پرش به محتوا

تقویم‌التواریخ/سده پنجم

از ویکی‌نبشته

جدول وقایع مائهٔ خامسه از تاریخ هجرت نبوی صلّی اللّه علیه و آله

۴۰۱: وصول دعوت حاکم بامر الله به عراق، و وفات ابو عبید احمد هروی از مشایخ لغت.

 ۴۰۲ : ثبوت تزویر نسب فاطمیون مصر در محکمهٔ بغداد، و وفات ابن جمیع صاحب المعجم، و ابن لبان حسین مصری از فقهای عراق.  ۱ 

 ۴۰۳ : استیصال کردن فلیتهٔ خفاجی، قافلهٔ حجاج عراق را، و وفات بهاء الدوله از آل بویه، و ابو عبد الله حکیمی از کبار شافعیه، و ابو الولید بن قرطبی مورخ اندلس، و یوسف رفادی از شعراء، و مقتولی شمس المعالی قابوس از بنی زیار.

 ۴۰۴ : وفات امام ابو الطیب سهل صعلوکی، و امام ابو الفرج نهروانی مقری بغداد،  ۲ و ابن گچ دینوری شیخ شافعیه.

 ۴۰۵ : ممنوع شدن زنان مصر از خروج به حکم حاکم بامر الله، و وفات بکر بن شادان واعظ بغداد، و ابن اکفانی، و ابن نباته از شعرای بغداد، و ابو عبد الله حاکم نیشابوری، و متابعت بوسنه و بلغار به واسلیوس قیصر روم، و هلاکی هلال از آل حسنویه بعد از انهزام در جنگ بدر.

 ۴۰۶ : وفات ابو حامد اسفرایینی شیخ شافعیه در عراق، و ابو علی دقاق از کبار مشایخ، و ابن فورک، و شریف رضی الموسوی از اعیان بغداد، و انهزام حماد در جنگ بادیس ملک افریقیه، و انقراض آل فریغون در خوارزم، و انهزام سلیمان مروانی از علی بن حمود در جنگ قرطبه.

 ۴۰۷ : انهزام شیعهٔ واسط از جنگ اهل سنت، و انهدام قبهٔ صخرة الله در قدس شریف، و وفات ابو بکر شیرازی از حفاظ  ۱، و ابو الحسن محاملی از کبار شافعیه، و فخر الملک از وزراء مؤلف «فخری» در جبر و مقابله  ۲، و ظهور دولت بنی حمود العلوی در اندلس، و بنی اسد در حله.

 ۴۰۸ : فتنهٔ عظیمه ما بین شیعیان و سنیان در بغداد در روز عاشورا، و وفات ابو الفضل جرجانی شیخ القراء، و انهزام حماد بن یوسف در جنگ معز ملک افریقیه، و انقراض دولت بنی زیاد در یمن

 ۴۰۹ : وفات حافظ عبد الغنی بن سعید ازدی.  ۳ 

 ۴۱۰ : انهزام خاقان ترک در جنگ سلطان محمود، و جنگ سلطان محمود در بلاد هند، و مردن مردویهٔ اصفهانی، و ابن بابک شاعر مشهور.

 ۴۱۱ : غلای مفرط در بغداد، و وفات حاکم بامر الله منصور فاطمی از اشقیای ملوک،  ۴ و امیر کلام فردوسی طوسی.

 ۴۱۲ : وفات ابو سعد مالینی طاوس الفقراء، و غنجار بخاری از شیوخ حدیث، و ابو عبد الرحمن سلمی از مشایخ صوفیه، و صریع الدلاء از شعرا، و ظهور دولت آل نجاح در یمن.

 ۴۱۳ : مقتولی بعض اشقیاء برای ضرب حجر الاسود در حرم کعبه، و وفات سلطان الدوله در شیراز، و ابن بواب، و ابو الفضل جارودی.  ۵ 

 ۴۱۴ : استیلای سلطان محمود بر بعض قلاع هند، و وفات ابن جهضم  ۶ همدانی از کبار مشایخ در حرم مکه، و ظهور دولت بنی مرداس در حلب.

 ۴۱۵ : وفات قاضی عبد الجبار معتزلی همدانی از کبار معتزله، و محمد بن سفیان مقری قیروان صاحب الهادی.  ۷ 

 ۴۱۶ : وفات شرف الدوله، و ابو الحسن تهامی از کبار شعراء.

 ۴۱۷ : طغیان عیاران در بغداد، و وفات ابو العلاء صاعد نزیل اندلس،  ۱ و ابو بکر قفال شیخ شافعیه، و ابو الحسن حمامی مقری عراق.

 ۴۱۸ : فتح سومنات هند به دست سلطان محمود، و وفات ابو اسحاق اسفرایینی استاد مشایخ، [و ابو القاسم اکافی از حفاظ]،  ۲ و وقوع برد عظیم در جمیع بلاد عراق و انجماد میاه.

 ۴۱۹ : وفات عبد المحسن صوری  ۳ از شعراء، و ابن فخار شیخ مالکیه در قرطبه، و انقراض طبقهٔ اولی از ملوک باوند در طبرستان، و استیلای سلطان محمود بر شهر ری و منکوبی مجد الدوله.

 ۴۲۰ : هبوب بادهای تند و وقوع سرمای عظیم در عراق، و وعظ قادر بالله خلیفه از تألیف خود و مقهوری رفضه، و وفات علی ربعی از نحات، و امیر مختار مسبحی حرانی، و مقتولی اسد الدوله صالح  ۴ در جنگ انوشتکین در اقحوانه.

 ۴۲۱ : قتال اهل سنت با شیعه برای ماتم عاشورا در بغداد، و انهزام کفار در جنگ شام، و وفات ابن دراج احمد قسطل از شعراء، و سلطان محمود غزنوی، و ابو علی احمد بن محمد مرزوقی شاعر حماسه.

 ۴۲۲ : حروب فریقین سنیان و شیعیان در بغداد و تفوق سنیان، و خلافت القائم بامر الله بعد از وفات القادر بالله، و انقراض دولت بنی امیه در اندلس.

 ۴۲۳ : استیلای مسعود بر اصفهان و قتل‌عام سکان آن بلده.

 ۴۲۴ : طغیان حرامیان  ۵ در بغداد، و وفات ابو بکر اردستانی، و شیخ ابو اسحاق کازرونی.

 ۴۲۵ : وفات ابو بکر احمد برقانی  ۶ از حفاظ، و احمد عقیلی حلبی صاحب الخلاف.

 ۴۲۶ : غزوهٔ مسعود به بلاد هند و غانم شدن عسکر او، و وفات ابن شهید شاعر اندلس.

 ۴۲۷ : وفات یافتن امام ثعلبی المفسر، و ابو القاسم حمزة بن یوسف سهمی، و ابو الفضل فلکی، و ظاهر لدین الله فاطمی، و محصوری اکحل ملک صقلیه در خالصه.

 ۴۲۸ : وفات ابو بکر بن منجویهٔ  ۱ اصفهانی محدث نیشابور، و امام احمد قدوری از کبار حنفیه، و شیخ الرئیس ابو علی حسین بن عبد الله بن سینا، و ابن باکویهٔ شیرازی،  ۲ و مهیار دیلمی از شعراء، و غلای مفرط در جملهٔ بغداد، و استیلای طغرل بر نیشابور.

 ۴۲۹ : وفات ابو عمر  ۳ احمد طلمنکی مقری اندلس، و ظهور دولت بنی صلیح در یمن، و مقتولی شهاب الدوله  ۴ (شبل الدوله) از بنی مرداس در جنگ انوشتکین،

 ۴۳۰ : استیلای آل سلجوق بر خراسان، و وفات ابو نعیم اصفهانی از حفاظ، و قاضی ابو زید دبوسی از کبار حنفیه، و امام ابو منصور ثعالبی شیخ ادب، و شیخ ابو الفتح بستی از شعرای نامدار.

 ۴۳۱ : وفات ابو القاسم حسن بن احمد عنصری از مشاهیر شعرای فرس.

 ۴۳۲ : وفات ابو العباس مستغفری از شیوخ حدیث، و زلزلهٔ عظیمه در تبریز و افریقیه، و ظهور دولت سلجوقیه در خراسان، و انهزام سلطان مسعود غزنوی از سلاجقه در جنگ بریهٔ خراسان.

 ۴۳۳ : وفات قاضی محمد بن عباد صاحب اشبیلیه، و انهزام مسعود غزنوی از انوشتکین در جنگ دامغان، و پادشاهی محمد بن محمود غزنوی الاعمی و مقتولی مسعود، و ظهور دولت سلجوقیه در کرمان.

 ۴۳۴ : زلزلهٔ عظیمه در تبریز و تلف شدن نفوس بسیار در زیر جدران، و پادشاهی مودود بعد از جنگ با محمد و قتل او و اولادش و انوشکتین، و استیلای طغرل سلجوقی بر طبرستان و جرجان.

 ۴۳۵ : استیلای طغرل بر شهر ری و قتل‌عام آن بلده، و خطبهٔ ابو کالیجار در بغداد، و وفات جهور امیر قرطبه، و مسلمان شدن پنج هزار خرگاه از اتراک، و انهزام معز پسر بادیس از عرب در جنگ افریقیه، و ظهور ملوک طوایف در اندلس.

 ۴۳۶ : وفات عبد الله صیرفی شیخ حنفیه در بغداد، و تمام بن غالب لغوی، و وفات نمودن شریف مرتضی بغدادی، و ابو الحسین بصری از کبار معتزله.

 ۴۳۷ : وفات مکی بن ابی طالب شیخ اندلس، و ابو نصر منازی از شعراء.

 ۴۳۸ : استیلای طغرل بر اصفهان، و وفات ابو محمد جوینی شیخ شافعیه.

 ۴۳۹ : غلای عظیم در عراق، و وفات ابو الحسین عبد الرحمن قدوری صاحب «تکلمه» و «تجرید».  ۱ 

 ۴۴۰ : وفات ابو کالیجار عز الملوک مرزبان دیلمی، و اتمام بنای سور شیراز به حکم عز الملوک مذکور، و اتمام بنای سور شیراز به حکم عز الملوک مذکور، و وفات ابو سعید بن ابو الخیر از کبار مشایخ.

 ۴۴۱ : قتال فریقین برای ماتم عاشورا در بغداد، و وفات ابو القاسم افلیلی وزیر اندلس، و سلطان مودود غزنوی، [و حکومت مسعود پسرش].  ۲ 

 ۴۴۲ : وفات ملک العزیز بویهی، و ابو القاسم عمر غانینی از نحات، و طلوع نجم ذو ذوابه.

 ۴۴۳ : قتال سنیان و روافض در بغداد و غلبهٔ اهل سنت، و گرفتن طغرل اصفهان را بعد از محاصرهٔ یک ساله، و وقعهٔ عظیمه در میان اهل مصر و بادیس، و مخذولی مغاربه، و پادشاهی عبد الرشید در غزنه بعد از فرار علی بن مسعود.

 ۴۴۴ : خرابی کرخ بعد از خذلان شیعه، و عقد مجلس عظیم در بغداد به جهت نسب فاطمیه، و انتشار عسکر غز در نواحی عراق با نهب و غارت، و وفات ابو نصر سجزی، و ابو عمرو دانی از شیوخ حدیث و قراء، و انقراض دولت بنی کلب در صقلیه.

 ۴۴۵ : وصول طایفهٔ سلجوقیه به حلوان، و وفات ابو سعید تمان از حفاظ حدیث.

 ۴۴۶ : حروب عظیمه در میان بنی بادیس و عرب مصر در افریقیه، و وفات ابو علی اهوازی مقری شام، و ابو العباس احمد ناطفی از کبار حنفیه.

 ۴۴۷ : استیلای طغرل بر عراق به استدعای خلیفه برای دفع فتنهٔ بساسیری، و وفات ابو الفتح سلیم بن ایوب رازی مفسر، و انقراض دولت آل بویه در عراق و فارس.

 ۴۴۸ : استیلای طغرل بر عراق بار دیگر به استدعای خلیفه و عقد مصاهرت در میان طغرل و قائم، و قحط عظیم و وبای مفرط در مصر، و تموج بحر فتن در عراق، و وفات امام شمس الائمهٔ عبد العزیز بن احمد الحلوانی، و امام عبد العال فارسی، و ظهور دولت ملثمین در مغرب، و ملوک شبانکاره در فارس.

 ۴۴۹ : وبای مفرط در ماوراء النهر، و وفات ابو العلای معری از کبار شعراء، و شیخ الاسلام ابو عثمان اسماعیل صابونی، و ابن بطال شیخ قرطبه، و ظهور دولت بنی طغتکین در شام، و انقراض دولت آل حمود در اندلس، و وفات ایاز وزیر سلطان محمود.

 ۴۵۰ : توجه طغرل به جانب ری، و شوکت شیعه در بغداد به توجه بساسیری در اشاعت شعار شیعیان در آن بلاد، و سکه و خطبه به نام مستنصر فاطمی در بغداد زدن، و وفات ابو الطیب طبری، و ابن شیطا مقری عراق، و ابو منصور سمعانی، و فرخزاد غزنوی.

 ۴۵۱ : رجوع طغرل به بغداد، و مقتولی بساسیری بعد از فرار و پریشانی اتباع او، و مصالحهٔ ابراهیم غزنوی با چغری بک سلجوقی برادر طغرل.

 ۴۵۲ : انهزام لشکر مصر از محمود کلابی  ۱ در جنگ حلب، و استیلا یافتن محمود بر ایشان و بر حلب، و وفات ابن موازین (؟) شاعر حلب.

 ۴۵۳ : غلای مفرط در مصر و پریشانی ناس، و وفات نصر الدوله صاحب دیاربکر، و علی بن رضوان فیلسوف مصر، و ابراهیم حصری شاعر قیروان، و افتقار  ۱ مستنصر.

 ۴۵۴ : طغیان دجله و غرقه شدن بغداد، و وفات امام ابو عبد الله قضاعی، و معز بن بادیس ملک افریقیه.

 ۴۵۵ : سلطنت الب ارسلان بعد از وفات طغرل بیک، و انهزام شاه غازی در جنگ غزان، و وفات ابو طاهر اسماعیل بن خلف مقری صاحب «العنوان» در قرائت.

 ۴۵۶ : وزارت نظام الملک بعد از قتل عمید الملک، و ابطال سب اشعریه، و وفات ابو محمد ابن حزم ظاهری، و انهزام امیر قتلمش در جنگ الب ارسلان و مقتولی او در ری، و وفات ابن برهان نحوی.

 ۴۵۷ : چیزی در این سنه واقع نشده.

 ۴۵۸ : وفات امام بیهقی، و علی بن سیده از مشاهیر اهل لغت، و ابو عاصم عبادی شیخ شافعیه، و ابو یعلی بن فراء شیخ حنابله.

 ۴۵۹ : بنای مدرسهٔ نظامیه در بغداد، و تدریس ابو اسحاق شیرازی.

 ۴۶۰ : زلزله عظیمه در رمله.

 ۴۶۱ : حریق عظیم در دمشق و زوال محاسن جامع بنی امیه، و وفات ابو القاسم حورانی شیخ شافعیه، و شیخ الاسلام ابو الحسن علی سغدی از کبار حنفیه.

 ۴۶۲ : اشتداد قحط و غلا در مصر، و انقطاع خطبهٔ فاطمیه از حجاز، و استیلای ارمانوس قیصر بر بلاد شام، و وفات قاضی حسین مروزی (مروروذی) شیخ شافعیه.

 ۴۶۳ : انهزام کفار روم از الب ارسلان در جنگ ملازگرد و اسیری ارمانوس قیصر، و استیلای اتسز از امرای الب ارسلان بر بلاد شام، و خطبهٔ عباسیان در حلب.

و وفات ابو بکر خطیب بغدادی حافظ مشرق، و ابن عبد البر قرطبی حافظ مغرب، و ابن زیدون شاعر اندلس.

 ۴۶۴ : وفات معتضد عبادی صاحب اشبیلیه، و ابو القاسم بن جباره صاحب «الکامل»، و ابتدای دولت دانشمندیان در روم.

 ۴۶۵ : سلطنت ملکشاه بعد از مقتولی پدرش الب ارسلان و غالب شدن او بر قاورد در جنگ همدان، و انهزام اهل مصر از غلامان اتراک مستنصر، و قحط مفرط در آن اقلیم، و وفات امام قشیری.

 ۴۶۶ : غرق شدن بغداد از طغیان دجله، و وفات ابو بکر خیاط مقری عراق، و استیلای شهریار بن قارن بر طبرستان، و ابتدای طبقهٔ ثانیهٔ باوندیه.

 ۴۶۷ : ابتدای تاریخ جلالی،  ۱ و دخول بدر جمالی به مصر برای تأیید مستنصر، و پریشانی ارباب تغلب بعد از جنگ مدید، و خطبهٔ مستنصر در حجاز، و خلافت مقتدی بالله بعد از وفات قائم بامر الله، و ابو الحسن باخرزی از ادبای خراسان.

 ۴۶۸ : حصار دمشق به استیلای اتسز، و ابطال شعار شیعه و خطبهٔ عباسیان، و وفات ابو علی هراس مقری واسط، و امام واحدی المفسر.

 ۴۶۹ : استیلای اتسز بر مصر، و فتنهٔ طایفهٔ اشعریه و حنبلیه در بغداد، و وفات حیان بن خلف مورخ اندلس، و ابن بابشاذ نحوی.

 ۴۷۰ : فتنهٔ عظیمهٔ اشعریه و حنبلیه در بغداد، و وفات امام ابن مندهٔ اصفهانی از حفاظ  ۲، و انقراض دولت بنی زیار در طبرستان.

 ۴۷۱ : استیلای تتش سلجوقی بر حلب و شام و ابتدای دولت آل سلجوق در آن دیار، و وفات امام عبد القاهر بن عبد الرحمن جرجانی.

 ۴۷۲ : انقراض دولت بنی مرداس در حلب، و استیلای سلطان شاه سلجوقی بر کرمان.

 ۴۷۳ : وفات ابن حیوس شاعر شام.

 ۴۷۴ : فتح طرسوس از روم به دست تتش، و وفات ابو الولید باجی عالم اندلس، و ابو نصر احمد اقطع شارح قدوری  ۱، و انهزام تکش در جنگ ملکشاه و محصوری او در ترمد.

 ۴۷۵ : وفات یوسف بن سلیمان شنت مری المعروف بالاعلم از نحات.

 ۴۷۶ : وفات شیخ ابو اسحاق ابراهیم شیرازی از کبار شافعیه، و ابو عبد الله رعینی مقری اندلس.

و رفتن ملکشاه به قتال قیصر روم و اسیر شدن او در صید، و تخلیص کردن نظام الملک به حسن تدبیر، و انهزام کفار در جنگ او و اسیر شدن قیصر.

 ۴۷۷ : فتح انطاکیه به دست سلیمان بن قتلمش بعد از گرفتن کفار صد و بیست سال، و وفات ابو نصر صباغ، و ابو علی فارمدی شیخ خراسان، و محمد بن عمار شاعر اندلس، و ظهور دولت بنی ارتق در ماردین، و آل سلجوق در روم، و انقراض ملوک طوایف در اندلس.

 ۴۷۸ : استرداد اذفونش قرال اسپانیه حصار طلیطله را بعد از محاصرهٔ هفت سال، و جنگ شیعه و سنیان در بغداد، و وفات ابو سعد متولی شیخ شافعیه، و ابو معشر طبری مقری مکه، و امام الحرمین ابو المعالی، و قاضی ابو عبد الله دامغانی،  ۲ و انقراض بنی مروان در دیار بکر.

 ۴۷۹ : مقتولی سلیمان سلجوقی در جنگ تتش در حلب، و انهزام کفار اسپانیه از معتمد بن یوسف سر عسکر اسلام در جنگ زلاقه از نواحی بطلیوس، و تمکن ملثمین در اندلس، و اعادهٔ خطبهٔ عباسیان در حرمین، و وفات ابو [الحسن]علی مجاشعی.

 ۴۸۰ : ظهور دولت بنی آق سنقر اتابک در موصل.

 ۴۸۱ : وفات شیخ الاسلام عبد الله انصاری پیر هرات، و حکیم ناصر خسرو استاد شعراء و زبدهٔ حکماء.

 ۴۸۲ : استیلای ملکشاه بر سمرقند و بخارا بعد از قتال و حصار و اطاعت ملک کاشغر، و استیلای حسن صباح بر قلعهٔ الموت در نواحی قزوین، و وفات فخر الاسلام علی بن محمد بزدوی از کبار حنفیه.

 ۴۸۳ : شوکت سنیان و ذلت شیعه در بغداد بعد از فتنهٔ عظیمه ما بین ایشان، و وفات ابو بکر خواهر زادهٔ شیخ حنیفه، و عاصم [بن الحسن]بن محمد عاصمی از شعراء، و ظهور دولت ملاحدهٔ اسماعیلیه در قهستان.

 ۴۸۴ : استیلای یوسف بن تاشفین بر جمیع اندلس، و استرداد فرنگ، جزیرهٔ مسنه را، و وفات معتصم بن صمادح ملک المریه در محاصره، و انقراض صلیحیه در یمن،  ۱ و خرابی سور انطاکیه و شام از زلزله.

 ۴۸۵ : مقتولی نظام الملک وزیر، و انهزام اسپانیه از مسلمانان در جنگ جیّان، و تلاشی حجاج عراق از بنی خفاجه، و احتراق بغداد، و وفات ملکشاه بن الب ارسلان.

 ۴۸۶ : انهزام عساکر ابراهیم عقیلی ملک موصل از تتش در جنگ مضیع و مقتولی ابراهیم، و غلبهٔ برکیارق بر تتش، و تقاعد حجاج عراق و پریشانی حجاج شام.

 ۴۸۷ : انهزام آق سنقر سر عسکر حلب در جنگ تتش و مقتولی او، و استیلای برکیارق بر بغداد با خطبه، و خلافت مستظهر بالله عباسی بعد از موت مقتدی، و وفات امیر ابو نصر ابن ماکولا، و المستنصر فاطمی.

 ۴۸۸ : مقتولی احمد خان صاحب سمرقند به تهمت زندقه،  ۲ و انهزام تتش از برکیارق در جنگ ری و مقتولی او، و وفات ابن خیرون، و محمد عمیدی از حفاظ، و محمد بن عباد ملک اندلس.

 ۴۸۹ : گرفتن کربوقا حصار موصل را بعد از محاصرهٔ مدید، و وفات امام ابو المظفر منصور سمعانی، و اقتران سبعهٔ سیاره غیر از زحل در حوت، و حکم منجمین به طوفان، و غرق حجاج به سیل.  ۱ 

 ۴۹۰ : انهزام دقاق از رضوان برادر خود، و استیلای فرنگ بر حصار انطاکیه، و ظهور دولت خوارزمیان در ماوراء النهر، و انهزام قیصر روم در جنگ قلیج ارسلان، و وفات نصر مقدسی شیخ شافعیه.

 ۴۹۱ : گرفتن افرنج حصار انطاکیه و معره  ۲ و کفر طاب را، و فرار باغی سیان از انطاکیه، و انتشار کفار در آن دیار با سیف و تغلب.

 ۴۹۲ : نقل مصحف عثمان از طبریه به جامع دمشق، و گرفتن فرنگ، بلدهٔ قدس را بعد از حصار نمودن در شعبان و مقتولی اهل اسلام آن دیار، و طغیان باطنیه در اصفهان، و وفات سلطان ابراهیم غزنوی از کبار ملوک، و انهزام دولتشاه والی بلخ در جنگ سنجر.

 ۴۹۳ : انهزام برکیارق از برادر خود محمد در جنگ همدان، و جنگ او دوم بار با سنجر در خراسان و گریختن هر دو طایفه، و گریختن افرنج از لشکر دانشمندلو در جنگ ملطیه  ۳، و وفات امام ابو الیسر محمد بزدوی برادر فخر الاسلام.

 ۴۹۴ : شوکت باطنیه در عراق، و انهزام محمد در جنگ برکیارق، و استرداد فرنگ بلاد رها و سروج و قیساریه را با سیف، و انهزام کفار در جنگ قلیج ارسلان.

 ۴۹۵ : جنگ مکرر در میان محمد و برکیارق و انهزام محمد در دفعهٔ رابعه در ری، و غلبهٔ سنجر بر قدرخان در جنگ ترمد و اسیر شدن قدرخان، و وفات مستعلی فاطمی، و انقراض دولت بنی عقیل در موصل به موت علی بن مسلم.

و بنای شهر حله در شط فرات به مباشرت ابو کلیل منصور اسدی.

 ۴۹۶ : جنگ خامس در میان اخوین و انهزام محمد، و استیلای دقاق بر رحبه، و وفات ابن سوار مقری عراق، و انهزام عسکر دانشمندلو در جنگ قلیج ارسلان.

 ۴۹۷ : مصالحهٔ برادران با شرط استقرار محمد در عراق و حکومت برکیارق بر بلاد خراسان و فارس و جزیره و حرمین، و گرفتن فرنگ حصار عکه را، و انهزام کفار از سقمان ارتقی در جنگ حران، و وفات شمس الملوک دقاق، و انهزام قیصر در جنگ قلیج ارسلان.

 ۴۹۸ : وفات برکیارق و استقرار محمد به جای او، و انهزام رضوان در جنگ فرنگ، و وفات سقمان از بنی ارتق، و قتال فرنگ با اهل عسقلان.

 ۴۹۹ : گرفتن فرنگ حصار رفنیه را و مقهوری ایشان از طغتکین، و ظهور دولت بنی طغتکین در شام.

 ۵۰۰ : ظفر محمد ملکشاه بر حصار باطنیه در اصفهان، و وفات ابو المظفر خوافی شیخ شافعیه، و یوسف بن تاشفین سلطان اندلس، و انقراض اکراد آل حسنویه در دینور و شهر زور.