[ویرایش]

  • دستور [[رده:نام رده]] صفحه جاری را به یک رده خاص اختصاص می‌دهد. اگر می‌خواهید در متن خود پیوندی به رده مورد نظر قرار دهید کافی است که یک نشانه‌ی دو نقطه (:) پیش از واژه «رده» قرار دهید: [[:رده:نام رده]]
  • برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به رده‌ها به صفحه‌ی راهنمای رده‌ها در فراویکی مراجعه کنید.

شجره‌نامه[ویرایش]

با استفاده از الگوی {{شجره‌نامه}} می‌توانید نمودارهای شجره‌نامه بسازید. به مثال زیر نگاه کنید:

 
 
 
مادربزرگ
 
 
 
پدربزرگ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
مادر
 
پدر
 
عمه کتی
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
برادرم حسن
 
من
 
خواهر کوچکم
 
 

پیشرفته[ویرایش]

اطلاعات پیشرفته راجع به ویرایش صفحات را می‌توانید از صفحه راهنمای ویرایش فراویکی کسب کنید.